שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: טיפול שורש (הליקוריש) לכולסטרול

אחרי היין ומיץ הרימונים מגיעה מהטכניון בשורת הליקוריש: צמח המרפא מוריד כולסטרול, משפר את איכותו ואף מאזן את לחץ הדם

פיתוח ישראלי חדש מביא בשורה לסובלים מרמות כולסטרול גבוהות: "קרדיו או.קיי", תכשיר המבוסס על שורש הליקוריש (שוש קירח) מצליח לא רק להוריד את רמות הכולסטרול בדם, אלא גם לשפר את איכותו באופן ניכר, מה שעתיד להפחית את הסיכון להתקפי לב ולאירועים מוחיים.

 

כידוע, רמות גבוהות של כולסטרול בדם מהוות גורם סיכון עיקרי לתהליך טרשת העורקים, ובעקבות זאת למחלות לב וכלי דם. אלא שבשנים האחרונות מתברר שלא רק רמות הכולסטרול חשובות, אלא גם איכותו.

 מסביר פרופ' מיכאל אבירם, מנהל אגף המעבדות במרכז הרפואי רמב"ם והפקולטה לרפואה של הטכניון, החוקר במשך שנים את השפעתם של נוגדי חמצון מן הצומח על מחלות לב וכלי דם: "אצל כשליש מהחולים המאושפזים בבתי חולים עם התקף לב רמות הכולסטרול בדם תקינות לחלוטין, אולם איכותו פגומה, כלומר, הכולסטרול שלהם מחומצן. תהליך החמצון מתרחש בעקבות חשיפה לגורמים כמו עישון, כימיקלים, חיידקים, נגיפים ועוד, והוא גורם לשינוי בהרכב הכולסטרול, שבעקבותיו גוברת נטייתו לשקוע על דופנות העורקים גם כאשר רמתו תקינה לחלוטין".

 

גילוי זה הביא לכך שבשנים האחרונות מתמקדים מאמצי החוקרים במציאת חומרים, שיעכבו את תהליך חמצון הכולסטרול, המוכרים כנוגדי חמצון. "מדובר בחומרים מעולם הצומח, המצויים בפירות ובירקות, ובעיקר בקליפות ובזרעים", אומר פרופ' אבירם. "מביניהם הפעילים ביותר שגילינו במשך 15 שנות מחקר הם אלה ששייכים למשפחת הפלבנואידים, ובעיקר נוגדי החמצון הנמצאים בקליפת הענבים, ברימונים ובשורש הליקוריש".

 

מיטיב גם עם לחץ הדם

 

ב-1995 פרסמו לראשונה פרופ' אבירם ועמיתיו את הגילוי שלפיו יש ליין האדום, העשיר בפלבנואידים שמקורם בקליפת העינב, תכונות מעכבות חמצון בבני אדם. אלא שכבר בשלב מוקדם היה ברור שלא כולם יוכלו ליהנות מיתרונות היין, שכן האלכוהול המצוי בו מגביל את צריכתו הן מבחינת כמות והן כשמדובר בחולי סוכרת ומחלות אחרות. לפיכך המשיך הצוות לחפש פירות וירקות נוספים המכילים נוגדי חמצון פעילים, מה שהביא לגילוי סגולות מיץ הרימון.

 

בניגוד לנוגדי חמצון אחרים, אלה שברימון לא רק מביאים לירידה של ממש בתהליכי חמצון הכולסטרול, אלא גם מסוגלים לשחרר חסימות מעורקים המובילים דם למוח. עם זאת, גם למיץ הרימון יש חסרונות: הוא מכיל סוכר וזמין במשך עונה קצרה בלבד.

 

הממצאים עודדו את פרופ' אבירם להמשיך במחקר, ואז הגיעה התגלית המרעישה על אודות הליקוריש: לא זו בלבד שכמו היין האדום ומיץ הרימונים הוא מכיל נוגדי חמצון פעילים במיוחד, אלא שאפשר להפיק ממנו מיצוי, שישמור על תכונותיו ויוכל לשמש כטיפול לכלל האוכלוסייה.

 

פרופ' אבירם פיתח שיטה שנרשמה כפטנט בארצות הברית ובאירופה. בשיטה זו עוברים שורשי הליקוריש עיבוד ממושך ובסופו מתבצע תהליך מיצוי, כשהתוצאה היא אבקה המשמשת לייצור כמוסה. השפעת התוסף נחקרה בשנים האחרונות הן במבחנה ובתרביות תאים, והן בחיות מעבדה ובבני אדם, והמחקרים פורסמו בעיתונים רפואיים נחשבים.

 

פרופ' אבירם: "במחקרים שערכנו על בני אדם, ביניהם על חולים שסבלו מכולסטרול גבוה ומחמצון ניכר של הכולסטרול, הצלחנו להראות שאכילה של כ-100 מיליגרם ליום של שורש ליקוריש, שהם כ-0.1 גרם של תמצית, הביאה להפחתה מרשימה של 45%-35% במידת חמצון הכולסטרול ושל כ-10% ברמתו בדם".

 

אלא שזו לא הייתה הבשורה היחידה. התברר שהתוסף אף הפחית את לחץ דמם

 של החולים ב-10%, עובדה מפתיעה שכן שורש הליקוריש ידוע דווקא כצמח שעלול לגרום לעלייה בלחץ הדם אצל מי שיש לו נטייה לכך. ההסבר טמון בתהליך המיצוי, שבמהלכו מנטרלים את המרכיבים שמעלים את לחץ הדם.

 

בימים אלה, לאחר שמחקרים נוספים הראו שנטילת התוסף בטוחה, ושלקרדיו או.קיי אין השפעות מזיקות על תפקודי הלב והכליות ועל חילוף החומרים הכללי של הגוף, הוא קיבל את אישור משרד הבריאות הישראלי כתוסף תזונה. המינון היומי המומלץ הוא 100 מיליגרם ליום ואפשר לקנות אותו בשלב זה באמצעות חברת New-Cells (טל': 054-5615347) תמורת 270 שקל לאריזה של 30 כמוסות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
חולה לב. הליקוריש ירפא
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים