שתף קטע נבחר
 

רוקד עם שועלים

יאיר גולן, צלם חובב מכפר סבא, פגש במקרה שועל באיזור געש לפני כשלוש שנים. מאז הוא בילה שעות רבות בתצפיות במטרה לתעד את חיי השועלים במקום ויצר עימם קשר קרוב ומיוחד. הצצה נדירה

יאיר גולן, 34, נטש את עולם ההיי-טק לפני פחות מעשור לאחר שהחליט "לעשות את הדברים שהוא אוהב ולא רק את הדברים שצריך לעשות" והלך לדרך עצמאית חדשה. כיום הוא בעליה של חברה העוסקת בניהול פרויקטים ופיקוח הנדסי בתחום הבנייה ומשקיע שעות רבות בטיולים בטבע ובתיעודם.

 

גולן נדבק בחיידק הטיולים כבר בגיל צעיר ורק בשנים האחרונות שילב בין אהבתו לתצפיות וצילום הטבע. התשוקה שלו לתעד את הטבע הקרוב לביתו בכפר סבא, הביאה אותו לפני שלוש שנים לאיזור געש. שם הוא הופתע לגלות שועל שחלף בקרבתו ונעלם במהירות אל תוך הצמחיה הסבוכה. "בכלל לא ידעתי שקיימים שועלים באיזור", אומר גולן. "ובאותו הרגע, שמחתי שהמצלמה היתה עימי והחלטתי לנסות לברר האם ישנם שועלים נוספים במקום".

 


אח שלי, הלכת לאיבוד? (צילום: יאיר גולן)

 

השלבים הראשונים של התצפיות לא הניבו תוצאות מיידיות, אך גולן, שניחן בנחישות ובסבלנות אין קץ, נהנה מתהליך החיפוש בשטח הפתוח. "מאחר ותיעדתי כל תצפית ועבדתי בצורה מתודית, הצלחתי בסופו של דבר להקטין לאט לאט את הטריטוריה שבה חיים השועלים ובמהלך הזמן גיליתי את המאורות שלהם. עונת הרבייה של השועלים מתקיימת בין פברואר למאי ובה הם נמצאים עם הגורים במאורות. בשאר הימים, הם נוטים לצאת החוצה ולשבת על העשב, כך שהסיכויים לפגוש אותם גבוהים יותר".

 


אמא, תתעוררי. נראה לי שהוא בא למכור לנו אנציקלופדיה (צילום: יאיר גולן)

 

לעיתים בילה גולן עד כעשר שעות בתוך רכבו בהמתנה לרגע בו יופיעו השועלים. "תצפיות שמתחילות בשעה יכולות להימשך שעות רבות. היה לי חשוב ללמוד את ההתנהגות של השועלים, גם אם זה אומר שאני צריך לפנות לעצמי כמה שעות טובות ביום. בימים חריגים בהם אני מסוגל לצפות בהם לזמן רב, אני לא הולך הביתה עד שהם לא נעלמים".

 


הגעתי לפה בגלל המחיר, נשארתי בגלל השירות. שועל מקומי (צילום: יאיר גולן)

 

גולן מציין כי ההגעה לשטח מצריכה רכב מתאים והוא מקפיד שלא להפריע לשיגרת חייהם של השועלים. "בניגוד לתדמית השלילית שיש לשועל בציבור שחושב שהוא חיה ערמומית ותו לא, אני מצאתי אותו יפה, מעניין ומסקרן. אני לעולם לא יוצא מהרכב ומלבד תזוזה עם המצלמה, אני במצב סטאטי רוב הזמן.

כשאני מזהה שועל, אני מייד מכבה את האוטו ולא זז", מגלה גולן.

 

"הדקות הראשונות לאחר שהשועל זיהה אותי, הן קריטיות. אני לא מרים את עדשת המצלמה שלי על מנת לא להוות איום ומאפשר לשועלים להתרגל לנוכחותי. בדרך כלל, כששועל מזהה גורם מאיים, הוא נוהג להסוות את עצמו באמצעות העשב ורק לאחר שהם מבינים שאין סכנה, הם הופכים לנינוחים מאוד ואין להם בעיה להישיר אלי מבט, נטול כל פחד".

 

גולן משתמש בעדשה טלסקופית משובחת המסוגלת לצלם עצמים ממרחק של מאות מטרים, אך הוא למרות זאת, הוא מעדיף להתקרב פיזית לאובייקטי הצילום שלו. הרגע המרגש ביותר שחווה במהלך השנתיים האחרונות התרחש כשהגיע לשטח וגילה את השועלה מניקה את גוריה. "מה שהדהים אותי הוא שהשועלה לא ברחה. הייתי משוכנע שאני מפריע להם ושתוך שניות הם יעלמו, אבל זה לא קרה", אומר גולן. "היא פשוט הסתכלה עלי בכל הזמן שהגורים ינקו. לאחר שהם סיימו לאכול, הם נחו לצידה ונרדמו. רגע מרגש נוסף היה כשפגשתי את השגר הראשון של הגורים בשנה שעברה".  

 


אין משיחין בשעת היניקה. ארוחת בוקר מזינה לגורים (צילום: יאיר גולן)

 

לדברי גולן, הוא לא מודע האם גם צלמים אחרים מתעדים את אוכלוסיית השועלים במקום. למרות שגולן נמצא בקשר עם עמית דולב, מנהל חקר היונקים בחברה להגנת הטבע ועם צלם הטבע, אייל ברטוב. בשיחה עם השניים, גילה ככל הנראה כי אין תמונות רבות של שועלים שצולמו ממרחקים של מטרים ספורים בישראל.

 

"בדרך כלל שועלים וחיות בטבע מצולמות ממרחק של מאות מטרים בעזרת עדשות ארוכות מוקד. בעוד אני מצלם את השועלים ממרחק של ארבעה, חמישה מטרים. אני התמקדתי בתהליך הצפייה, ללמוד אותם שוב ושוב, כך שאפשר לומר שנוצר בינינו קשר מיוחד. נראה לי שהם מבינים שאני לא מהווה סכנה לשלומם". 

 

 


אני חולם על שווארמת חוגלות. (צילום: יאיר גולן)

 

חבריו ומשפחתו של גולן מגיבים בחיוב לתחביב התובעני. "למרות שהם לא מצויים בכל הפרטים של המעקב והתצפיות, הם אוהבים להשתתף בצפייה בתמונות ופחות מעורים בסיפור עצמו", מספר גולן. "זו גם הסיבה שהחלטתי להעלות תערוכת צילומים. רציתי להעניק לאנשים תמונה אחרת על המקום שאנו חיים בו, על האיזורים הפתוחים המעטים שעוד נותרו במדינה, לא רק קניונים,כבישים ומבנים של בתי ספר. יש גם טבע שהוא קרוב לפה ולא צריך לבזבז שעות נסיעה רבות בדרכים".

 


 

תוכל להביא לי אקמול בפעם הבאה? הגורים מטריפים אותי (צילום: יאיר גולן)

 

בתערוכה שאמורה לעלות לקראת חודש נובמבר הקרוב, יציג גולן צילומים שונים של בעלי חיים השורדים בטבע ולא בתנאי שבי, גני חיות או בפינות חי ומבטיח להפתיע עם צילומים של תנים, נמיות, חזירי בר ואפילו בזים ועיטים בשמיים. כיום גולן מכיר את אוכלוסיית השועלים באיזור השמורה, המונה 11 שועלים: שבעה שועלים בוגרים וארבעה גורים שנולדו לפני פחות מחודש.

 

 

 זהו? כבר הולך? אולי תישאר לארוחת ערב? (צילום: יאיר גולן)

 

ומה בתוכניות העתידיות? "כרגע אני מקווה להמשיך לחיות את החלום הגדול שלי כתחביב ולא ולא כמקצוע, כי אז אפשר לעשות הכל מאהבה ולא מצורך. כל פעם שאני רואה את גורי השועלים, אני מתרגש מחדש ולא מאמין שאפשר כמעט לגעת בהם, כל כך קרוב לבית".  מסכם גולן.

 

אתם מוזמנים לכתוב ליאיר גולן בדוא"ל: yair@gefen.biz
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההמתנה הארוכה השתלמה
צילום: יאיר גולן
הזדמנות נדירה לתיעוד חיי השועלים
צילום: יאיר גולן
תראו מי בא לבקר
צילום: יאיר גולן
מומלצים