שתף קטע נבחר

נלחמים על דעת הקהל: בטוקבקים, בסקרים ובתמונות

גולשים פרו ישראלים ופרו לבנונים מנצלים את כל הבמות הזמינות ברשת כדי להילחם על דעת הקהל: הטוקבקים, הסקרים באתרי החדשות, ואתרי התמונות הפכו לזירת קרב בימים האחרונים

אתרי חדשות מפרסמים מעת לעת סקרים בעניינים על סדר היום. סקרים אלה, אשר אינם מייצגים, ניתנים להטייה בקלות ותוצאותיהם לא מעוררות כל רושם (גם לא על עורכיהם), הפכו לזירת קרב בימים האחרונים בין גולשים ישראלים עצבניים לגולשים פרו לבנונים.

 

המשתמשים הישראלים מנסים לגייס את הקולקטיב הישראלי באמצעות הדואר האלקטרוני. רבים מאיתנו קיבלו קישורים לסקרים הללו, בבקשה-פקודה להצביע לטובת ישראל.

 

אך גולשים המפיצים את ההודעות מתייחסים ברצינות תהומית לכל סקר, קטן וגדול, ובעבר אף תרגמו סקרים מאתרי חדשות איזוטריים שזכו לחשיפה רק בגלל ההפצה ההמונית.

 

אם יש הגבלה להצביע פעם אחת, המכתב מלווה בהוראות הסקרים הללו כמובן לא מדעיים, ולמעשה משקפים לאיזו קבוצת גולשים יש יותר זמן פנוי מאשר את דעת הקהל האמיתית.

 

בימים האחרונים מופצת הודעת שרשרת הקוראת להשפיע על סקר באתר CNN לגבי מלחמת לבנון. "זאת המלחמה הקטנה והחשובה שלנו על דעת הקהל", נכתב במכתב, "באתר של CNN מתבצע סקר על מלחמת ישראל לבנון... השאלה היא האם התגובה הצבאית של ישראל בלבנון היא מוצדקת. הצביעו כמובן YES". נכון לרגע זה, מתוך כ-870,000 מצביעים, 56 אחוז טוענים כי המלחמה לא מוצדקת.

 

סקר נוסף שמתפרסם באתר החדשות של אל-ג'זירה אשר אמור להיסגר היום שואל "מי לדעתך האשם העיקרי במשבר הנוכחי במשרד התיכון". מתוך כ-84,000 מצביעים, ישראל נמצאת נכון לעכשיו במקום הראשון עם 31 אחוזים, חיזבאללה חולקת את המקום השני עם סוריה ואירן עם תוצאה של 21 אחוזים, התשובות ארה"ב ו"כולם אשמים" זכו ל-12 אחוזים כל אחת, ולבנון זכתה רק לאחוז אחד.

 

קרבות טוקבקים בעידוד ארגון יהודי

 

הגולשים מתארגנים להצבעות המוניות בסקרים וקרבות טוקבקים גם בחסות ארגון Israel at Heart (המוכר מתוכנית "השגריר" בערוץ 2).

 

במבצע בינלאומי שכותרתו "קחו שלוש דקות" יפעיל הארגון החל ממחר (ו') 500 סטודנטים ופעילים, דוברי שפות שונות שנמצאים בשליחות בחו"ל ל"מתקפת טוקבקים" באתרי האינטרנט השונים בעולם, אתרים שתוייגו כעויינים לישראל.

 

היעד: להיכנס כל יום למספר אתרים ולהציף סקרים שונים המתפרסמים בשאלת הלגיטימיות של הפעולה הישראלית, בתגובות חיוביות.

 

דוברי שפות זרות שמעוניינים להצטרף לרשימת התפוצה של הארגון Israel at Heart, ולקבל פרטים נוספים יוכלו לפנות לאתר הארגון.

 

מלחמה בתמונות 

 

סטואי באטרפילד, ממקימי אתר שיתוף התמונות פליקר, אמר פעם בראיון כי התמונות הנפוצות ביותר באתר הן של חתולים, פרחים, תינוקות ושקיעות. האתר שרוי באווירה הרומנטית הזאת גם בימים לוחמניים אלה. התגיות הפופולריות הן עדיין של תמונות המתעדות בעיקר אנשים מחויכים ואירועים משמחים.

 

לצד הדברים היפים בחיים, צלמי פליקר מתעדים גם מחלות, עוני ומלחמות. שיטוט אקראי בתגיות של פליקר הקשורות לנושאי המלחמה בצפון (lebanon, beirut, israel war, ותגיות נוספות) מביאות בעיקר תמונות קשות של הרס והרג מהצד הלבנוני, ובעיקר תמונות של קטיושות מפוצצות ואנשים במקלטים בצד הישראלי.

 

ערים שוממות, אנשים במקלטים, וקטיושות מפוצצות

 

בתמונה "מתנות קטלניות", צילמה לילה רונגהולט את כדורי המתכת ששוגרו בקטיושות שנחתו על חיפה והגליל. "רקטה מלאה בכדורים קטנים כאלה הרגה שני ילדים קטנים", היא כותבת בתיאור התמונה. שלי ליבנס, מתנדבת מחו"ל בקיבוץ עברון שבגליל מתעדת קטיושה שנפלה קרוב אליה, וסיירה בחופי נהריה הריקים. נוריאל צילם עשרות תמונות של בניינים הרוסים בנהריה.

 

מקס נייתנס, מקיבוץ מצובה פירסם תמונה של קטיושה שפגעה בשטח פתוח, תמונות של נהריה השוממת והחנויות הפגועות ותמונות של המקלטים (1, 2) בהם שוהים תושבי קיבוצי הצפון במהלך ההתקפות. כך גם אדיב רוי מחיפה שמנסה להעביר את הזמן במקלט.

 

צלם העיתונות ניב קלדרון נשלח לגבול הלבנוני לסקר את המלחמה, והוא מפרסם גם בבלוגו תמונות של חיילי צה"ל, של התחמושת ושל ההרס בערים הישראליות בצפון. רוב לוי מביא תמונות מהפגנת תמיכה בשיראל של ארגון ברית צדק בבירת ארה"ב וושינגטון די סי.

 

התמונה של הילדות כותבות על טילים

 

המעניין הוא שחלק מהתמונות אכן מצולם באופן עצמאי על ידי הגולשים שתעדים את מה שקורה סביבם, אך משתמשי פליקר רבים מאזור המלחמה ומהעולם לוקחים תמונות מאתרים חדשותיים ופשוט מפרסמים אותם אצלם.

 

תמונתן של ילדות ישראליות כותבות על טילים "לחיזבאללה באהבה", שהופצה על ידי צה"ל, מככבת בדפים של מספר משתמשי פליקר וגרמה לתדמיתה של ישראל ברשת נזק לא קטן.

 

מוחמד חוואג'ה מירדן כותב עליה "האם הילדים האלה יודעים שהטילים שהם כותבים עליהם הורגים ילדים בצד השני של הגבול?". רביע נאסר מביירות, הכין קולאז' של התמונה עם תמונה של ילדים הרוגים מלבנון. הוא כותב "הילדים הללו תמימים בדיוק כמו אלה הנהרגים בצד השני...ישאל מלמדת את הילדים להיות גזענים בגיל צעיר. הם חותמים על פצצות ששולח 'צבא ההשמדה' להרוג ילדים בצד השני של הגבול".

 

בראש האתר "מישראל ללבנון" (זהירות, תמונות קשות), הקורא לחתום על עצומה להצלת תושבי המדינה נכתב בפונט דמוי דם "מתושבי לבנון למערב ה'מתורבת' כביכול, 'תודה'".

 

בהמשך מובאות תמונות של הרס והרוגים מלבנון, עם התייחסות צינית וכואבת של בעלי האתר. "המערב תומך בתגובה הישראלית המאופקת", נכתב מעל סדרת תמונות מזעזעת של גופות חרוכות. בתחתית האתר מובאות, זו לצד זו, תמונות דומות מהפצצת לבנון הנוכחית ומפצצת אגליה על ידי הנאצים ב-1941.

 

"פרופגנדה מגעילה"

 

בעמוד הפרופיל של משתמשת פליקר המכנה את עצמה i-click, מופיע מונה הרוגים פלשתינאים וישראלים מאז ספטמבר 2000. באלבום התמונות שלה, היא לא חוסכת בזוועה, ומביאה תמונות של פצועים, הרוגים ואנשים שנוטשים את בתיהם ההרוסים. אחת התמונות הקשות יצרה ויכוח בקרב המגיבים.

 

 "תמונות כאלה, לצערנו, נראות אצל שני הצדדים", כותב לה הישראלי, אור הילטש, "זוהי פרופגנדה מגעילה". "מה לגבי הפרופגנדה של הציונים המראים בעולם רק את הצד שלהם?", היא עונה לו, "אני רוצה להראות לעולם מה ישראל עושה למדינה שלי... אתה מנסה למחוק תמונות שכבר תועדו" - הדיון ממשיך אחר כך על המלחמה ועל הסיבות למתקפה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מגייסים את הגולשים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים