שתף קטע נבחר

 

מעל 3,700 הרוגים באינדונזיה, אזרחים כורים קברים

לפחות 3,732 בני אדם נהרגו וכ-200 אלף נפצעו באסון רעש האדמה באי ג'אווה באינדונזיה. את עיקר הנזק ספגה העיר בנטול, שבה נחרבו כ-80 אחוז מהמבנים. רבבות לנו הלילה ברחובות ובשדות האורז מחשש לרעשי משנה. כתב רויטרס ל-ynet: הנזק עצום, הצוותים יוכלו להגיע רק הבוקר. מדינות העולם מחישות סיוע

אסון כבד באי ג'אווה באינדונזיה: רבבות תושבי אינדונזיה לנו הלילה (יום א') ברחובות ובשדות אורז מחשש לרעשי משנה, לאחר שלפחות 3,731 בני אדם ניספו ברעש האדמה בעוצמה של 6.3 בסולם ריכטר שפקד את האי ג'אווה. מוקד הרעש היה בג'וגג'קרטה ובנטול שנמצאות במרכז האי. בצלב האדום מעריכים כי 200 אלף איש נפגעו באסון. כוחות סיוע ניסו להגיע בכל דרך לאזור הפגוע, כאשר דרכי הגישה קרסו. 

 

כתב איי.פי דיווח מאזור האסון על מראות קורעי לב של אלפים שבוכים וקוראים פסוקים מהקוראן. משפחות החלו לכרות קברים ליקיריהן. בעיר בנטול, שספגה את הפגיעה העיקרית, נחרבו כ-80 אחוז מהמבנים. בבית חולים מקומי עמד קרג'ימאן, חקלאי מבנטול, עם אשתו ובתו בת ה-3: "בתי נקברה תחת ההריסות, והצלחנו לחלצה, אך לא יכולנו להציל את בתי השנייה. זה היה נורא".  

 

רעש האדמה ניתק את זרם החשמל ואת הקשר הטלפוני עם האזור והדבר מקשה מאוד על פעולות החילוץ. ברדיו המקומי הזהירו את התושבים לא להיכנס לבתים מחשש לרעשי משנה, שיגרמו להרס נוסף, "אנחנו עדיין מרגישים רעידות", סיפר טז'וט נרימן המתגורר בפרברי גוגג'קרטה.

 

רעידת האדמה (צילום וידאו: רויטרס)
 
מנהיגי העולם מיהרו להציע סיוע לאינדונזיה. הצלב האדום הבינלאומי קרא לגייס 10 מיליון דולר לסיוע לניצולי האסון ושלח כ-400 מתנדבים למקום. מדינות רבות כבר הודיעו על נכונות להתגייס: אוסטרליה, יפן וסין שיגרו מסרים והצעות להגיש סיוע. גם בריטניה וצרפת פנו באופן רשמי לממשלת אינדונזיה והציעו את עזרתן וכך עשה גם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, שפנה לעמיתו האינדונזי בהצעה להגיש כל סיוע לו יזדקק.

 

שגרירות ארה"ב בג'קרטה מסרה שהממשל יקצה 100 אלף דולר כסיוע ראשוני לפעולות חילוץ והצלה באזור האסון באמצעות ארגוני הצלב האדום והסהר האדום הבינלאומי. מאוחר יותר הודיעה מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, כי ארצה תעביר לאינדונזיה מענק סיוע בסך חצי מיליון דולר. מלזיה השכנה שיגרה לאזור צוות רפואי בן 56 אנשים וטון של ציוד רפואי. "ממשלת אינדונזיה כבר ביקשה עזרה. אני לא יודע מה הם צריכים, אבל אני מניח שהם ישמחו לקבל כל עזרה מהעולם", אומר מנהל השלוחה של סוכנות הידיעות רויטרס באינדונזיה והכתב הראשי של הסוכנות במדינה, ג'רי נורטון, בשיחה עם ynet.

 


אנשים חופרים בידיים בניסיון לאתר ניצולים (צילום:רויטרס)

 

עד כה לא דווח על אזרחים זרים ותיירים שנפגעו ברעידת האדמה, אך המידע המגיע מהאזור הפגוע אינו מלא. שגריר איטליה בג'קרטה, פרנצ'סקו מריה גרקו, אמר שלפי המידע שבידיו, אין בין הנפגעים אזרחים זרים.

 

ככל הנראה לא נפגעו ישראלים באסון. קבוצה של מספר ישראלים, אנשי היי-טק הנמצאים באינדונזיה לרגל נסיעת עסקים, דיווחה במהלך שמצבם תקין. הישראלים יצרו קשר עם קרוביהם המודאגים ודיווחו באמצעות הודעות טקסט בטלפון הנייד שהם לא נפגעו והם שוהים במרחק של כ-3,000 קילומטרים מהאזור שנפגע. בשלב זה לא ידוע על ישראלים נוספים שנמצאים באינדונזיה, מה גם שישראלים אינם מורשים בדרך כלל להיכנס לאינדונזיה, אלא בנסיבות חריגות המצריכות אישורים מיוחדים. 

 

הכבישים נחסמו והסיוע מתעכב

 

הכבישים באזור נסדקו וחלקם אף נחסמו על-ידי בניינים שקרסו. המצב הרעוע של הכבישים מקשה על הזרמת סיוע לאזור ועל העברת נפגעים לבתי חולים מרוחקים, משום שבתי החולים המקומיים קורסים תחת העומס. גם חילוץ מהאוויר אינו מתאפשר בשלב זה משום שמסלול הנחיתה של נמל התעופה בעיר ג'וגג'קרטה, שבמרכז האי, נסדק והטיסות לאזור הושבתו.    

 

נשיא אינדונזיה סוסילו יודהיונו-במבנג הורה לצבא לסייע לפנות את אזור בנטול, שמדרום לג'וגג'קרטה,שספג את הפגיעה הקשה ביותר ברעש האדמה, והגיע בעצמו לאזור יחד עם משלחת שרים כדי לפקח על מאמצי החילוץ. הרעידה התרחשה בשבת ב-5:45 לפי השעון המקומי, בשעה שרוב תושבי המקום עדיין ישנו בבתיהם מה שמחזק את ההערכה שמספר הקורבנות עוד יעלה.   

  

באזור בנטול כמעט כל הבתים קרסו. "הבית היחיד שנשאר עומד הוא ביתו של מושל המחוז, וגם הוא אינו בטוח. הקירות שלו סדוקים לגמרי", סיפר נגדיו, תושב מקומי בן 63, שישב מחוץ לעיי החורבות שהיו עד אמש ביתו. מעולם לא חוויתי רעידת אדמה כה חזקה", סיפר אחיו, ג'ודי ריוונו, שהיה לכוד מתחת להריסות ביתו ללא הכרה עד שחולץ על ידי נכדו.   


בתי החולים המקומיים קורסים תחת העומס (צילום: איי.פי)

 

נורטון סיפר ל-ynet מג'קרטה כי צוותי חילוץ וסיוע כבר הוכנו אבל הם יוכלו להגיע לאיזור רק הבוקר והוסיף כי הצוותים יגיעו במסוקים בשל הנזק שנגרם כאמור למסלולי הנחיתה בנמל התעופה באי. 

 

באי ג'אווה ממוקם הר געש פעיל בשם מראפי שבשבועות האחרונים התעורר חשש כי יתפרץ באופן שיסכן את התושבים. עובדה זו דווקא פועלת כעת לטובתם: ג'ון באד, דובר סוכנות יוניצ"ף של האו"ם בג'קרטה, אמר לרשת CNN כי מאחר שאנשי הארגון כבר נערכו להגיש סיוע לתושבי האזור למקרה שהר הגעש יתפרץ, הם ערוכים כעת להגיש סיוע מיידי לנזקקים. "נוכל לתת להם מזון, אוהלים, מיכלי מים מתקפלים וערכות טיהור מים ועזרה ראשונה".  


בוכים על המתים (צילום: אי.אפ.פי)

 

בצידי הדרך כבר חופרים קברי אחים

 

מחוץ לאחד מבתי החולים באזור שכבו מאות פצועים שהמתינו לקבל טיפול, וביניהם התרוצצו עשרות רופאים שלא עמדו בעומס הפניות. הפצועים שכבו על יריעות פלסטיק, מחצלות ואפילו עיתונים, חלקם מחוברים לשקיות עירוי שנתלו על העצים. בג'וגג'קרטה נראו גברים רבים המנסים לחלץ ניצולים וגופות מבין ההריסות, ואחרים נראו חופרים קברי אחרים גדולים בצידי הדרכים.  

 

"זה אסון גדול והנזק הוא עצום, אלפים נהרגו, עשרות אלפים נפצעו וכל האזור נפגע בצורה שקשה לתאר, סיפר נורטון. "במרכז העיר יש כבר חשמל, אבל בכל האיזורים מסביב אין חשמל ואנשים צריכים להסתדר בעזרת נרות בלבד. אין שירותי טלפון ומאוד קשה לתקשר ולדעת מה המצב בכל מקום. אין הרבה בתי חולים באיזור, ואלה שיש כמובן מלאים".

 

נורטון העריך שצורת הבנייה באזור היא אחד הגורמים לנזק הרב. "הנזק העצום שנגרם מרעידת האדמה קשור גם לעובדה שאיכות הבנייה באיזור לא מאוד גבוהה והרבה מבנים מאוד לא יציבים. הייתי באיזור הזה והוא מורכב מעיר מטרופולית אחת גדולה, עם הרבה בניינים גדולים ומסביבה הרבה מאוד איזורים עניים, עם מבנים קטנים ולא יציבים. צריך לזכור שזו עדיין מדינה מתפתחת".


פורסם לראשונה 27/05/2006 18:27

 

בהכנת הידיעה השתתפו סוכנויות הידיעות רויטרס ואיי.פי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
התושבים מנסים לחלץ
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מחכים לסיוע
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
נזק נגרם לכבישים
צילום: רויטרס
מומלצים