שתף קטע נבחר

גן חובה: פארק הסחלבים של עמק חפר

500 זנים של סחלבים עלו לארץ ומככבים בפארק אקולוגי חדש בעמק חפר שייפתח בסוף השבוע. תמורת מים מזוקקים, לחות גבוהה וטמפרטורה נוחה הם יצדיקו את התואר "הפרחים היפים בעולם"

קרוב ל- 30 סוגים של סחלבים פורחים ברחבי הארץ בטבע, אבל חלקם כל כך נדירים שספק אם אי-פעם יזכו עיניים ישראליות לראות את כל הפרחים העדינים והיפים האלה בפריחה טבעית. האפשרויות המציאותיות יותר היו עד כה ביקור בחממות קוקנהוף בהולנד, כדי לצפות בתצוגה של סחלבים נדירים, או טיסה למזרח הרחוק המשופע בריכוזי סחלבים.

 

בקיבוץ בחן בעמק חפר החליטו שמהולנד אפשר להביא יותר מצבעונים, ופתחו פארק שבו 500 זנים של סחלבים מכל העולם. 12 מיליון שקל הושקעו בפרויקט, שזכה לשם "אוטופיה". היזמים הם אריה וגיל דניאלי, בעלי משתלה בניצני עוז שמתמחים בצמחי בית ויבוא משלים מהולנד. בניית פארק סגור שרמות הלחות והטמפרטורות שבו ניתנו לשליטה, איפשרה את הבאתם של הסחלבים לארץ. הפארק הוקם על שטח של 35 דונם ומוגדר גן אקולוגי לגידול, טיפוח וריבוי צמחים, עופות ודגים.


8,000 כבר פורחים. צילום: רונית סבירסקי

 

נכנסים לפארק דרך "מערה" שנבנתה בשיטה עתיקה ונעדה לגידול פטריות דקורטיביות. תנאי האקלים המיוחדים והאפלה מאפשרים גידול פטריות במשך כל השנה. בין הסלעים מתפתחים אזובים ופטריות מכל העולם בצבעים ובצורות שונים.

 

היציאה מן המערה מובילה אל חממה טרופית מוארת בעלת גג שקוף, שבתוכה גדלים עצים ושרכים. תעלות מים שזורמים בין הצמחים, בריכה גדולה מוקפת צמחייה, מפלי מים וגשרים עיליים – מקיפים את כל הפארק ומאפשרים תצפית ממבט על. הטמפרטורה כאן, בין 18 ל-28 מעלות, מדמה את תנאי הטבע הדרושים לסחלבים. 8,000 סחלבים פורחים כבר היום בפארק וזו רק ההתחלה. לצד כל צמח, עץ או פרח ניצב שלט שעליו מצוין שמו.

  

אהבה מזוקקת

 

תהליך הגידול החל לפני שנה וחצי, והעולים החדשים מרוצים מסל הקליטה. הכינו להם עצים שאליהם הם נצמדים בחיבוק אוהב, בנו חלקה מיוחדת שבה צומחים סחלבים כששורשיהם תלויים באוויר, ואפילו עץ קוקוס ראשון בארץ מצא את מקומו ביניהם.

 

כל מי שקיבל אי פעם סחלב במתנה מכיר את כאב הראש עם המים המזוקקים שנדרשים כדי להשקות את הנסיך הבוטני הזה. ב"אוטופיה" פתרו את הבעיה על ידי הקמת מאגר מי גשמים גדול שמשמש לכל תצרוכת הפארק – למפלים, לאגמי המים ולהשקיית הצמחים במשך שישה חודשים בשנה. בעונת הקיץ מסננים את מי הברז ומוציאים מהם את המלחים.

 

בבריכות שוחים דגי קוי ובכלובים גדולים וסגורים, שגם הם מלאים בצמחייה, משוטטים טווסים, פסיונים ותוכים מזנים שונים. הקהל יכול להיכנס לתוך הכלובים ולהאכיל את בעלי הכנף. הגשרים העיליים מובילים את המבקרים לנקודות שבהן אפשר להתכונן מקרוב בתוכים, חלקם חיים בכלובים מעל לסחלבי הואנדה, ששורשיהם תלויים באוויר. סחלבי הואנדה בטבע משתמשים בלשלשת הציפורים לתועלתם וגידול התוכים מעל לצמחים יוצר תנאים זהים לאלה שקיימים ביערות.

 

נקודת תצפית נוספת על הגשר קרובה אל קיר סלעי עליו זולגים זרזיפי מים קבועים. בין האבנים צומחים שרכים, אזובים וסחלבים. כמה סוגי בננות נדירות גדלות בפארק: כחולה, אדומה ובטעם תפוח. בריכות גדולות של מים נבנו עבור צמחי מים, בהם היקינטון.

 

חלקה נוספת מוקדשת לצמחים טורפים. אלה נראים כמו מכלים דמויי קנקנים, הנושאים נוזל כימי שמעכל את החרקים הנלכדים בו. הקנקנים האלה מתחילים מגודל של כמה סנטימטרים ומגיעים לגדלים של חצי מטר.

 

צמחים טורפים מזן אחר מפיקים חומר דביק על גבי עלים בשרניים שאליו נדבקים מעופפים שונים, למשל הטללית, שבקצה הגבעול תלויה לה נקודה נוצצת המזכירה טיפת טל, אלא שבמקרה זה מדובר בדבק. הצמח הטורף המסקרן ביותר הוא הדיוניאה, שסוגר במהירות זוג עלים דמויי צדף כשחרק אומלל מתיישב ביניהם.

 

מהחלל הסגור עוברים אל פארק פתוח שבו יש גן שעשועים, מתקני משחקים, פינת ליטוף של ארנבות, שרקנים ואוגרים. במאגר המים הגדול שממנו משקים את הפרחים שטים ברבורים, ובמרכזו אי עם יעלים. האגם מוקף בגבעות שכל אחת מהן עוסקת בנושא מסוים. גבעת המבוכים למשל מורכבת משבילי הליכה בין צמחים ירוקים ומבוך נוסף בסגנון צרפתי עובר בתוך חורש של עצי לימון ננסיים המעוצבים בצורות של חיות. עוד גבעות: גבעת קקטוסים בסגנון המערב הפרוע, גבעת הגן הקסום שעליה ניטעו עצי פיקוס היוצרים כיפה מוצלת, גבעת האלפים עליה מטיילות עיזים ובה עובר מסלול טיפוס רגלי, וגבעת ארץ ישראל, המיוצגת על ידי שבעת המינים וצמחי העונה.

  

הפארק ייפתח לקהל הרחב ביום ו', 31 במרץ, ויהיה פתוח בימים ראשון-שישי מ- 8:30 עד 17:00, ובשבתות עד חשיכה. כניסה: 49 שקל למבוגר, 35 לילד. חניה חינם. לכל האתרים יש נגישות לנכים. לפרטים נוספים: 8782191 - 09. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לצד כל צמח - שלט
צילום: רונית סבירסקי
יש גם פארק פתוח
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים