שתף קטע נבחר
צילום: גיל יוחנן, גבי מנשה

המבקר: לא דואגים למשאבים הטבעיים שלנו

למרות החלטת ממשלה לפני 3 שנים, לאמץ מדיניות של פיתוח בר קיימא, לא חלה שום התקדמות ביישומה ע"י רוב המשרדים הממשלתיים. רב במשרד לאיכות הסביבה גיבש תוכניות חלקיות והציגן לציבור

מבקר המדינה בדק את יישום החלטת הממשלה ממאי 2003 על אימוץ מדיניות של פיתוח בר קיימא ועל הכנת תוכניות אסטרטגיות ליישום המדיניות הזו. מדובר במדיניות להגבלת השימוש במשאבים טבעיים לרמת ההתחדשות הטבעית שלהם. המבקר מצא כי מרבית ההחלטות לא יושמו בידי משרדי הממשלה.

 

בין השאר החליטה הממשלה כי מדיניותה "תתבסס על עקרונות של התנהלות פיתוח בר קיימא המשלבים: כלכלה דינמית, שימוש מושכל במשאבי טבע, הגנה על מערכות אקולוגיות ומתן שוויון הזדמנויות לכל". עוד נקבע כי התוכנית האסטרטגית לפיתוח בר קיימא תתייחס לתקופה של עד שנת 2020, תוגש לאישור הממשלה עד סוף שנת 2003 ותעודכן אחת ל-3 שנים.

 

ביוני 2003 הוקמה ועדת מנכ"לים בראשות המנכ"לית של המשרד לאיכות הסביבה, מיקי הרן, כדי ליישם את החלטת הממשלה. המבקר מצא כי בפועל, עד דצמבר 2003, לא הכין אף אחד מהמשרדים, תוכנית אסטרטגית. הוקמה רק ועדת משנה בין-משרדית אחת לנושא החסכון והשימוש היעיל באנרגיה.

 

רק משרד האוצר ומשרד התמ"ת הציגו בוועדת המנכ"לים את אופני שילוב החברות הממשלתיות והרשויות הסטטוטוריות הרלוונטיות שבתחום אחריותם כחלק מהתוכנית האסטרטגית שלהם.

 

עוד מצא המבקר, כי למרות החלטת הממשלה לפיה על השר לאיכות הסביבה לדווח לממשלה פעמיים בשנה על התקדמות הכנת התוכניות, ההחלטה לא קוימה.

 

לדעת המבקר, על המשרד לאיכות הסביבה לפרסם לידיעת הממשלה והציבור דו"חות על התקדמות משרדי הממשלה בתדירות ההולמת את החלטת הממשלה, ולקבוע אבני דרך שיאיצו את הכנת התוכניות בכל המשרדים.

 

אין תוכנית פעולה

 

עד מועד סיום הביקורת, ספטמבר 2005, כמעט שנתיים לאחר המועד שקבעה הממשלה בהחלטתה, לא הגיש שום גורם ממשלתי - משרד, רשות סטטוטורית או חברה ממשלתית - תוכנית פעולה. לדעת המבקר, לאור ההתקדמות האיטית של משרדי הממשלה בגיבוש תוכניות אסטרטגיות יש מקום לשקול מעורבות גדולה יותר של משרד ראש הממשלה או של משרד האוצר במימון הייעוץ המקצועי וההכשרות להפנמת הנושא בכל משרדי הממשלה ובחברות הממשלתיות והתאגידים הנוגעים בדבר.

 

המבקר מציין עם זאת כי רק המשרד לאיכות הסביבה קיים שקיפות רבה, שיתף את הציבור בפעילויותיו והציג לציבור את התוכניות החלקיות או השלמות של משרדי הממשלה (באתר האינטרנט שלו).

 

עוד שישה משרדים שיתפו את הציבור באופן חלקי בכך שקיימו דיונים על תוכניותיהם עם ארגון יציג של הציבור, "דרכים לקיימות - קואליציית ארגונים סביבתיים וחברתיים לקידום מדיניות מקיימת בישראל". שאר המשרדים לא שיתפו את הציבור כלל, ובהם גם משרדי האוצר והפנים ומינהל מקרקעי ישראל, אשר הציגו כבר את תוכניותיהם האסטרטגיות בוועדת המנכ"לים.

 

המבקר גם מצא כי עד ספטמבר 2005 לא הוקמה ועדת משנה לשיתוף הציבור כפי שהחליטה ועדת המנכ"לים ביוני 2003. לדעת המבקר, יש לתת משקל ניכר לפרסומים ולדו"חות לציבור על פעילות משרדי הממשלה לקידום פיתוח בר קיימא, על עמידה ביעדים שקבעו המשרדים לעצמם ועל כל מידע רלוונטי אחר.

 

מהמשרד לאיכות הסביבה נמסר בתגובה: הדו"ח השני על התקדמות התוכניות יוגש לממשלה החודש. המשרד סבור כי אין מקום לשנות את דרג המשתתפים בדיוני צוות המנכ"לים. כמו כן המשרד סבור שיש להגיש דו"ח שנתי, ולא חצי שנתי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מיקי הרן, מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים