שתף קטע נבחר

"מצטערים על הילדה, שלמים עם דרך הפעולה"

בפיקוד דרום מבהירים בעקבות מותה של הד'יל רבן בת ה-9: "עם כל הצער על פגיעה באזרחים, שנעשית לא בכוונה ורק בגלל הניצול הציני של המחבלים, אנחנו ממשיכים באותה דרך". החשש: אירועים דומים נוספים יפגעו בלגיטימציה של הפעילות נגד הקסאמים. התקווה: החמאס יחליט בסופו של דבר לבקש מהארגונים לנצור את האש

"עם כל הצער על מותה של הילדה הפלסטינית, יש לישראל את כל הזכות שבעולם להגן על עצמה מירי הקסאמים. אי אפשר לבוא אלינו בטענות כל הזמן, בשעה שאזרחי ישראל נאלצים לחטוף רקטות קסאם" - כך אמר אמש (יום ב') ל-ynet גורם צבאי בפיקוד הדרום שעות ספורות לאחר שפגז ששיגרה הסוללה הארטילרית פגע בבית בעיירה בית להיא, והביא למותה של ילדה בת תשע ולנפגעים נוספים. על פי הקולות הנשמעים בצה"ל בעקבות האירוע, נראה שעל אף התקרית הטראגית, אין כוונה לנצור את האש.

 

"יש לנו את כל הזכות החוקית והמשפטית להכן על עצמנו. יצאנו מרצועת עזה, בהתחלה נטלנו על עצמנו מגבלות, אבל הסבלנות נגמרה ואי אפשר עוד להשאר אדישים. לא הייתה שום כוונת זדון לפגוע בילדה ובבני משפחתה, אנו מצטערים על זה אבל שלמים עם דרך הפעולה", אמר הגורם.

 

הגורם הצבאי נזהר מלצאת בהצהרות אך אמר כי הפעילות הצבאית בימים האחרונים מתחילה לתת את אותותיה בקרב המחבלים: "הם יורים פחות,

חלק מהרקטות נופלות בים או בתוך הרצועה", הוא אומר.

 

עוד גילה הגורם כי במהלך היום זיהה צה"ל ניסיון שיגור חריג מאוד: כשישה וחצי קילומטרים מערבית לגדר המערכת, מתוך אזור מאוכלס. "הקסאם נפל כמובן בתוך הרצועה, אך הדבר מלמד גם על שינוי מסויים אצל המחבלים - הם הולכים עמוק יותר בגלל הפעילות שלנו".

 

בצה"ל מבהירים כי האזרחים הנמצאים באזורי השיגור מודעים היטב לסכנה הטמונה בירי הישראלי: "הסברנו עשרות פעמים שעליהם לעזוב את המקום, גם בכרוזים בערבית. האחריות היא קודם כל על האזרחים עצמם, אין מה לעשות. איזה מדינה בעולם הייתה יושבת בשקט נוכח ירי בלתי פוסק לעברה?"

 

זאת ועוד, בפיקוד הדרום, שם מנהלים את המערכה - את הפעלת הארטילריה, הירי של חילות הים והאוויר - אומרים גם כי לא ניתן להמתין עד שהקסאם יפגע באזרחים ישראלים ורק אז לפעול. "כבר היו הרוגים בנתיב העשרה, בשדרות. לא נחכה להרוג הבא, ולכן עם כל הצער על פגיעה באזרחים, שנעשית לא בכוונה ורק בגלל הניצול הציני של המחבלים, אנחנו ממשיכים באותה דרך".

 

אלא שאין ספק כי בקרב קצינים בכירים קיים חשש שאירועים נוספים בהם ייפגעו אזרחים פלסטינים, יובילו לקריאות גינוי מהקהיליה הבינלאומית ויקטינו את הלגיטימציה של הפעילות הצה"לית.

 

דובר צה"ל פרסם גם הודעה רשמית על האירוע בצפון הרצועה: "אזרחי מדינת ישראל עומדים יום-יום תחת מתקפת טרור חסרת אבחנה של רקטות המשוגרות מרצועת עזה לעבר ישובים ישראלים", לשון ההודעה, "צה"ל פועל להגנת אזרחי מדינת ישראל ומבצע ירי תגובה לעבר מקורות ונקודות השיגור, תוך הקפדה להימנע ככל האפשר מפגיעה באזורים מאוכלסים. לצערנו, ארגוני הטרור מנצלים את רגישותו של צה"ל לפגיעה באזרחים ופועלים בכוונה תחילה בקרבה ומתוך אזורים המאוכלסים, ומשתמשים באוכלוסיה הפלסטינית כ'מגן אנושי'. צה"ל מביע צער רב על כל פגיעה באזרחים או ברכושם, אולם זוהי תוצאה בלתי נמנעת של המשך טרור הרקטות. האחריות לכך מוטלת על ארגוני הטרור ועל הרשות הפלסטינית שאינם עושים דבר על מנת להפסיק את שיגור הרקטות".

 

עשרה ימים לאחר תחילת הפעילות הצבאית ברצועת עזה, מסתכלים בצה"ל לא רק על ארגוני הטרור שפועלים, אלא גם על החמאס, העומד בראש הרשות

הפלסטינית. בצה"ל מחכים ל"מצמוץ ראשון" מצדו. קצינים בכירים בצה"ל מעדיפים להתייחס לפעילות של הצבא ולא לפעילות או לאי פעילות של החמאס - אך אין ספק שמשם עשויה לצאת הבשורה בימים הקרובים.

 

גורם ביטחוני הסביר כי החמאס יכול להביא לרגיעה אם יפנה לאירגונים הטרור ויסמן להם לנצור האש, לפחות לפרק זמן מוגבל. "החמאס גם בדילמה, כי אם יעשה זאת הוא עשוי להצטייר כמי שנוטש את ההתנגדות לישראל, עם זאת עצם היותו בשלטון מעמידה את ראשי החמאס באחריות כי בסוף הם אלה שצריכים לתת תשובות לאזרחים שנשארים לללא קורת גג", אמר. "הם ינסו למצוא דרך מסוימת להביא לרגיעה בצורה שלא תפגע בהם, אבל אלה רק הערכות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פינוי פצועים מהאירוע
צילום: רויטרס
צילום: אנה ברוש, דובר צה"ל
הפגזת צה"ל
צילום: אנה ברוש, דובר צה"ל
מומלצים