שתף קטע נבחר

נציבת זכויות האדם מזהירה מפשעי מלחמה

הרג אזרחים בלבנון עלול לחשוף את מי שנושאים בתפקידי פיקוד ושליטה לתביעות בינלאומיות, מזהירה נציבת זכויות האדם של האו"ם. וברקע: מתיחות בין ארצות-הברית לאירופה, שחוששת כי התייצבות הראשונה לצד ישראל תגרור תגובה קשה מצד מוסלמים

המשך פעילות צה"ל בלבנון והמספרים המאמירים של הקורבנות האזרחיים שם, עלול לחשוף את חיילי ומפקדי צה"ל לתביעות בינלאומיות. נציבת זכויות האדם של האו"ם אמרה אמש (ד') שההרג של אזרחים בלבנון, ישראל, עזה ושטחי יהודה ושומרון, עלולים להחשב כפשעי מלחמה.

 

"היקף ההרג באזור" והעובדה שמדובר בתבנית צפויה של פעילות, "עלולים לגרור אחריות פלילית אישית של המעורבים, במיוחד אלה הנמצאים בעמדות של פיקוד ושליטה", אמרה לואיז ארבור. ארבור, שופטת לשעבר בבית המשפט העליון בקנדה, ותובעת ראשית בבית הדין הפלילי לנושא רואנדה ויוגוסלביה לשעבר, הייתה בצוות שהגיש את כתב האישום נגד הרודן סלובודן מילושביץ'. הודעתה לא הופנתה לצד זה או אחר בסכסוך אלא הייתה כללית והתייחסה לפעולות בהן נוקטים שני הצדדים לכאורה.

 

 

"החוק ההומניטרי הבינלאומי מאוד ברור באשר לאחריות העליונה להגן על אזרחים בעיתות לחימה", אמרה ארבור. לדבריה, המחוייבות הזו קיימת בחוק הפלילי הבינלאומי, שמגדיר פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות. "הפצצה ללא אבחנה של ערים מהווה פגיעה צפויה ובלתי נסבלת של אזרחים", כתבה ארבור בהודעה מלשכתה. "באותו אופן, הפצצה של אתרים בהם שוהים לכאורה אזרחים חפים מפשע לא ניתנת להצדקה".

 

בתוך כך הודיע הצלב האדום הבינלאומי כי ישראל הפרה את עקרונות המידתיות הכלולים באמנת ז'נווה. בהודעתו ציין הארגון שגם חיזבאללה יורה רקטות על ישראל. "לוחמי חיזבאללה מחוייבים גם הם על ידי החוק ההומניטרי הבינלאומי ואל להם לפגוע באזורים אזרחיים", לשון ההודעה.

 

דבריה של ארבור והודעת הצלב האדום התפרסמו על רקע פנייתו אתמול של ראש ממשלת לבנון לקהיליה הבינלאומית להתערב ולהפסיק את המלחמה.

 

לדברי פואד סניורה, בלחימה נהרגו עד כה יותר מ-300 לבנונים, כאלף נפצעו וכחצי מיליון נמלטו מבתיהם והפכו לפליטים. "האם לזה קוראת הקהיליה הבינלאומית 'הגנה עצמית'? האם זה המחיר שאנו נאלצים לשלם כי קיווינו לבנות חברה דמוקרטית?" שאל.

 

אירופה חוששת מתגובת האיסלם הקיצוני

 

ככל שעולה מספר ההרוגים בלבנון, כך גובר גם הלחץ על ישראל להגיע להסדר שיפסיק את האש, והלחץ על ארה"ב להפסיק לתמוך בישראל ולהורות לירושלים לנצור את נשקה. בחזית האחידה שהפגינו בשבוע שעבר מנהיגי שמונה המדינות המתועשות ביחס למשבר בלבנון מתרחבים כעת הסדקים. 

 

על פי הדיווח בעיתון "וושינגטון פוסט", גורמים באירופה מודאגים שהתייצבותה של ארה"ב לצד ישראל תגביר את המתיחות בין המערב ומדינות ערב, תעודד גורמים איסלאמים קיצונים, תחזק טיעונים של דמויות כמו אוסמה בין לאדן ודומיו, ותסבך עוד יותר את מצבם של כוחות הקואליציה בעיראק ובמקומות אחרים.

 

"מה שבטוח ירגיז את העולם הערבי והאיראנים זה שארה"ב עושה בסופו של דבר את מה שהם טענו כל הזמן - משתפת פעולה באופן מלא עם ישראל", אמר גורם אירופי. "הסכנה היא שאם זה יימשך התיעוב כלפי ארה"ב רק יגבר. זה לא שלארה"ב יש מוניטין טובים באזור הזה".

 

הבית הלבן הכחיש בתוקף את הטענות כאילו הוא מתאם את פעילותו ותגובותיו עם ישראל, או מייעץ לה כיצד לפעול. "אנו לא זוממים ולא משתפים פעולה", אמר דובר הבית הלבן טוני סנואו. "הישראלים עושים מה שהם חושבים שצריך לעשות כדי להגן על הגבול שלהם", הוסיף.

 

גם מחלקת המדינה ניסתה להפחית מהלחץ ולהדגיש שחיזבאללה הוא הסיבה לכל העימות שפרץ. "אני לא חושב שיש מישהו שמתנגד לשאיפה לעצור את האלימות באזור אבל בואו נזכור מה הסיבה המקורית לאלימות", אמר הדובר, שון מקורמק.

 

גורמים רשמיים בארה"ב הסבירו שהתנאים לפיתרון דיפלומטי שתוארו בהצהרת ה-G8 אינם בשלים עדיין, אך גילה כי ארה"ב פנתה לישראל וביקשה ממנה לשקול את ההיבט ההומניטרי של פעילותה ולהימנע מפגיעות באזרחים. הגורם הסביר שלישראל יש בעיה גדולה משום שהחיזבאללה מציב את משגרי הרקטות בתוך שכונות אזרחיות. "הם עושים טעויות ויש תאונות אבל בלתי אפשרי להימנע לגמרי מנזק סביבתי", הסביר הגורם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשופים לתביעות. חייל צה"ל בצפון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
פגיעה בלתי נסבלת באזרחים - פשע מלחמה. הפגזות בלבנון
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הלחץ גובר. בוש בבית הלבן (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים