שתף קטע נבחר

משט מחאה בעכו: "הזרמת השפכים - מכת מוות למפרץ"

כמאה איש השתתפו במשט שנערך במפרץ עכו במחאה על הזרמת תמלחות ממפעלים סמוכים למימי המפרץ. אנשי עמותת צלול: "הזרמת החומרים תמית את החי והצומח במפרץ. רמת המליחות בשפכים גבוהה בהרבה מהתקן המותר". המשרד לאיכות הסביבה: "הצינור עומד בתקנים המחמירים ביותר"

משט מחאה נערך בצהריים (ד') מול החופים הדרומיים של עכו. כמאה בני אדם מחו על הפעלת צינור המוביל תמלחות (מים מעורבים במלח ושאריות של שומנים) ממפעלים באזור למעמקי הים.

 

במשט השתתפו דייגים, תלמידים מהעיר, ספינות מפרש של בית הספר לקציני ים, אנשי עיריית עכו ואנשי עמותת "צלול" הפועלים לשמירה על איכות הימים והנחלים בישראל. הצינור המדובר החל לפעול לפני כחודש והוא מוביל תמלחות ממפעל "מילובן" שהינו מנפטת כותנה וכן ממפעל "דלתא" וממשחתות בגליל המערבי ובגליל העליון. מפעל "מילובן" הזרים בעבר את התמלחות לנחל נעמן, אך בית המשפט אסר על המפעל לעשות כן והחלופה שהציע המשרד לאיכות הסביבה הייתה הזרמת החומרים למפרץ עכו.

 


משט המחאה. "לא ייתכן שתושבים לא יירחצו בים" (צילום: אחיה ראב"ד)

 

אלא שאנשי עמותת "צלול" טוענים כי הזרמת החומרים למימי המפרץ היא מכת מוות לחי ולצומח במקום. לדבריהם בשל מערכת הזרמים למפרץ עכו לא תהיה חלופה נאותה של מים והגורמים המזהמים יוותרו במקום ויגרמו למותו של המפרץ, כפי שלדבריהם קרה בנחל הנעמן.

 

נציג עמותת "צלול" בצפון, עזר פישלר, אמר כי הצינור נמתח לאורך של קילומטר לעומק הים וכי גובה המים בנקודת המוצא של השפכים הוא כ-13 מטר: "זה מרחק קצר מאוד מהחוף והדבר עלול להשפיע על עולם החי התת מימי בכל האזור".

 

פישלר הוסיף כי באחרונה הצליחו אנשי "צלול" לקחת דגימה מאחת המיכליות שהובילו תמלחות ממפעל מילובן למסוף התמלחות. לדבריו, מהבדיקה עולה כי רמת המליחות והשומנים בשפכים היתה גבוהה ב-80 אחוזים מהתקנים המותרים באישור שקיבלו המפעלים מהוועדה להיתרים במשרד לאיכות הסביבה.

 

ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, אמר כי הוא מסרב לאפשר למפעלים באזורי התעשייה הדרומיים בעיר להמשיך ולזהם את משאבי הסביבה באזור הרגיש והמתוייר כל כך בצפון."לא ייתכן שבעיר חוף כמו עכו לא יוכלו התושבים והתיירים לרחוץ בים בגלל שיקולי עלות של מפעל כזה או אחר", אמר לנקרי. הוא הוסיף כי לא יתכן שהממשלה תיתן גושפנקה לזיהום שכזה.

 

מנהל המשרד לאיכות הסביבה במחוז הצפון, שלמה כץ, אמר בתגובה כי הצינור נבנה עבור מפעל תעשיות אלקטרו-כימיות שנסגר בינתיים וכי השפכים שתוכננו לעבור בו במקור היו אמורים להיות מזוהמים הרבה יותר מאשר אלה שמוזרמים דרכו בפועל.

"המשמעות היא שהצינור היה מותאם לשפכים מזוהמים הרבה יותר והוא עומד בתקנים המחמירים ביותר. לגבי הממצאים של עמותת צלול, אני יכול רק לומר שהאישור להזרמת התמלחות לים שנתנה ועדת ההיתרים ניתן על סמך נתונים שסיפקו המפעלים ונעשות בדיקות באופן סדיר על מנת לבדוק שהחומרים המוזרמים אינם חורגים מנתונים אלה. אני שמח שצלול הצטרפו לצוות הפיתוח והבקרה".

 

בדבר הטענות על מרחק הצינור מהחוף ועומקו אמר כץ כי ההזרמה עצמה אושרה רק לאחר סקר סביבתי רחב היקף. כץ הוסיף כי מטרת המשרד כעת היא למנוע ניסיונות של מפעלים אחרים, מזהמים יותר, להשתמש בקו זה על מנת להזרים את שפכיהם לים.

 

עד לשעת פרסום הכתבה לא התקבלה תגובה ממפעל "מילובן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשט במפרץ. "זו מכת מוות"
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: אחיה ראב"ד
פישלר. "השפכים לא עומדים בתקן"
צילום: אחיה ראב"ד
נחל נעמן. "גם המפרץ ימות"
צילום: עזר פישלר, עמותת צלול
מומלצים