שתף קטע נבחר

לחגוג עם הגויים

לא יכולים להרשות לעצמכם לחגוג את החגים הנוצריים - חג המולד והשנה האזרחית החדשה - בחו"ל? ברחבי הארץ פזורים תחליפים מקומיים לא פחות טובים. ביקור במנזרים מיוחדים, מהצפון ועד הדרום

פיסות חו"ל קטנות מפוזרות ברחבי הארץ בדמות מנזרים ייחודיים. פסיעה אחת קלה וכבר עובר המבקר מישראל של המאה ה-21 לעולם אחר ושונה. בימים אלה, ימי חג המולד וחגיגות השנה החדשה, שוטפים את המנזרים והכנסיות גלי צליינים, והביקור בהם הופך לצבעוני במיוחד. נירית שלו-כליפא, מחברת הספר "אל גן נעול - סיורים במנזרי הארץ" (הוצאת כנרת), ממליצה על ביקור ביפים שביניהם.

 

הררית: מבדד נטופה

לפני כ-40 שנה עזבו שלושה נזירים יוונים קתולים את מנזרי נצרת. כיוון שביקשו לחיות כפי שחיו נזירי מדבר יהודה, הקימו בהרי הגליל העליון "לאורה", או בעברית מבדד. המבדד, המנוהל על ידי האב יעקב (הולנדי במקור) מורכב ממספר ביתנים ומערות בהם מנהלים הנזירים את חייהם. הם חיים בצניעות רבה, משכימים בשלוש וחצי בבוקר, מתפללים ועובדים במטעי השקדים והזיתים שברשותם. שאיפתם: לגשר בין תושבי הגליל בני כל הדתות. שכניהם הקרובים הם חברי ישוב המודטים הררית.

 

  • איך מגיעים: מחנים את הרכב בכניסה לישוב. צועדים לאורך הכביש המרכזי עד לסופו והולכים על שביל עפר לפי השלט למבדד נטופה.
  • שעות ביקור: שבעה ימים בשבוע בשעות האור.

 

צפון הכנרת: כפר נחום

המנזר היווני אורתודוכסי בכפר נחום, וכן כנסיית 12 השליחים הלבנה בעלת הכיפות הוורודות, היו נטושים שנים רבות עד שהגיע למקום הנזיר ארינרכוס (אב-שלום בעברית) והפך את המקום על פניו. במו ידיו שיקם את המעגן המקומי, הפריח את הבוסתן והביא למקום עשרות אומנים מיוון המתמחים בציור כנסיות. היום זהו מקום פסטורלי ומדהים ביופיו. 


כנסיית 12 השליחים. מקום פסטורלי ומדהים ביופיו (צילומים: ברוך גיאן)

 

הנזיר, לבוש גלימה שחורה, חי במקום בגפו, דובר אנגלית, חביב ומסביר פנים. בין השאר חידש טקס עתיק המתרחש בחג המולד היווני-אורתודוכסי הנחגג ב-18 לינואר. בצהרי אותו יום מגיע למקום הארכיבישוף של נצרת ויוצא על סירה, שכצלב גדול בידיו, אל הכנרת.

 

בשלב מסוים הוא זורק את הצלב אל המים והמאמינים, הנמצאים על סירתו ובסירות נוספות, קופצים ומושים אותו משם. הצלב הופך את המים לקדושים, החוויה הופכת לחוויית טבילה אקסטטית, והמים נאספים גם בבקבוקים ומשמשים לשתיה או השקיה. הטקס פתוח לכולם, אבל צריך אמונה רבה כדי לקפוץ אל מי הכנרת באמצע חודש ינואר.

 

  • איך מגיעים: נוסעים על כביש 87 המקיף את הכנרת ובצפונה פונים על פי השלט לכנסיית 12 השליחים בכפר נחום.
  • שעות ביקור: בכל ימות השבוע בתיאום מראש: 04-672282

  

חיפה: מנזר הנזירות הכרמליתיות "גבירתנו של הכרמל"

בשנת 1882 הקימו שלוש נזירות, בנות המסדר הכרמליתי שהגיעו מצרפת, מנזר על חוף הים שלמרגלות הכרמל. בתחילת שנות ה-20 החליטו "לעבור דירה" והקימו על ראש ההר מנזר גדול וחדש השומר על הסגנון הגותי תוך קריצה לבינלאומיות שהביא אתו האדריכל הצרפתי פביה, שתכננן גם את הקונסוליה הצרפתית בפלסטינה א"י. עם השנים הלכה העיר וגדלה. היום נמצא המתחם הגדול, המוקף בחומה אדירה ובליבו גן יפה וכנסיה מרשימה, ממש בלב הכרמל הצרפתי.

 

20 הנזירות הכרמליתיות החיות במקום מנהלות אורח חיים מחמיר של תפילה. למעט שתי נזירות תורניות הן אינן יוצאות לעולם מן המנזר. על פי חוקי המסדר עליהן להתפרנס מעמל כפיהן לכן הן מגדלות פרחי גן , מייבשות ומוכרות אותם על גבי כרטיסי ברכה, מכינות מחרוזות תפילה, איקונות ונרות שמן. למרות אדיקותן הרבה הן משוחחות עם המבקרים ומפגש איתן מגלה נשים מאירות פנים, וחביבות במיוחד.

 

  • כתובת: טשרניחובסקי 2 חיפה. טל': 04-8337384
  • הביקור בכנסיה בלבד: כל ימות השבוע 09:00-11:30, 15:00-17:00. בשעה 17:00 מתקיימת תפילת ערבית.

 

יפו: מנזר סנט. פטרוס הפרנסיסקני

במאה ה-18 הקימו אנשי המסדר הפרנסיסקני את הכנסיה והמנזר הסמוכים לים, במטרה לסייע לעולי הרגל שהגיעו אל הנמל המרכזי בארץ ישראל. ואכן, פעמים רבות היה המקום תחנתם הראשונה של עולי הרגל, שהתפללו בכנסיה, נחו ויצאו משם לסיוריהם. היום גרים במקום שלושה נזירים העובדים ומשגיחים על המבקרים, כשהם עטופים בגלימותיהם החומות הקשורות בחבל.

 

בסמוך לחג המולד, ועוד שבועות רבים אחריו, עומד בכנסיה המקומית המרהיבה דגם לידתו של ישוע (שנוצר וגדל, על פי המסורת הנוצרית, בנצרת אך נולד בבית לחם כדי "לקרבו" לשושלת דוד) הכולל את הבובה הקטנה שבאבוס, כוכב בית לחם המנצנץ מעל, ושלושת המלכים המסמלים את הכרתו של השלטון החילוני בילוד. כדאי לבקר בכנסיה ואף במרפסת שלמרגלות מגדל הפעמונים היפה, ממנו נשקפים גלי הים התיכון מאופק עד אופק.

 

  • כתובת: כיכר קדומים יפו. טלפון: 03-6822871.
  • שעות ביקור: כל יום, 11:45-08:00, 15:00-17:00.

 

לטרון: אמאוס

בראשית שנות ה-70 התיישבה באמאוס, הסמוכה ללטרון, קהילה קתולית צרפתית המכונה "עדת האושר". הקהילה כוללת נזירים, נזירות, רווקים ואף משפחות וילדים המגיעים לפרקי זמן קצובים במקום.

 


"גבירתנו של הכרמל". הנזירות אינן יוצאות לעולם מן המנזר

 

תושבי המקום עסוקים בהדרכת מטיילים באתר הארכיאולוגי הסמוך, מטפחים את הגן הגדול בו אפשר לטייל ארוכות, יוצרים ומוכרים כלי קרמיקה בבית המלאכה ובחנות המקומית. הכנסייה עצמה חדשה ונעימה. מטרת חברי הקהילה: לקרב נוצרים ויהודים האחד לשני.

 

  • איך מגיעים: מצפון למחלף לטרון,הכנסיה דרך שער ברזל על פי השלט לאתר העתיקות אמאוס.
  • שעות ביקור: א'-ו' : 08:30-12:00,14:30-17:00, שבת: 08:30-17:00. בשעה 18:00 אפשר להקשיב לתפילות ושירים.

 

ירושלים: מנזר סנט קלייר

במנזר הקתולי סנט קלייר הירושלמי חיות כ-15 נזירות מרחבי העולם. אפשר לבקר במקום כתיירים לרגע, אך המבקשים חוויה עמוקה יותר יוכלו להישאר ללון בחדרי האירוח צנועים. המנזר, השוכן בסמוך לדרך חברון הסואנת, מוקף בחומה עבה ורעשי הסביבה כמעט אינם חודרים פנימה.

 


מבדד נטופה. חיים כמו נזירי מדבר יהודה

 

הנזירות, הנקראות גם הקלריסיות העניות, חיות בעוני ובסגפנות אישיים קיצוניים, הן אינן יוצאות מפתח המנזר ועסוקות בתפילה ובטיפוח הגן והבוסתן היפהפיים המקיפים את מבנה המגורים הרבוע. גם החדרים צנועים ויש בהם המינימום ההכרחי. אורחיהן הם בדרך כלל אנשים שמבקשים ליהנות מהשקט המוחלט למטרות לימוד, כתיבה או התבודדות.

 

הלינה אפשרית רק בין החודשים אפריל-אוקטובר. כיוון ש"בחורף קר מידי לאלה שלא רגילים".

 

  • כתובת: רח' חנוך אלבק 1 ירושלים, טלפון: 02-6717534.
  • ביקור בתיאום מראש. מחיר לינה: 18 דולר לאדם ללילה, כולל ארוחת בוקר.

 

דיר חג'לה: מנזר גרסימוס

כמו בכפר נחום גם בדיר חג'לה חי נזיר יווני-אורתודוכסי בודד שהפך את המקום לאתר רב פעילויות ומבקרים. הנזיר כריזוסטומוס הגיע למקום בשנות ה-70, שיפץ את הכנסייה היפה, שיקם את הבוסתן והפך אותו לגן חיות חביב הכולל פינות פיקניק ופינות ליטוף. במתחם, שנראה כמו כפר יווני קטן וקסום, גם בית חרושת לנרות שנמכרים לצליינים.

 

הביקור במקום מתאים לטיול משפחתי הכולל גם פיקניק. למרות שהמנזר ממוקם על כביש עוקף יריחו המקום אינו מסוכן והדבר היחיד שניתן להפגע ממנו היא גבייתן המופקעת של החברות הסלולריות המחייבות כל שיחה מהמקום כאילו נעשתה מחו"ל.

 

  • איך מגיעים: בצומת יריחו פונים צפונה לכביש עוקף יריחו(מס' 90) ובתוך זמן קצר פוגשים שלט המפנה מזרחה לדיר חג'לה.
  • ימי ביקור: ב'-שבת. אתר הפיקניקים בתשלום סמלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנזר סנט. פטרוס הפרנסיסקני
צילום: ברוך גיאן
מנזר הנזירות הכרמליתיות
צילום: ברוך גיאן
מנזר גרסימוס
צילום: ברוך גיאן
המנזר היווני אורתודוכסי בכפר נחום
צילום: ברוך גיאן
מומלצים