שתף קטע נבחר

ברוש: האוצר הסכים לפיצוי על נזק עקיף במלחמה

באוצר לא מאשרים את דבריו של שרגא ברוש, יו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, כי הוסכם לפצות עסקים בצפון על נזקים שמעבר לעלות שכר העובדים. האוצר, ההסתדרות והמעסיקים ימשיכו גם הלילה ומחר בשיחות על הפיצוי לעסקים בצפון עקב הלחימה

הממונה על התקציבים במשרד האוצר, קובי הבר, הסכים עקרונית שמשרד האוצר ישלם לבעלי העסקים נפגעו בעקבות המלחמה גם פיצוי כלשהו עבור הוצאות שהיו להם מעבר לשכר העובדים, כמו ארנונה ושכר דירה ששולמו לשווא. כך טוען הערב (ג') יו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים שרגא ברוש. גורמים ממשרד האוצר מוסרים בתגובה כי אין עדיין הסכמה על מנגנון הפיצוי לעסקים שנפגעו מהמלחמה.

 

משרד האוצר, ארגוני המעסיקים וההסתדרות עדיין לא הגיעו להסכמות על היקף הפיצוי שישולם למפעלים בגין נזקי המלחמה בצפון. היום התנהל מו"מ אינטנסיבי על כל המחלוקות בין הצדדים, והוא אמור להמשך כל הלילה, וכן מחר אחר הצהריים. 

 

הצדדים מדווחים כי יש התקדמות רבה ומעריכים כי יגיעו להסכם מחר בערב. במהלך היום הסכימו נציגי האוצר כי גם עובדים בעסקים בעפולה ועמק יזרעאל יקבלו שכר בגין הימים שנעדרו מעבודתם בגלל הלחימה.

 

חלק גדול מהעסקים בצפון הארץ, מקו חיפה-טבריה צפונה, משותקים זה שבועיים כיוון שמאות אלפי עובדים אינם יכולים להגיע לעבודתם בגלל המלחמה. בהתאחדות התעשיינים וברשות לעסקים קטנים מעריכים שהעסקים הפסידו עד כה יותר מ-4 מיליארד שקלים מאובדן ימי עבודה. ההסתדרות וארגוני המעסיקים דורשים מהממשלה לכסות את הנזק, ואילו באוצר מנסים לגלגל חלק ממנו על המעסיקים והעובדים.

 

הוסכם: עובדים יקבלו שכר

 

אתמול סוכם כי הממשלה תשתתף בכיסוי הוצאות השכר של העובדים שלא יכלו להגיע לעבודה. הוסכם כי המעסיקים יהיו חייבים לשלם לעובדיהם את מלוא שכרם הבסיסי לחודש יולי, במידה שעובדים שלא הגיעו לעבודה יצהירו כי עשו זאת בגלל הוראת פיקוד העורף לשהות במקלט ביישוב מגוריהם, בגלל שלא היה מרחב מוגן במקום העבודה או בגלל שהשגיחו על ילדיהם. עובדים שנעדרו מהעבודה בגלל שנסעו עם משפחתם למרכז ולדרום הארץ לא יקבלו שכר על ימי היעדרותם.

 

הוסכם כי המעסיקים יוכלו להגיש טופס לממשלה, ובו ידווחו על מספר העובדים שלא הגיעו לעבודה. המעסיקים יקבלו פיצוי לפי הטופס שיגישו. מעסיק יקבל פיצוי רק אם ישלם לכל העובדים את מלוא שכרם (למעט עובדים שעזבו את הצפון).  

 

כמן כן הוסכם כי ההוראות יחולו על כל העובדים המתגוררים ביישובים שנמצאים תחת אימת הקטיושות. ישובים אלה כוללים את חיפה, הקריות ועכו, ולכן תושבי מפרץ חיפה יהיו זכאים לפיצוי על ימי העבודה שהפסידו. 

 

לא הוסכם: מי יממן את השכר

 

ואולם, בשיחות עדיין לא הוסכם איזה פיצוי יקבלו המעסיקים על השכר שישלמו לעובדים שלא עבדו. בהתאחדות התעשיינים ובהסתדרות דורשים שהממשלה תפצה את המעסיקים פיצוי מלא ותממן את כל הוצאות השכר של כל עובד שלא יכל להגיע לעבודה.

 

באוצר, לעומת זאת, מעוניינים למצוא נוסחה לפיה הממשלה תשלם חלק מהכסף ובעלי העסקים יספגו חלק מהוצאות השכר. עוד דורשים באוצר שהמעסיקים ינכו לעובדים ימי חופשה על הימים שנעדרו מעבודתם, במידה ויש לעובדים ימי חופשה, כדי להקטין את ההפסד.

 

בהסתדרות דורשים שהממשלה תממן לעובדים גם את זכויותיהם הסוציאליות. הנושא עדיין לא עלה לדיון בשיחות.

 

בהתאחדות התעשיינים דורשים שהממשלה תממן למעסיקים גם את הארנונה ושכר הדירה ששילמו על מפעלים סגורים והוצאות דלק והפעלה שוטפת של מכונות במפעלים שפעלו בתפוקה חלקית. הנושא עדיין לא סוכם, וההערכה היא שבאוצר מתנגדים לתשלום פיצוי על ההפסדים הללו.

 

ההסתדרות: "באוצר ממשיכים להתחמק"

 

"באוצר מנסים למשוך את הזמן", אומרים גורמים בהסתדרות, "הם מעוניינים ליצור מצב שלא יהיה ברור מה האוצר בדיוק צריך לשלם, ואז העובדים והמעסיקים יצטרכו לריב ביניהם איך לממן את המלחמה. הממשלה הגיעה לרמה כל כך נמוכה של אחריות על יחסי העבודה במשק, שהיא לא מוכנה לקחת אחריות אפילו על מימון המלחמה שהיא מנהלת".

 

יו"ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, חושב אחרת: "הייתה סחבת מסויימת עד אתמול, אבל כרגע יש שיחות פוריות מאוד והתחושה שלי היא שכל הצדדים מנסים להגיע להסכמות מהירות ככל האפשר כדי לאפשר לעורף להמשיך לתפקד".

 

באוצר אומרים שההסכמות שהגיעו אליהן עד כה נובעות ממחוייבותו של שר האוצר אברהם הירשזון לתשלום שכר לעובדים. "ההסכמה החשובה היא שהעובדים יקבלו את שכרם", אומרים באוצר. "את עלות השכר יש לחלק בין הממשלה, המעסיקים עצמם, שיש להם כסף, והעובדים, שאין להם כסף אך הם יכולים לתרום ימי חופש. במלחמות קודמות העם כולו גוייס למילואים, וגם עכשיו הציבור צריך לתרום את חלקו".

 

בינתיים: הכנסת דחתה את החקיקה

 

בתוך כך ממשיך חבר הכנסת עמי אילון לנסות להעביר חקיקה שתחייב את הממשלה לשלם למעסיקים את מלוא עלות שכר העובדים. אילון יזם חוק לפיו יוכרז מצב חרום בכל אזור הצפון בדומה למצב החרום שהוכרז בכל המדינה במלחמת יום הכיפורים, ושהוכרז בקרית שמונה במבצע דין וחשבון ב-1993.

 

ההכרזה על מצב חרום תחייב את הממשלה לכסות את כל הוצאות השכר והארנונה של המפעלים המושבתים ותייתר את המו"מ שמנהל האוצר. הדיון בוועדת הכספים של הכנסת, שהיה אמור להתקיים היום בהצעתו של אילון, נדחה עקב לחצים מכיוון הממשלה.


פורסם לראשונה 25/07/2006 10:49

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן דבוסקין
צפון הארץ: עדיין לא ברור מה יהיה הפיצוי
צילום: אורן דבוסקין
צילום: הרצל יוסף
שר האוצר, אברהם הירשזון
צילום: הרצל יוסף
צילום: שיה אגוזי
שרגא ברוש (מימין) ועופר עיני
צילום: שיה אגוזי
מומלצים