שתף קטע נבחר

איראן ביצעה ניסוי נוסף בשיהאב 3

על פי הדיווחים, הניסוי הוגדר כהצלחה חלקית. לא ברור מהן הבעיות שהתגלו במהלך הניסוי. טווח הטיל מדגם זה מגיע ל-1,300 ק"מ, אך האיראנים מנסים להאריך את הטווח

שעות אחדות לפני פגישת אולמרט ובוש אמש (יום ג') בבית הלבן, שבה דנו באיום האיראני, קיבל האיום המחשה נוספת בדמות שיגור של טיל שיהאב 3.

 

קצין בכיר באגף המודיעין אישר בשיחה עם ynet שהאיראנים ערכו ניסוי מסוג זה במהלך היום. "אין בכך חידוש, היכולת קיימת. אנו מעריכים כי הניסוי לא חרג מהטווח של דגם הטיל, 1300 ק"מ, כרגע לא ידוע שהיה כאן משהו חריג ושונה בניסוי. אי אפשר להפריד את מועד הניסוי מהמציאות הנוכחית - לאו דווקא הפגישה בביתן הלבן - אלא הלחצים שמופעלים על איראן". לדבריו, ניסוי דומה מסוג זה נערך בינואר השנה, "לא היו פירסומים על הניסוי באיראן".

 

הניסוי הראשון בטיל נערך כבר לפני מספר שנים. האיראנים ערכו מספר ניסויים בטיל בעבר, חלקם נכשלו, אחראים הוכתרו בהצלחה. טווח הטיל מדגם זה מגיע ל-1,300 ק"מ, אולם על פי דיווחים שיצאו מאיראן בחודשים האחרונים נעשו בטיל שיפורים על מנת שיגיע עד ל-2,000 ק"מ. יש להניח שמועד הניסוי תוכנן מראש ובמקרה יצא לפועל לפני הפגישה בין אולמרט לבוש.

 

על-פי הדיווחים, הניסוי שנערך היום הוגדר בהצלחה חלקית. לא ברור מהן הבעיות שהתגלו במהלך הניסוי. כבר בסוף שנת 2004 הצהירו באיראן שיכניסו את הדגם למפעלים לצורך ייצור. המשך פיתוח הטילים באיראן, בהם גם ה"שיהאב-4" (שהטווח שלו מעל 2,000 ק"מ) שכבר נמצא בשלבי פיתוח מתקדמים, מצביע על המשך המגמה האיראנית, במקביל לפיתוח היכולת הגרעינית, להוות בעוד שנים איום על כל אירופה. 

 

האלוף אהרון זאבי פרקש, לשעבר ראש אגף המודיעין בצה"ל, הזהיר בשבוע שעבר שהאיראנים יגיעו לטילים ארוכי טווח עד מרחק 5,000 ק"מ, "ואז כל אירופה תהיה מכוסה", הגדיר זאת.

 

במערכת הביטחון עוקבים מקרוב אחר הניסויים שנערכים באיראן, לצד המעקב אחר ההתקדמות בשלב המחקר והפיתוח בכל הקשור ליכולת גרעינית. הניסויים בטילים הבליסטיים נחשבים לחלק הפחות מדאיג את בכירי מערכת הביטחון, שכן הנחת היסוד המחמירה שהאיראנים יגיעו כבר בשנת 2009 ליכולת גרעינית, היא האיום האמיתי.

 

במערכת הביטחון סבורים כי האיראנים יתגברו על כל קושי בפיתוח טילים בליסטיים וכן התאמת ראש נפץ גרעיני. "הנושא החשוב הוא היכולת הגרעינית האיראנית העתידית ופחות טיל כזה או אחר. עיני כולם נשואות לקהילה הבינלאומית והצעדים שתנקוט נגד איראן בנושא זה", אמר גורם ביטחוני.

 

דיווח: ישראל האיצה פיתוח טילי שיוט

 

במקביל לפיתוח הטילים המואץ של מערך הטילים האיראני, בישראל ממשיכים בפיתוח מערך החץ, מערכת הגנה מפני טילים בליסטיים. הניסוי האחרון במערכת נערך בסוף 2005 והוכתר בהצלחה. גורמים במערכת הביטחון ציינו כי על אף ההצלחה של מערך החץ, הפיתוח במדינות שונות במזרח התיכון מחייב פיתוח מתמיד. "יש לנו את האיום האיראני, אך גם את האיום הסורי, יש להם כמות משמעותית של טילי סקאד D המשופר וזה מחייב אותנו להמשיך כל העת ולשפר את המערכת לקראת העתיד", אמר גורם ביטחוני סמוך לניסוי.

  

מומחי נשק במערב העריכו שאיראן הצליחה לערוך שינויים בשיהאב-3 שיאפשרו לו לשאת ראשי נפץ גרעיניים. כך דיווח לפני כחודשיים ה"טלגרף" הבריטי. טיל השיהאב-3 הוא גירסה של הטיל הצפון קוריאני נו-דונג, שרכשה איראן בשנות ה-90 בחשאי. הטיל, המתבסס על הסקאד הסובייטי, תוכנן במקור לשאת ראשי קרב קונבנציונלים בלבד. המהנדסים האיראנים ערכו בשנים האחרונות מאמץ גדול במיוחד בניסיונות לשפר את הטיל, על מנת שיוכל לשאת גם את פצצת הגרעין.

 

סוכנות רויטרס ציטטה היום גורמי ביטחון ישראלים שאמרו שישראל האיצה את הפיתוח של טילי שיוט ארוכי טווח, העשויים לשמש בין היתר לתקיפת מתקניה הגרעיניים של איראן. שימוש בטילי שיוט עשוי להיות יעיל יותר מאשר שימוש במטוסים, בשל הצורך לעבור מעל מדינות שונות וכן בשל החשש מאש נ"מ. בעבר סירבה ארה"ב לבקשות ישראל לרכוש טילי שיוט.

 

גורם בתעשייה ביטחונית ישראלית מסר לרויטרס: "ניתנה עדיפות עליונה לפיתוח הטכנולוגיה הזו, לנוכח המצב באיראן, כמו גם לשיפור טילי החץ".


פורסם לראשונה 23/05/2006 21:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים