שתף קטע נבחר

המשרד להגנת הסביבה בוחן רפורמה בחוק הפקדון

בלעדי: המשרד בוחן בין היתר את האפשרות לייקר את מחיר הפקדון מ-25 אג' ל-30 אג', החלתו על בקבוקים של 1.5 ליטר ועידוד גורמים כלכליים לפריסה מוגברת של מתקני איסוף. המועצה לצרכנות מתנגדת. המשרד להגנת הסביבה: אין שום כוונה לייקר את הפקדון

המשרד להגנת הסביבה (ששינה שבוע את שמו מהמשרד לאיכות הסביבה) שוקל להעלות את מחיר הפקדון על הבקבוקים מ-25 אג' ל-30 אג'. כך נודע ל-ynet.

 

עוד נודע, כי במסגרת ההצעה שבוחן המשרד, 5 אגורות מסכום הפקדון לא יחזרו לצרכנים, אלא ישמשו כתמריץ לגורמים כלכליים לפריסה מוגברת של מתקני איסוף. בנוסף, במסגרת ההצעה בוחן המשרד את האפשרות להחיל את החוק גם על בקבוקים של 1.5 ליטר. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה, כי "אין שום כוונה לייקר את הפקדון".

 

המשרד להגנת הסביבה פנה בעניין למועצה לצרכנות, שמצידה מתנגדת לעניין. המועצה קוראת לשר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, שלא להיענות להצעה לייקר את דמי הפיקדון עבור מכלי המשקה, וכן לא להחיל את חוק הפיקדון גם על מכלים גדולים בנפח של 1.5 ליטר. זאת, מאחר שכל עוד אין אפשרות מעשית זמינה לצרכנים לקבל כספם בחזרה, קיים חשש כי "הקנס" בשיעור של כ-57 מיליון שקל שמושת כבר היום על הציבור בגין החוק, יגדל עוד יותר.

 

במכתב ששלח היועץ המשפטי של המועצה לצרכנות, עו"ד זאב פרידמן, לשר גדעון עזרא, נטען כי מחישובים שעשתה המועצה המבוססים על נתוני המשרד לאיכות הסביבה עולה התמונה הבאה: בשנת 2005 עמד פוטנציאל המכלים הממוחזרים על כ-600 מיליון בקבוקים, מתוכם מוחזרו 62% בלבד, כאשר רובם של כספי הפיקדון לא הגיעו בחזרה לכיסי הצרכנים. כלומר, מדובר ב"מס" בסכום של כ-57 מיליון שקל שהוטל על הציבור.

 

לפי הערכת המשרד להגנת הסביבה, הרפורמה המתוכננת תעלה את שיעור הבקבוקים הממוחזרים ל- 85% (בהנחה כי במהלך שנה יימכרו 1.1 מיליארד מכלי משקה שיכללו בחוק הפיקדון) כלומר, המחיר שישלם הציבור עבור המכלים ירד ל–49.5 מיליון שקל.

 

אולם, מדגישה המועצה, ניסיון העבר מלמד כי תאגיד המחזור לא עמד ביעדים שנקבעו וקיים חשש כי שיעור מחזור של 85% אופטימי מדי. לכן, טוענים במועצה לצרכנות, אם במסגרת הרפורמה יעמוד שיעור המחזור על 75%, יעמוד ה"מס" שיוטל על הציבור על כ-82.5 מיליון שקל, ואם שיעור המחזור יהיה כפי שהוא קיים היום (62%), יגבה מהציבור סכום של 125.4 מיליון שקל.  

 

חוק הפקדון נכנס לתוקף לפני כחמש שנים, ומאז עורר ביקורות רבות. גם  קיים מחסור במתקני איסוף, וגם בתי עסק קטנים רבים אינם מחוייבים להשיב דמי פקדון. כך נוצר מצב שחלק ניכר מהמכלים למחזור מוחזרים בידי אספני מכלים "מקצועיים". 

 

מעמותת אדם טבע ודין נמסר, כי "התנגדותה של המועצה לצרכנות להחלת חוק הפיקדון גם על בקבוקי 1.5 ליטר נובעת מן החשש כי גם אותם לא יצליחו הצרכנים להחזיר ולקבל את כספם בחזרה, אלא שחשש זה אינו מוצדק. אדם טבע ודין מתכוונת בקרוב לפעול לתיקון החוק כך שהאחריות לאיסוף הבקבוקים תועבר לידי היצרנים, ולא תושתת עוד על תאגיד המיחזור. תיקון זה יפתור מייד את בעיית האיסוף הקיימת כיום מאחר ועל היצרנים שלא יעמדו ביעדי המיחזור יושתו קנסות ולכן הם יהיו מעוניינים לבסס תשתית איסוף רחבה. חוק הפיקדון הצליח עד כה להשיג את מרבית מטרותיו, בין השאר להגיע לכ-62%  מיחזור בבקבוקים שבעבר היו נזרקים לפח או פוגעים בסביבה. הגדלת חוק הפיקדון ל-1.5 ליטר רק תסייע עוד יותר בקידום שמירת הניקיון ואיכות הסביבה".

 

יו"ר תאגיד המיחזור: הופתעתי מהיוזמה

 

בתגובה לכוונה להעלות את דמי הפיקדון אומרת יו"ר תאגיד המיחזור, נחמה רונן: "הופתעתי לשמוע על כוונת המשרד להגנת הסביבה לעלות את דמי הפקדון ל-30 אגורות. וקשה לי לראות את חברי הכנסת שרוממו את הנושאים החברתיים בגרונם מעלים את מחירי המשקאות".

 

לגבי הרחבת החוק למיכלי הליטר וחצי, מסרה רונן כי תאגיד המיחזור מכין הצעה חלופית, כך שאיסוף המיכלים הגדולים יעשה באופן וולנטרי ולא יטיל מס נוסף על התושבים. תאגיד המיחזור תומך בחוק אריזות כולל, שיטפל בכל סוגי המיכלים והמארזים ולאו דווקא יתמקד במיכלי המשקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
פחיות למחזור. יתייקרו?
צילום: דודו בכר
גדעון עזרא. רוצה רפורמה?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים