שתף קטע נבחר

תביעה: המדינה התרשלה בהעברת הקברים

הוריו של החייל ישראל לוטטי ז"ל, שנפל במוצב מורג ונקבר בנווה דקלים, הגישו תביעה נגד המדינה ושורת גורמים בכירים, בעקבות הטראומה שעברו עם העתקת קבר בנם לאחר ההתנתקות: "המדינה ומנהלת סל"ע התנכרו ונטשו משפחות שכולות"

"מנהלת סל"ע והמדינה נהגו ברשלנות חסרת תקדים, התנכרו ונטשו משפחות שכולות, תוך זלזול בחובתה האלמנטרית של מדינת ישראל כלפי מי שנפלו בשירותה, לדאוג ולכבד הן את המתים והן את רגשות קרוביהם החיים", כך נכתב בתביעה שהגישו הוריו של חלל צה"ל, סמל ראשון ישראל לוטטי, בעקבות המשברים שעברו לאחר העתקת קברו של בנם מגוש קטיף.

 

לוטטי ז"ל נפל במוצב מורג כשנה לפני ההתנתקות ונטמן בבית העלמין בנווה דקלים. הוריו - באמצעות עורכי הדין מרדכי מינצר, אדרה רוט ויעל ארניה - הגישו היום (ג') לבית המשפט המחוזי בירושלים תביעה על סך 2.5 מיליון שקלים נגד המדינה, ראש

 אכ"א, הרב הצבאי הראשי וראש מנהלת סל"ע, יונתן בשיא. בתביעה נטען כי בעקבות פינוי הקבר נגרם להוריו של לוטטי נזק נפשי חמור.

 

בתביעה מגוללים הוריו של לוטטי את שעבר עליהם בעקבות הפינוי מגוש קטיף והעתקת קברו של בנם. "במהלך ההתנתקות איבדו התובעים (המשפחה) באחת את ביתם בו נולדו ילדיהם ושם חיו קרוב לשלושים שנה ואת מטה לחמם ומקור פרנסתם". עוד נכתב כי בעת ההתנתקות הקדישו בני הזוג לוטטי את עיקר מאבקם לקברו של בנם ולהנצחת זכרו אולם לטענתם העברת בית הקברות "בוצעה כמעט באישון לילה, מבלי לאפשר למשפחות להיערך להלוויה וקבורה מחדש, וכאשר לא היה להם בית לשבת בו שבעה".

 

בני הזוג לוטטי אף ביקשו מהצבא לדחות במספר ימים את העתקת הקבר בכדי לאפשר להם לערוך קבורה מחדש, ביום בו נערכת אזכרתו ממילא - אך סורבו. בתביעה מתואר כי בעקבות העתקת הקבר נגרמו להורים תגובות טראומטיות קשות שכללו התפרצויות רגשיות, הפרעות שינה ואכילה ופרצי בכי. בנוסף הם טוענים כי עד היום לא נסלל כביש גישה אל קבר בנם במקומו החדש ביישוב ניצן.


בית העלמין בנווה דקלים, ערב הפינוי (צילום: צפריר אביוב)

 

"להתעלמות המופגנת והיחס המחפיר שגילו נציגי הנתבעים כלפי התובעים בהליך העברת קבר בנם, יש גורם מרכזי בהחרפת מצבם הנפשי של התובעים", נכתב בתביעה. בני הזוג טוענים כי בטרם הגשת התביעה פנו אל מינהלת סל"ע ואל הצבא, אולם דבר לא נמנע למניעת או הקטנת הנזקים הנפשיים והגופניים שנגרמו להם.

 

הזוג לוטטי טען כי נדהם לראות בכלי התקשורות ובאינטרנט תמונות שצולמו על ידי גורם צבאי במהלך העברת הקברים, לאחר שבקשתם להיות נוכחים בעת העתקת קבר בנם נענתה בשלילה. לדבריהם, בצילומים נראים בעלי תפקידים בצה"ל, "עומדים בצד הקברים, באווירה נינוחה ומצטלמים למזכרת לצד ארונות קבורה וקברים פתוחים, תוך היישיר מבט אל עדשת המצלמה!".

 

ראש אכ"א הורה לבצע בדיקה מיוחדת בעקבות פרסום התמונות

 

זמן קצר לאחר העברת הקברים מגוש קטיף פורסמו תמונות המתארות את התהליך במספר אתרים באינטרנט. המשפחות השכולות הביעו אז זעם רב על הפרסום וגם בצה"ל נדהמו לשמוע על כך. בחלק מן התמונות נראו הקברים וכן אנשי הרבנות הצבאית כשהם עוסקים במלאכה הרגישה. פרסום התמונות עורר מבוכה רבה, ובעקבותיו הורה ראש אכ"א, האלוף אלעזר שטרן, על בדיקה בנושא.

 

עוד בטרם תחילת תהליך פינוי בית העלמין מגוש קטיף הגדירו בצה"ל כי מדובר באירוע מורכב ורגיש ולכן גם קבעו כללים נוקשים בכל הקשור לתיעודו. בין היתר נאסר על כתבים להגיע לקרבת בית העלמין. גם משפחות שכולות לא הורשו להיכנס לבית העלמין כאשר הרבנים ביצעו את המלאכה ובצה"ל ביקשו לסיים את המשימה בצורה העדינה ביותר.

 

בחודש דצמבר קבע הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדלבלט, כי איש קבע בצה"ל, קברן במקצועו, יועמד לדין משמעתי בעקבות צילום התמונות בעת פינוי בית העלמין. בנוסף נקבע כי יועמדו לדין שני נגדים נוספים, אף הם קברנים, שהחזיקו בידם את הדיסק ועליו התמונות, אשר הופצו לאחר מכן באינטרנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראל לוטטי ז"ל
צילום: אילן מרסיאנו
משפחת לוטטי על קבר הבן
צילום: אילן מרסיאנו
העברת הקברים מגוש קטיף
מומלצים