שתף קטע נבחר

היום מצוין בעולם ובישראל יום המאבק בהומופוביה

קבוצת הפעילים "הבנ"ה" עורכת סדרת אירועים ברחבי הארץ לציון היום הבינלאומי נגד הומופוביה, לסבופוביה, טרנספוביה וביפוביה. "הסובלנות כלפי קבוצות מיעוט שונות ובכללן הקהילה הגאה הולכת ופוחתת - ואסור לשקוע בשאננות", אומרים היוזמים

היום (רביעי) מצוין בכ-50 מדינות ברחבי העולם היום הבינלאומי נגד הומופוביה, לסבופוביה, טרנספוביה וביפוביה. סדרת אירועים בתל אביב, ירושלים, חיפה ובאר שבע, שהפיקה קבוצת הפעילים "הבנ"ה" (ראשי התיבות של שם היום), תיערך לרגל היום העולמי גם בישראל. בנוסף, תופץ חוברת הסיפורים האישיים "להסתכל לנו בעיניים", ויחולקו אלפי סרטים לבנים במוסדות חינוך בחיפה והצפון.

 

"יום המאבק בהומופוביה מצוין ב-17 במאי, המועד בו ההומוסקסואליות הוסרה מרשימת ההפרעות הנפשיות על-ידי "ארגון הבריאות העולמי" בשנת 1990", אומרים אנשי "הבנ"ה". "תרגמנו את המילה IDAHO, המציינת את המאבק בהומופוביה, לראשי התיבות של המילה הבנ"ה, מתוך תפישה לפיה יש להדגיש מסר חיובי בעד הבנה, סובלנות, פלורליזם - ומתוך אמונה כי רוב גילויי ההומופוביה נובעים מבורות ומפחד ולא רק משנאה".

 

במהלך היום ינסו פעילי הקבוצה להעלות את ההומופוביה לסדר היום הציבורי, ולהגביר את המודעות לקיומה בישראל ולהשלכותיה. "חשוב לזכור ולהבין כי ההומופוביה אינה רק ניסיון לרצח כמו זה שנתקלנו בו בשנה שעברה במצעד הגאווה בירושלים", מעיד מאור ברזני, פעיל במטה "הבנ"ה" ויוזם ציון היום

בישראל. "הומופוביה היא גם ובעיקר מערך שלם של התנהגויות, אופני התייחסות, דרכי חשיבה סטריאוטיפיות, אלימות רגשית, מילולית ופיזית, דה-לגיטימציה וכל אפליה על בסיס נטייה מינית או זהות מגדרית".

 

בישראל ובעולם, מתקוממים יוזמי היום, רוחשים גילויי הומופוביה רבים מספור. כך למשל בכ-80 מדינות יחסים חד-מיניים עדיין אסורים על-פי חוק, ב-12 מתוכן הומוסקסואלים ולסביות נתונים תחת איום עונש מוות ובאחרות נגזרות עליהן תקופות מאסר ממושכות ואף מאסר עולם. בין השנים 1980 עד 2000 דווח על כ-1,960 מקרי רצח על רקע הומוסקסואלי או טרנסג'נדרי בעולם.

 

"הומופוביה נעוצה בהיעדר חינוך"

 

למרות הפתיחות בה מתקבלת הקהילה ההומו-לסבית במרכז ישראל בשנים האחרונות, למרות ההכרה החלקית ביחסים חד-מיניים על-ידי החוק, גם כאן הומופביה היא דבר שבשגרה. "רק בחודש ינואר נודע כי נער בן 16 וחצי התאבד בתליה לאחר שחבריו בכיתה הוציאו אותו מהארון והתנכלו לו בגלל נטיותיו המיניות", אומרים ב"הבנ"ה". "נערים ונערות רבים מצויים בצדו האפל של הארון ולא מסוגלים אפילו לחשוב על האפשרות לצאת ממנו, שלא לדבר על אלה הנזרקים מביתם בגלל נטיותיהם".

 

"ישנם גם גילויי הומופוביה על רקע דתי וחרדי, בצבא, במקומות עבודה ועוד", מוסיף ברזני. "המשותף לכולם הוא לא תמיד השנאה גרידא. לעתים הדבר נעוץ בחינוך, או ליתר דיוק בהיעדר החינוך, בבורות ובחוסר העניין והסובלנות באופן

כללי. מיותר אולי להזכיר כמה שנאה עצמית חווה לרוב מי שגילה את שונותו זו, כמה אנרגיות נדרשות כדי להסתיר, ליצור מראית עין, להדחיק רגשות. כל אלו גם הן רק חלק מהשלכותיה של ההומופוביה".

 

המארגנים מבקשים לציין כי אין די בהוקעת גילויי האלימות הקיצוניים, המדווחים בכלי התקשורת. דווקא ההתנכלות היומיומית, לעתים גם הפנמת האפליה על-ידי אנשי הקהילה ההומו-לסבית עצמם, הופכת את חייהם של רבים לבלתי נסבלים. "ככלל, הולכת ופוחתת כיום הסובלנות בחברה הישראלית כלפי קבוצות מיעוט שונות ובכללן הקהילה הגאה, ולא כדאי לשקוע בשאננות יתר", מסכמים היוזמים. "חשוב לשים לב לא רק להומופוביה עצמה, אלא אולי ובעיקר גם להשלכות ולתוצאות שלה על חיי היומיום בפועל של האנשים".

 

  • לאתר "הבנ"ה" ולחתימה על עצומה למאבק בהומופוביה לחצו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"להדגיש מסר חיובי של הבנה". לוגו יום המאבק
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים