שתף קטע נבחר

 

משותק הצליח לפתוח אימייל באמצעות מחשבה

האדם שהשתתתף בניסוי הוא בן 25, וסובל משיתוק בכל ארבעת גפיו מזה שלוש שנים. בעזרת המערכת הוא הצליח לבצע משימות כמו הזזת סמן על צג, פתיחת דואר אלקטרוני והזזה של זרוע רובוטית

אדם משותק הצליח להזיז סמן על צג מחשב, לפתוח הודעות דואר אלקטרוני ולשלוט על זרוע רובוטית באמצעות מחשבה בלבד, כך הודיע צוות של מדענים אתמול (ד').

 

על פי מחקר שפורסם בכתב העת Nature, מדובר בניסוי במערכת BrainGate, הפועלת באמצעות חיבור אלקטרודות למוח. החוקרים מאמינים כי המערכת עשויה לספק תקווה לאנשים המשותקים בגלל פציעות או מחלות.

 

הניסוי בוצע במסגרת בדיקה מקיפה וממושכת של המכשיר בבית החולים של מסצ'וסטס,

במטרה לבחון את היכולות שלה.

 

האדם שהשתתתף בניסוי הוא בן 25, וסובל משיתוק בכל ארבעת גפיו מזה שלוש שנים. בעזרת המערכת הוא הצליח לבצע משימות כמו הזזת סמן על צג, פתיחת דואר אלקטרוני והזזה של זרוע רובוטית.

 

מדובר בנסיין הראשון מבין ארבעה חולים המתוכננים לבדוק את המערכת, שפותחה על ידי חברת Cyberkinetics Neurotechnology Systems. המטופלים האחרים סובלים מפגיעות בחוט השדרה, ניוון שרירים, שבץ או מחלקות עצבים אחרות.

 

"בשורה חשובה למחקר"

 

"זו בשורה חשובה מאוד למחקר הנוירוטכנולוגי וצעד קדימה ליכולת להיעזר באות שמשוגרים מהמוח", אמר פרופ' ג'ון דונויו מאוניברסיטת בראון ברוד איילנד, המדען הראשי ב-Cyberkinetics, "עד כה יכולנו לשתול אותות במוח, אך לקלוט אותות היה בגדר אתגר רציני".

 

במסגרת הניסוי, המדענים שתלו שבב סיליקון זעיר הכולל 100 אלקטורודות באיזור במוח האחראי על התנועה. פעילות התאים הוקלטה ונשלחה למחשב, שתירגם את האותות לפקודות, ואיפשר לחולה המשותק לשלוט על המחשב.

 

החלק המדובר של המוח, המכונה "הקליפה המוטורית", משמש לשיגור אותות מהמוח לחוט השדרה ומשם לגפיים, ומאפשר את התנועה. המדענים הסבירו כי אפשר להיעזר באיזור המתפקד הזה כדי לשלוט בתנועה של התקן חיצוני במקום חוט השדרה או הגפיים שנפגעו, אף שנים לאחר הפציעה, הסביר ד"ר ליי הוכברג מבית החולים של מסצ'וסטס.

 

לא מדובר בניסוי המוצלח הראשון במסגרתו משותקים הצליחו להזיז התקנים חיצוניים

באמצעות המחשבה. בחודש מאי הונדה הדגימה בטוקיו טכנולוגיה שמזהה אותות שמשדר המוח באמצעות מכונת MRI ומתרגמת אותם לתנועה של יד רובוטית.

 

במקרה דאז, האדם ששכב בסורק ה-MRI קימץ את כף ידו לאגרוף, פיזר את אצבעותיו ואחר כך הרים את שתי אצבעותיו לסימן V. סורק ה-MRI רשם את תנועותיו, ומספר שניות לאחר מכן, יד רובוטית חיקתה את תנועותיו.

 

עם זאת, סטיבן סקוט מאוניברסיטת Queen באונטוריו סבור כי הניסוי האחרון מצביע על התקדמות בשימוש בטכנולוגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
תקווה למשותקים?
צילום: סי די בנק
מומלצים