שתף קטע נבחר

אוכל וזכרון - געגועי לסבתא פרנקה

בשביל טל פחוביץ' יום השואה הוא סבתא פרנקה וסבא יורק - אהבת החיים, טעמו של האוכל ובעיקר געגועים.על זכרונות ילדות והגפילטע פיש של סבתא

הגפילטע פיש של סבתא פרנקה כבד קצוץ - כמו שצריך דג מלוח בשמנת ותפוחי עץ 
מאז ומתמיד, ביום השואה קשה לי. קשה לכולם, אני יודעת, אבל עבורי, מעבר לזכרונות הקולקטיביים האיומים ומעבר לזוועות, יום השואה הוא בעיקר יום של געגועים לסבא יורק ולסבתא פרנקה.

 

סבתא איבדה את רוב משפחתה בשואה ושרדה את אושוויץ כשהיא רק בת 19. רק אחרי שנפטרה הצלחתי לגרום לעצמי לנסוע לפולין, לביקור במחנות במשלחת של התאחדות הסטודנטים. כמה הצטערתי על שנים של המתנה, על כל השאלות שהיו לי וכבר לא היה את מי לשאול. כל כך רציתי לחבק אותה עוד פעם אחת, אבל זה כבר היה מאוחר מדי.

 

סבא יורק היה פולני/רוסי נוצרי שפגש את סבתא בפולין, אחרי המלחמה, ועלה איתה לארץ. הוא מעולם לא התגייר, אבל חי פה כישראלי לכל דבר. קוזאק

בלונדיני תכול עיניים, גדול וחזק. נלחם בכל המלחמות, היה חבר טוב של רפול. מאנשי העמק, מלח הארץ. הדור שלהם היה מודל משובח, חזק במיוחד. היום כבר לא מייצרים יותר מהחומר הזה.

 

באושוויץ מצאתי את סבתא שלי. על הקיר היתה תלויה רשימת שמות המשלוח הראשון של אסירות פוליטיות (פולניות) שהגיעו למחנה. הסתבר שסבתא הגיעה במשלוח הזה ממש בתחילת המלחמה. המדריך הפולני אמר שהם בדיוק חוקרים את המשלוח הזה ושזה מאוד מעניין אותם, ושלח אותי להתראיין על ידי אחת העובדות שם. בתמורה היא הבטיחה לחפש כל חומר שיהיה ולשלוח לי אותו לארץ.

 

אחרי חודש קיבלתי מעטפה עם תמונה. לקח לי די הרבה זמן להעז לפתוח אותה. התמונה היתה של סבתא בצעירותה. פשוט סבתא במדי אסירה ועם קריצה ממזרית בזווית העין. בדיוק כמו שהייתי רוצה לראות אותה. אישה חזקה ברמות לא נתפסות בכלל.

 

לאהוב את חיים - למרות הכל

 

עם כל מה שעברו, המלחמה, בניית חיים מחדש, תקופת צנע שהייתה בארץ. למרות כל זה הם אהבו את החיים, ידעו ליהנות מהם ומיצו כל רגע. תמיד היה אצלם בבית אוכל טוב, נקניקים משובחים וגבינות מיובאות. טיילו המון והיו בחו"ל כמעט כל שנה. ההיסטוריה הקולינארית ושורשי ההדוניזם שלי מתחילים משם, משני האנשים המופלאים האלה.

 

עד היום, אחי חגי נזכר בסבא מדשדש באמצע הלילה עם הליכון, למקרר, בלי שיניים, בכבדות וזקנה אין קץ כדי לגלגל איזה חתיכת נקניק, אבל עדיין מספיק צלול, מחושב וקר כדי לשים אצבע על האור של המקרר כדי לא להעיר את פרנקה.

 

בזיקנתם כבר אסור היה להם לאכול כמעט כלום, שניהם היו חולי לב, אבל התאווה נשארה. סבא כל כך חיכה שאני אגיע כי אז סבתא דאגה למלא את המקרר בכל טוב והוא היה זוכה לקבל מהסנדביצ`ים האהובים עליו. אסור היה להם לאכול אוכל עם מלח, אז סבתא היתה שולחת אותי בקריצה לתבל את הפירה "כמו שאת אוהבת עם קצת חמאה. את יכולה לשים גם קצת מלח. אני לא אוכל הרבה..."

 

כמה אהבתי לפנק אותם. הסלט הקצוץ, קטן קטן שכל כך אהבו ליד האומלטים נוטפי החמאה ועתירי הכולסטרול של שבת בבוקר. לא יכולתי לאכול כלום אחרי ארוחת הערב של שישי אבל סבא כל כך חיכה לזה. אז הכנתי. ואכלתי איתם.

  

בתור ילדה האוכל של סבתא היה משו-משו. כל כך חיכיתי לאוכל הזה. אהבתי אותו נורא כי היה לו טעם וריח של סבתא. הכי סבתא מבחינתי הוא הגפילטע פיש. אני מבשלת הכל מגיל מאוד צעיר. אוכל מרוקאי, הודי, סיני, צרפתי - You name it. המאכל היחיד שלא הייתי מוכנה ללמוד להכין היה גפילטע פיש. זה היה של סבתא ושלה בלבד. בשנותיה האחרונות הפסיקה לבשל ורק אז הסכמתי ללמוד ממנה. אחת הירושות היחידות שהתעקשתי לקחת אחרי מותה היה תבנית האמאייל שבה היתה שומרת את הדגים המוכנים -מורשת פולנית (כן כן, יש דבר כזה).

 

הרבה תיאבון אי אפשר לעשות עם אוכל פולני, אבל מבחינתי אלו שלושת המאכלים הכי פולניים שהעולם לא יכול להתקיים בלעדיהם.

 

 

הגפילטע פיש של סבתא פרנקה

 

המרכיבים:

1/2 2 ק"ג דגי קרפיון (ראו הערה)

3 גזרים גדולים

2 בצלים בינוניים או אחד גדול

1/2 חלה (או 1/3 כיכר לחם לבן)

סוכר (לתערובת 2-4 כפות, לרוטב 4-6 כפות)

מלח ופלפל לבן

2 ביצים

 

אופן ההכנה:

  1. מנקים את הדג (ראו הערה) וחותכים לפרוסות דקות (עובי 1-1.5 ס"מ בערך) עד קצת לפני הזנב (איפה שחלל הבטן מתחיל להיות ממש קטן).
  2. הרוטב: מבשלים את הזנבות במים כשעה, מסננים טוב וממשיכים לבשל את הנוזלים כבסיס לרוטב. מוסיפים את הראשים. אחרי 20 דקות מוסיפים את הגזר, הבצל, 4-6 כפות סוכר, מלח ופלפל.
  3. המילוי: מסירים את הקרום הקשה מהחלה, מרטיבים במים וסוחטים היטב. מוסיפים לתערובת הדגים (אם טוחנים לבד, טוחנים את החלה הסחוטה ביחד עם הדגים) מערבבים טוב דגים טחונים, חלה, 2 ביצים, סוכר (2-4 כפות), מלח ופלפל. אם התערובת נוזלית מדי, אפשר להוסיף פירורי לחם (היא עדיין צריכה להישאר דביקה). מניחים לנוח כחצי שעה במקרר.
  4. ממלאים את פרוסות הדגים בתערובת בצורה שטוחה (התערובת מתנפחת בבישול). יש לשמור על ידיים רטובות, אחרת המילוי נדבק. משארית התערובת צרים כדורים אליפטיים לא גדולים (שוב - מתנפח). בסיר שבו הרוטב הרותח שמים קודם כל את הפרוסות הממולאות. אחרי שהרוטב רתח שוב, מניחים בזהירות את הקציצות. מבשלים 40 דקות ברתיחה נמוכה.

 

הערות חשובות:

  1. יש לבחור דגים במשקל 1 עד 1.5 ק"ג. לדגים הגדולים יותר עור שמן מדי ופחות בשר.
  2. בקשו ממוכר הדגים שיסיר את הראש (לבקש גם את הראש) ושינקה את הדג מבלי לפתוח לו את חלל הבטן, כך שלבסוף ישארו פרוסות שניתנות למילוי.
  3. אפשר לבקש מהמוכר שיטחן במקום את הדג, אבל להתעקש על טחינה בת 3 פעמים. קחו בחשבון שהם טוחנים עם העצמות. אני טוחנת לבד, מפלטת את החלק השלם וטוחנת 3 פעמים בלהב הדק של המטחנה.
  4. אם מעדיפים יותר קציצות ופחות דגים ממולאים, טוחנים עוד כמה פרוסות מהדג.

 

 

חזור למעלה
כבד קצוץ - כמו שצריך

 

שנים תמהתי מה עושה את הכבד של סבתא כל כך טוב ושונה. התברר לי שהסוד הוא היחסים בין הכבד/בצל/ביצה. תמיד חשבתי שככל שיש יותר כבד כך זה יהיה יותר טעים. אבל לא. בשביל להגיע למרקם ולטעם הכי טוב, צריך הרבה ביצים ובצל מטוגן.

 

המרכיבים:

1/2 ק"ג כבדי עוף (לשטוף, לנקות מגידים דם ומרה וליבש מהנוזלים)

2 בצלים גדולים חתוכים לרבעים ופרוסים

4-5 ביצים קשות

לטיגון - שמן צמחי, או חמאה, או שומן אווז (במקור - מטגנים בשמן רגיל, הכי טוב בחמאה או בשומן אווז - לשומרי כשרות)

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצלים בשומן, עד שהן זהובים. מוסיפים את הכבדים ומטגנים אותם עד שהם מבושלים. נותנים לתערובת להתקרר מעט.
  2. טוחנים את הכבדים והבצל עם הביצים הקשות, מתבלים במלח ופלפל.

 

חזור למעלה
דג מלוח בשמנת ותפוחי עץ

 

המרכיבים:

3 פילטים של דג מלוח משובח חתוכים לחתיכות די קטנות

בצל לבן קטן חצוי ופרוס דק

2 ביצים קשות מגוררות בפומפיה

1 מיכל שמנת חמוצה

2 רבעים של תפוח (ירוק חמוץ) פרוסים דק

כמה גרגרי פלפל אנגלי

2 כפות חומץ

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים הכל. אפשר לאכול מיד אבל הכי טעים למחרת.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים