שתף קטע נבחר

צילום: צפריר אביוב

איך מחלצים חטוף מהאזור הצפוף בעולם?

מהי המשמעות המבצעית של כניסה קרקעית לעזה, עשרה חודשים אחרי ששעריה ננעלו מאחור? האם אפשר בכלל לאתר את גלעד שליט? ומי ישמור בינתיים על שדרות? הגנרלים במיל' יום-טוב סמיה וצביקה פוגל מסבירים

האם פעולה צבאית בעזה יכולה לסייע לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט, או שמא עלולה לסכן את חייו? תא"ל (מיל.) צביקה פוגל, ראש מטה פיקוד דרום בעבר, טוען כי "אם הכוחות יפעלו חכם ולאט והמודיעין שלנו יבוא לידי ביטוי, אני מניח שנצליח לצמצם את מספר הנפגעים ולהערכתי אולי אפילו להגיע לגלעד". מנגד הסביר אלוף פיקוד הדרום לשעבר, יום-טוב סמיה, כי "מודיעין שכזה לא יעזור לשחררו בחיים. הסיכוי לשחרר את החייל החטוף בפעולה צבאית באופן ישיר כמעט לא קיים".

 

 

"אם צה"ל ייכנס למבצע רחב היקף בעזה", אמר פוגל, "מה שמטריד זה העובדה שהחמושים יוכלו לירות מתוך אוכלוסיה אזרחית, להשתמש בצלפים, אפילו מגגות בתי חולים, למשל, ולהפעיל מטענים". אך למרות זאת, בסיכומו של דבר פוגל נשמע דווקא די אופטימי ממוכנותו של צה"ל לקראת כניסה מחודשת לרצועת עזה. "שילוב של כוחות - טנקים, דחפורים, נגמ"שים, כלים חכמים מהאוויר וחוליות קרקעיות מיוחדות, יביא מודיעין טוב והישגים טובים".

 

אולם אי אפשר להתעלם מהסיכונים המצויים בכניסה קרקעית לעזה, אחרי כשנה שבמהלכה לא נכחו כוחות צה"ל בתחומה, ולפי הדיווחים הוברחו אליה כמויות ענק של אמצעי לחימה. בנוסף, לארגונים השונים היה זמן להיערך לחידוש הלחימה בעיתוי הנוח להם. בשעות האחרונות דווח כי הארגונים הכריזו על "כוננות עליונה" וגדודי חללי אל-אקצה של הפתח אף הזהירו את צה"ל מפני "למעלה מ-20 חומרי לחימה כימיים וביולוגיים שפיתחו במשך למעלה משלוש שנים", חומרים שבהם מאיימים להתשמש אם יעזו להיכנס לרצועה.

  

פוגל איננו מתעלם מכך. "הסיכונים תלויים במטרות של המהלך הנוכחי. אם המטרה היא לשחרר את גלעד - ולדעתי המטרה צריכה להיות רחבה הרבה יותר - אז בהחלט ניתן לכנות זאת 'מבצע'. אולם, אם המטרה היא לייצר מבנה חדש של יחסי גומלין מול הרצועה, מה שכבר היה צריך להיעשות, אז זה לא מבצע אלא מהלך מורכב הרבה יותר".

 

"לעבור מבית לבית ברצועה"

  

פוגל הסביר כי מהלך שכזה בנוי מארבע דרגות: "הדרגה הראשונה, בה אנו נמצאים עתה, היא כניסה לשטח והפגנת כוח. זאת, כדי להעביר את המצב מאולטימטום שלהם לאולטימטום שלנו – כלומר איתות לפלסטינים: 'אם אתם רוצים שנפסיק לפעול - תנו לנו את גלעד', מה שלמעשה ייתן להם תמורה לשחרורו. הדרגה השניה, בהנחה שתשובתם תהיה שלילית ושאנחנו יודעים פחות או יותר איפה גלעד, היא להיכנס כדי להוציא אותו".  

 

אך כיצד מאתרים את המקום בו נמצא החטוף, באזור הצפוף ביותר בעולם? "אני מניח שצה"ל ייתן אזהרה מוקדמת, התושבים שאינם מעורבים יברחו ויישארו בו רק החמושים. במצב שכזה, יורי RPG לא מפחידים אותי. הרי כדי לירות הם חושפים גם את עצמם. הדרגה השלישית, שתתבצע במקביל לשניה, תהיה כניסה גם לצפון הרצועה. זאת, כדי להרחיק את טווח הקסאמים. הרי לא הגיוני שניכנס במלוא הכוח כדי לשחרר חייל אחד, ונפקיר את רבבות תושבי ישראל לירי הקסאמים. הדרגה הרביעית תהיה לעבור מבית לבית בצפון הרצועה, בבית להיא, בית חנון ובכל היתר ולפגוע בפעילים בשטח. מעין 'חומת מגן' בצפון הרצועה. אבל בכל מקרה, איש לא יעז להיכנס לעיר עזה עצמה".

  

הדיווחים על הברחות התחמושת לתוך הרצועה, תחמושת בה עלולים הפלסטינים להשתמש נגד החיילים, לא מדאיגה את פוגל. "אז יש להם עוד כמה צלפים ומוקשים, אז מה? אז לא להיכנס? לדירוג ולאיטיות של צה"ל יש שתי מטרות. האחת, להימנע מפגיעה של אנשינו, והשניה, הימנעות מפגיעה באוכלוסיה בלתי מעורבת. אם מישהו ייצא לירות RPG, הוא יהיה בבירור האוייב, יחשוף את עצמו וייפגע".  

 

אך מה הסיכוי לשחרר את גלעד שליט בחיים ולהשיבו הביתה? בעוד שפוגל מעריך כי צה"ל יכול להשיג מודיעין טוב בזמן אמת, אלוף (מיל.) יום טוב סמיה, מי שכיהן כאלוף פיקוד דרום, מעריך שמודיעין שכזה לא יעזור לשחררו בחיים. "הסיכוי לשחרר את החייל החטוף בפעולה צבאית באופן ישיר כמעט לא קיים. אני לא רואה פלוגת טנקים מקיפה בית ומשחררת אותו חי מהסיבה הפשוטה שהמחבלים יהרגו אותו. מה שכן יכול להיות הוא שהפעולה הזאת תהיה מנוף לשחרור עקיף של גלעד. כלומר, שמנהיגי החמאס בשטחים ובחו"ל יפעילו לחץ על החוטפים לשחררו".  

 

סמיה התייחס לסיכויים שמנוף לחץ ישפיע על הסיכויים לשחרור החטוף. "לא נכון לומר ששום לחץ לא ישפיע על הסיכוי לשחרור. מנוף לחץ יכול להשפיע לחיוב, כך שראשי הארגונים יגידו 'די' וישחררו אותו. אולי אפילו הפגנות של המוני פלסטינים, שיגידו שהם לא יכולים בלי חשמל ומים, יסיימו את העניין. אך יכול להיות גם מנוף לחץ שלילי, שישפיע עליהם לרעה", הזהיר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
סמיה. אפשר ללחוץ על החוטפים
צילום: גבי מנשה
צילום: חיים הורנשטיין
פוגל. הפעולה יכולה להביא להישגים
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: ירון ברנר
כוחות צה"ל ברצועה
צילום: ירון ברנר
צילום: רויטרס
"הפלסטינים יצאו להפגין"
צילום: רויטרס
צילום: נועם רותם
גלעד שליט. הפעולה תסייע או תחבל?
צילום: נועם רותם
מומלצים