שתף קטע נבחר

ישראל 2005: שיעבוד זרים ועבודות כפיה

דו"ח מחלקת המדינה האמריקנית העוסק בסחר בבני אדם מתייחס בחשדנות לישראל ומציב אותה ברשימת המדינות הזקוקות למעקב. בתחום הסחר בנשים לזנות יש פרגון למאמץ הישראלי, לצד ביקורת על ענישה קלה לסוחרים. בתחום הסחר בעבדים, ישראל מוגדרת כמי שלא הצליחה להצביע על מאבק של ממש בעבודות כפיה שאלפי עובדים זרים חשופים להן

ישראל נמצאת ברשימת המעקב האמריקנית בכל הקשור לסחר בבני אדם - כך התברר אמש (יום ב') עם פרסום הדו"ח השנתי שמפרסמת מחלקת המדינה. ג'ון מילר, מתאם מחלקת המדינה להדברת נגע הסחר בבני אדם, אמר עם פרסום הדו"ח העוסק בשנת 2005, כי "אנחנו מדברים על עבדות מודרנית. זה קיים בכל העולם – וגם בארה"ב".

 

 

הדו"ח מחלק את המדינות המופיעות בו לשלוש רמות על פי חומרת התופעה. ברמה הראשונה, שם התופעה הכי פחות חמורה, נמצאות מדינות אירופיות רבות. ברמה 2 נמצאות מדינות בהן התופעה קיימת במימדים מסויימים. בשנה שעברה הייתה ישראל ברמה זו. כעת נמצאת ישראל ברמה אחת פחות - עדיין ברמה 2 אך תחת ההגדרה "רשימת מעקב" יחד עם מדינות כגון ברזיל, סין, מכסיקו, רוסיה, מצרים, קמבודיה ועוד. ברמה 3 - החמורה ביותר - נמצאות מדינות כגון איראן, סוריה, סודן, קובה, סעודיה וצפון קוריאה.

 

ישראל נכללת ברשימה המעקב "בגלל כשלונה לספק ראיות על מאמץ גובר להילחם בסחר בבני אדם, ובמיוחד להשיב לטענות של עבודות כפיה המוטלות על אלפי עובדים זרים". הדו"ח קובע כי ישראל מהווה יעד לעובדים ממדינות דוגמת רומניה, ירדן, טורקיה, תאילנד, הפיליפינים, נפאל, סרי-לנקה והודו, המגיעים לישראל לעבוד בחקלאות ובבניה. הוא מזהיר כי העובדים הזרים בישראל נדרשים "להפקיד מראש סכומים של 1,000-10,000 דולר, נוהג שלעיתים מוביל לשיעבוד והופך את העובדים הללו לפגיעים לעבודת כפיה מרגע הגיעם לישראל". עוד קובע הדו"ח כי ישראל מהווה יעד לסחר של נשים למטרות זנות ממדינות חבר העמים לשעבר.

 

הדו"ח מעריך על סמך מידע מגופים עצמאים כי בישראל ישנן בין 1,000 ל-3,000 אזרחיות זרות המועסקות בזנות, ובין 16 ל-20 אלף עובדים זרים שנקלעו לעבודות כפיה. הדו"ח האמריקני מתריע כי "ממשלת ישראל עושה אמנם מאמץ משמעותי, אך אינה מצייתת בצורה מלאה לסטנדרטים המינימלים הנדרשים לביעור הסחר בבני אדם".

 

החזקת הדרכונים גורמת לסחר בעובדים

 

דו"ח מחלקת המדינה מציין כי "הממשלה טרם העבירה חוק חיוני שאמור להפוך כל צורה של סחר בבני אדם לעבירה על החוק, לרבות סחר בעובדים. טיוטא לחוק נכתבה בשנת 2003". עוד צויין כי "נדרשים יותר צעדים מאשר בשנים קודמות: חקירות פליליות, תביעות נגד מעסיקים שמואשמים בהחזקת עובדים בתנאים של עבודת כפיה".

 

האמריקנים קובעים בדו"ח כי אלפי עובדי כפיה בישראל אינם זוכים להגנת החוק. הם ממליצים ליצור מקומות מחסה עבור העובדים הללו ולספק סיוע משפטי. עוד קורא הדו"ח לממשלת ישראל "לנקוט מייד בצעדים הולמים להענשת הסוחרים בבני אדם, להפעיל את מערכת אכיפת החוק כנגד העבריינים בישראל. הממשלה חייבת לפעול בצורה נמרצת יותר כדי לאכוף את האיסור על גביית דמי כניסה (למדינה) ואחזקת דרכונים, דבר הגורם לסחר בעובדים".

 

באשר לחקיקה הקיימת למניעת סחר בעבדים בישראל, מחלקת המדינה האמריקנית מבהירה כי אכיפתה היתה לא מאוזנת ולא מספקת בשנה האחרונה. בעוד הממשלה עושה שיפורים בולטים באכיפת החוק נגד סחר בנשים לזנות, היא עשתה מעט כדי להתמודד עם הבעיה הגדולה יותר של ניצול עובדים זרים.

 

עושים מעט מדי, אך יש גם צל"ש

 

בדו"ח מוזכר כי ממשלת ישראל הרשיעה 31 סוחרים בזנות ודנה אותם לעונשי מאסר של שמונה עד 18 חודשים. המשטרה חקרה 327 מקרים של סחר בנשים ועצרה 78 חשודים בסחר בזונות. ישראל פעלה גם בשיתוף פעולה עם רוסיה, אוקראינה ובילורוסיה כדי לשבור רשתות של סחר בנשים. "אבל מאמצי החקירה והתביעה מצד הממשלה של סחר בעובדים היו לא מספיקים לאור היקף הבעיה. החוק נגד סחר באנשים בישראל אינו מכסה סחר בעובדים, אבל יש חוקים פליליים אחרים להענשת העבריינים המנצלים עובדים זרים". נקבע כי הממשלה אינה מחוקקת חוק המוקפא בנושא זה.

 

יחד עם זאת, האמריקנים מציינים כי ישראל נוקטת צעדים מינהלים נגד מעסיקים, לרבות 198 חברות כוח אדם החשודות בהונאת עובדים זרים. ישראל אף שללה רשיונות להעסקת עובדים זרים מ-227 מעסיקים בישראל ומ-12 חברות כוח אדם. עוד מוזכרים כתבי אישום פליליים שהגיש משרד התעשיה והמסחר נגד 208 מעסיקים ו-133 כתבי אישום שהגישה רשות ההגירה נגד חברות כוח אדם.

 

הדו"ח מוסיף ביקורת לפיה רק מעט מהמעסיקים וממנהלי חברות כוח האדם המורשעים נשלחים למאסר בסופו של דבר. מרביתם נקנסים. במקרה אחד גזר שופט על ארבעה מעסיקים עונשי מאסר בפועל של 7-13 חודשים על תקיפת עובדים זרים בנסיבות מחמירות, אך אלו מקרים נדירים.

  

בתוך ים הזוועות שמתאר הדו"ח בנושא סחר בבני אדם ברחבי העולם, מוזכרים לשבח קומץ של גיבורים הנלחמים בתופעה. בין היתר, מוזכרת גם עו"ד רחל גרשוני עובדת משרד המשפטים המשמשת כמתאמת בפועל בין משרדי הממשלה לבין ארגונים לא ממשלתיים, בתחום המאבק בסחר בבני אדם.


פורסם לראשונה 05/06/2006 23:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעד מועדף לסחר (אילוסטרציה)
צילום: איי פי
צילום: גלעד קוולרציק
זרים חשופים לכפייה (אילוסטרציה)
צילום: גלעד קוולרציק
מומלצים