שתף קטע נבחר

שנגרילה והישראלי הממהר

"אל דאגה, זו לא עוד כתבת תלונות על הישראלי המכוער ועל תרמילאים חסרי תרבות. כל התרמילאים שפגשתי ביו-בנג היו מנומסים, נעימים ומתחשבים. מלח הארץ בלי מרכאות. היתה לי רק בעיה אחת איתם – הקצב". רחל בית אריה לוקחת פסק זמן מהתיירים והגשם של ליג'יאנג

הקיץ מביא איתו שני דברים לאזור – גשם ותיירים. השילוב של שני אלה הופך את ליג'יאנג למקום צפוף ורטוב, מה שאומר שהגיע הזמן לחפש מקום אחר ושקט, לפחות לחופשה קצרה.

 

מכל הפלאים של צפון-מערב יוננאן, מכל העיירות והכפרים ושמורות הטבע על דרך המסחר העתיקה בין סין לטיבט, יש עמק אחד שמתאים, אולי יותר מכל מקום אחר, לתיאור הספרותי של שנגרילה - הממלכה הבודהיסטית מהספר "האופק הנעלם". למקום קוראים יו-בנג.

 

שלג ביולי

 

לא, אין שם נזירים מעופפים, כתבי חוכמה עתיקים או מלך צדיק (אם יש, אני לא נתקלתי בהם). יש ביו-בנג בערך 40 משפחות טיבטיות, בתי טיט רבועים, שדות שעורה, יער אורנים מרהיב, מפלים מכל עבר, דגלי תפילה ומערות קדושות, וההר העצום מכוסה השלג - קאווה-קארפו (שלג לבן) - ההר הכי קדוש, וגם אחד הגבוהים, בצידו המזרחי של גג העולם. זה ההר שלפי המסורת הטיבטית, היולונג האדיר של ליג'יאנג איננו אלא בנו הצעיר. הר שמשלחת סינית-יפנית כבשה את פסגתו בשנות השמונים, ועוררה זעם רב בקרב הטיבטים המקומיים, שמחו נמרצות על שמישהו (לא סתם מישהו אלא סינים, ועוד יותר גרוע – יפנים), מעז לדרוך על ראשם של האלים.

 


ראשם של האלים (צילום: אלון מרדכי)

 

יו-בנג מתפתח מהר. כמעט כל משפחה בכפר בונה בית הארחה ונערכת לקבל מטיילים מהעולם ומכל רחבי סין. הסינים, אגב, גילו את הקאווה-קארפו, וכדרכם, הצמידו לו מייד שם חדש וסיני לגמרי – הר מיי-לי, שמעורר גם הוא התנגדות עזה מצד הטיבטים, המתעקשים על השם המקורי. מעבר לזה, נראה שהסבך הפוליטי של יחסי סין-טיבט פסח קצת על המקום הזה, שבו תמונות של הדאלי לאמה מככבות במקדשים ביתיים קטנים לצד דיוקנו של מאו זה-דונג, והמקומיים סוגדים לשניהם בלי להבחין בסתירה כלשהי.

 

יו-בנג נערך לקלוט עוד ועוד תיירים, אבל העמק היפהפה מסביבו עדיין נשאר כמעט במצב בראשיתי, כמעט כמו בדמיון של ג'יימס הילטון, מחבר "האופק הנעלם", שחלם את שנגרילה שלו מהבית הבטוח באנגליה. הכפר נמצא על ה"קורה", מסלול מעגלי מפרך שמקיף את ההר, ועולי רגל טיבטים הולכים בו עם גלגלי תפילה בידיהם, מבקרים במפלים הקדושים, עוברים מתחת לזרם המים, ונושאים עין אל הקרחון שמתחת לפסגה. השביל למפלים סלול עבור הלאמות שירצו לבקר במקום, עניין נוח במיוחד בשבילי, ובשביל כל השאר המטיילים שהם לא לאמות בכלל, אבל רוצים ליהנות מהיער והשלג וזרימת המים בלי להתכלכך יותר מדי.

 


בראשיתיות לזמן מוגבל? (צילום: אלון מרדכי)

 

אה, ויש גם נקודה ישראלית. די הרבה כאלה ליתר דיוק. תרמילאים ישראלים מצטיינים במערכת מודיעין משובחת, יעילה וחובקת עולם. אם ישראלי גילה מקום, תוך כמה חודשים הוא יהפוך למעוז צברי, או כמו שאמר לי אחד הישראלים שפגשתי ביו-בנג, בצחוק, אני מקווה: "כובשים יעד אחד, עוברים ליעד הבא". כמעט כל התרמילאים הזרים שפגשתי ביו-בנג היו ישראלים.

 

אל דאגה, זו לא עוד כתבת תלונות על הישראלי המכוער ועל תרמילאים חסרי תרבות שמביישים את המדינה. התרמילאים שפגשתי ביו-בנג היו, ללא יוצא מן הכלל, מנומסים, אינטליגנטיים, נעימים ומתחשבים ללא רבב. מלח הארץ בלי מרכאות. היתה לי רק בעיה אחת איתם – הקצב.

  

לרוץ מהר, לפני שייגמר

 

במהלך השנים הלא ממש ארוכות מאז שתרמילאות הפכה לכמעט תחנת חובה במסלול החיים הישראלי, היא התמסדה והתקבעה לתוך מסלולים מוכרים. פרק הזמן הזה, שנתפס כתקופה של שחרור ומיצוי הרוח ההרפתקנית, הפך במהירות מפתיעה לעוד דרך סלולה שבה פוגשים בעיקר ישראלים אחרים, מגיעים לאתרים המומלצים ב"למטייל" ומשתדלים למצוא תפריטים בעברית (או לכתוב אותם, אם הם חסרים). את הדרך הזאת צריך לבלוע במהירות, ולהספיק כמה שיותר, כי יש דד-ליין, אתם יודעים, עוד מעט יש להירשם לאוניברסיטה, ללמוד מקצוע, למצוא עבודה, ולהתברג לתוך החיים.

 


גם שאלה של אמונה (צילום: רחל בית אריה)

 

"אין לי זמן להישאר כאן", תרמילאית אחת אומרת לי כשאני תוהה למה הם עוזבים כבר מחר, "אני צריכה להספיק גם את מערב סיצ'ואן. לא תהיה לי עוד הזדמנות לראות את המקומות האלה". בחורה אחרת מוסיפה, כשאני שואלת למה שלא תנוח יום אחד (היא בבירור עייפה מההליכה הארוכה עד יו-בנג): "אני אשתגע מלהישאר במקום כזה יום בלי לעשות כלום". כידוע, אין חוויה מתסכלת יותר מישיבה בחוסר מעש, או קריאת ספר נינוחה מול נוף מושלם של הרים מושלגים.

 

בקצב כזה, אני מרגישה, אין זמן להכיר את המקום, אין פנאי לשיחות ארוכות, למפגשים עם המקומיים, לגילוי אמיתי. הטיול הופך מחוויה מרחיבת אופקים לסדרה של קליקים במצלמה דיגיטלית משוכללת, שיישארו בתוך אלבום תמונות מושקע ויזכירו לנו את התקופה ההרפתקנית והמסעירה שלנו, לפני שהתחילו החיים האמיתיים.

 

ההנאה שבאיטיות

 

בחדר האוכל החשוך בגסטהאוס ביו-בנג, סמוך לשולחן הישראלים, יושב זוג אוסטרלי עם שני ילדים קטנים. הם הגיעו לסין בפעם השלישית, לטיול רגלי בהרים. "אתם רואים", אני אומרת לחבר'ה, קצת בגמגום כי שכחתי לאחרונה איך לדבר עברית, "אפשר לעשות את זה גם בשלב אחר בחיים". אחד הנוכחים מושך בכתפיו. "כל הכבוד להם, אבל אני לא מאמין שאני אעשה את זה". אם אתה לא מאמין, בטוח שזה לא יקרה.

 

כשפוקחים עיניים, יש כמעט בכל מקום הוכחה שזה אפשרי. אפשר לטייל לפני הצבא או אחריו, תוך כדי הלימודים, בחופשות קצרות או ארוכות מהעבודה, ואם יש הרבה מזל, אפשר אפילו להפוך את הטיולים לעבודה. אפשר גם לא. הנקודה היא, שזה עניין של בחירה. העולם גדול ומרהיב ומלא שנגרילות שעדיין מחכות לאלו שרוצים לגלות אותן, ולמי שלוקח את הזמן, מובטחות הנאה וסיפוק בלי גבול כל הדרך לסוף העולם. טיול נעים ומוצלח. 

 

  • לחוויות וסיפורים נוספים על החיים כישראלית בסין - לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו בנג. בתי הארחה
צילום: אלון מרדכי
דגלי תפילה
צילום: אלון מרדכי
אורנים מרהיבים
צילום: אלון מרדכי
מומלצים