שתף קטע נבחר
 

שביל הנחש

קבוצת מדענים מארה"ב שוקדת בשנים האחרונות על פיתוח רובוטים דמויי-נחש, האמורים לסייע לכוחות החילוץ וההצלה באיתור ניצולים באיזורים מוכי אסונות טבע או במקרי חירום

כיצד ניתן לרתום את המדע לטובת הצלת חיי אדם באסונות טבע או במקרי חירום? פרופסור האווי צ'וסט מארה"ב, השקיע מספר שנים מחייו, על מנת למצוא פיתרון טכני יעיל שיעזור לכוחות הביטחון וההצלה בארה"ב ובעולם כולו. את ההשראה לפרוייקט השאפתני, שאב דווקא מעולם הטבע. צ'וסט כנראה הוקסם מתנועות הזחילה של הנחשים והחליט לפתח רובוטים בדמותם, בתקווה כי יהיו מסוגלים לפלס את דרכם בין הריסות בניינים ומקומות בהם הגישה לבני אדם עלולה להיות מסוכנת או קשה במיוחד.

 

פרופ' צ'וסט מפתח יחד עם צוות מדענים וסטודנטים מרחבי העולם (גם מישראל) באוניברסיטה בפיטסבורג, את דור העתיד של אמצעי החילוץ. בשבועות האחרונים הצליחו להשיג התקדמות משמעותית באמצעי השליטה ברובוטים. עד כה לנחשי הרובוט לא היתה בעיה מיוחדת בזחילה על הקרקע, אך המבחן הגדול היה דווקא בטיפוס כלפי מעלה במקומות צרים וקשים למעבר. במעבדת האוניברסיטה בחנו צ'וסטר וצוות המדענים את יכולות הנחשים במעבר בתוך ומסביב לצינורות.

 


כריס בורר מדגים כיצד נחש הרובוט מטפס בתוך צינור פלסטיק. (צילום: איי.פי)

 

רובוטי הנחש של צ'וסט יצויידו בעתיד במצלמות ובחיישנים אלקטרוניים כך שיהיה קל לשלוט בהם מרחוק באמצעות ידית הכוונה. תנועת הרובוטים (שאורכם מגיע עד ל-65 ס"מ) מתאפשרת בזכות מנועים אלקטרונים זעירים. הם בנויים מאלומיניום קל או פלסטיק, יהיו מסוגלים לנווט את דרכם בתוואי שטח קשים ואף "יריחו" את דרכם בטיפוס מעלה. עם זאת, גם ממפעיל הנחש תידרש מיומנות טכנית גבוהה בניווט הרובוט בשטח.

 

פרופ' צ'וסט מאמין כי בעזרת הרובוטים, יוכלו צוותי החילוץ וההצלה להגיע במהירות לניצולים הלכודים מתחת להריסות או בכל מצב המקשה על גישה של כוחות החילוץ ללא ציוד מיוחד, כמו בורות עמוקים וכו'. "כיום למחלצים נחוצות כ-90 דקות על מנת לפלס דרך ראשונית באיזור האסון, הציוד שיש ברשותם הוא מוגבל מעט ומחייב אותם לעבוד באיטיות ולהוציא אבן אחרי אבן. הרובוטים יוכלו לנווט דרכם בתוך ההריסות במהירות", מוסיף צ'וסט. "גם השימוש בו יהיה בטוח יותר, מאחר ואין אנשים שדוחפים ומזיזים סלעים סביבך. עובדי ההצלה הם הגיבורים האמיתיים. נחשי הרובוט הם רק כלים משופרים שיעזרו להם במשימה".

 

רובוטי הנחש עברו משימות מאתגרות רבות באתרים מיוחדים המדמים איזורי אסון טבע וצלחו מגוון מכשולים בדמות הריסות, שיחים, גדרות ואפילו ניווט בתוך מים. מתי נוכל לחזות ברובוטי הנחש זוחלים לעזרת הציבור? כנראה שצוותי החילוץ וההצלה יאלצו לגלות סבלנות ונחישות רבה. הרובוטים יהיו בשלים לשיווק המוני בעוד כחמש עד עשר שנים ובהתאם למקורות המימון לפיתוח וייצור המוני. עד אז, אתם מוזמנים להתרשם מקרוב מיכולות הנחשים המתכתיים באתר הבית של צוות המפתחים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במעבדת הניסויים מכנים אותם "פפרוני" מצילי חיים
צילום: איי פי
יכנסו לשימוש באיזורי אסון בעוד פחות מעשור
צילום: רויטרס
מומלצים