שתף קטע נבחר

אוכל, צפונה אוכל: סיוע המזון - תמונת מצב

לאחר כמעט שלושה שבועות בהם משנעים ארגוני סיוע, חברות ועסקים מאות טונות של מזון ליושבי המקלטים בצפון, מסתמנת התארגנות מסודרת של חלוקת המצרכים. ומה הלאה? "הצורך לא יפחת אם המצב יימשך", מתריע יו"ר מטה "ישראל ביחד". "תחת לחץ ההפצצות, גם בעלי היכולת הופכים לנזקקים לשעה קלה"

נדמה שאין משל יעיל יותר להדגים את הצורך של תושבי הצפון במזון, מאשר המהפך שהתחולל ברשת שופרסל בשבוע האחרון. ביום התשיעי ללחימה דיווח ל-ynet מנכ"ל הרשת אפי רוזנהויז כי בניגוד לטענות התושבים וארגוני הסיוע, לא רק שאין מחסור במזון ביישובי קו העימות - אלא שחלק מהסחורה בסניפים המקומיים מושמד.

 

"אם סניף נסגר בשל התראה ביטחונית למשך שבע שעות, נוצר פחת גדול של מזון טרי ובעיקר מוצרי חלב", הוא הסביר. ואילו בימים האחרונים, מחבקת הרשת הפעלתנית את התושבים ומשדלת את לקוחותיה לרכוש עבורם חבילות מוצרים "במחירי עלות וללא כל רווח", כפי שמכריזות הפרסומות בטלוויזיה ובאינטרנט.

 

ייתכן ובימים כתיקונם המשל האקטואלי היה משעשע את פעילי השטח, שבשבועיים האחרונים משנעים צפונה עשרות טונות של מזון יבש ומבושל. אלא שהימים אינם כתיקונם, ועל-אף שעשרות משאיות זורמות ליישובי קו העימות, פורקות ארגזי מצרכים ושבות למרכז, ועל-אף שעשרות בתי עסק וחברות משגרים ערכות מזון וציוד בסיסי ליושבי המקלטים, הצורך באוכל עודו ממשי.


"חלוקה מסודרת של ארגזי המזון". מתנדב ארגון "יד שרה" פורק סחורה

 

 

"קוראים לכל בעל אולם או מסעדה להעביר עודפי מזון"

 

"בשבועיים הראשונים ללחימה הייתה התארגנות מאוד גדולה של עמותות סיוע שונות, ונכון לעכשיו המצב פחות קריטי", מתארת דלית רוכמן, מנהלת קשרי הקהילה והפרויקטים של ארגון "משולחן לשולחן". "הארגונים הגדולים ביצעו חלוקה מסודרת של האזורים והם דואגים שלא יוותר אף-אחד ללא מזון, ובמקביל שלא יהיו מקומות אליהם מגיעים מספר משלוחים ואחרים שאליהם לא מגיע סיוע כלל".

 

כשהיא מתבקשת להעריך את היקף הפעילות, רוכמן מסייגת ואומרת שהיא יכולה לספק נתונים רק על המערך שתחת אחריותה. "עד עכשיו חילקנו כ-6,500 מנות מזון חמות, 5,000 מהן לתושבי הצפון ו-1,500 למשפחות מארחות במרכז, וכ-30,000 חבילות ליושבי המקלטים ולחיילי צה"ל. החבילות לחיילים מכילות מוצרי היגיינה, טקסטיל וצ'ופרים, והחבילות למקלטים כוללות בעיקר טיטולים, אריזות מטרנה ומשחקים. אני משערת שעלות הציוד ששלחנו היא למעלה מ-200,000 שקל".

 

אנשי הארגון לא נערכו לכך, אבל בשבוע האחרון הם מטפלים במצוקה חדשה: אספקת ארוחות מוכנות למשפחות מהמרכז המארחות את פליטי הצפון. "חלק מהמשפחות הללו מתקשות לעמוד בצורך לכלכל עוד מספר פיות", רוכמן מרחיבה. "אנחנו נרתמים גם עבורן, ומעבירים אליהן מנות מזון באמצעות העמותות איתן אנחנו עובדים במרכז".

 

- איך אתם מפעילים את מערך הסיוע?

"ההתגייסות והעבודה של מאות המתנדבים מדהימה. כשאנחנו מכינים את חבילות האוכל היבש, למשל, אפשר לראות קשישים לצד ילדים, וכולם ביחד אורזים במהירות. מתנדבים אחרים מתגברים את צוותי איסוף המזון ואחרים מצטרפים למשלוחים לצפון. אולם למרות היקף הפעילות, וכיוון שמדובר בתקופה של בין המצרים ומקומות רבים שנסמכנו עליהם בצפון סגורים עכשיו, יש לנו מחסור בעודפי מזון. לכן אנחנו קוראים לכל בעל אולם, קפיטריה או מסעדה לפנות אלינו, ואנחנו נגיע לאסוף את העודפים".


"הצורך לא יקטן אם הלחימה תימשך". עובדי יקבי רמת הגולן אורזים חבילות

 

 

"כל-אחד נתן את חלקו - ויצא סך-הכל הרבה יותר גדול"

 

מאז השבוע השני ללחימה, ארגון "לתת" עורך מבצע סיוע לתושבי הצפון הנושא את השם "חבל הצלה". "אנחנו פועלים בעזרת עשרות מתנדבים ובשיתוף עם 32 עמותות מקומיות וארגוני רווחה בצפון, אליהם אנחנו מעבירים חבילות ובהן מזון, ציוד ואוכל לתינוקות, צעצועים וספרים לילדים", אומרת דוברת הארגון הילי זיו.

 

"מבדיקה שערכנו עולה כי 70% מהעמותות עמן אנחנו עובדים דיווחו על מחסור במוצרי מזון בסיסיים ובמזון יבש, ו-83% מהן דיווחו כי יש מחסור במוצרי תינוקות", זיו מוסיפה. עוד נתונים? קבלו. "למעלה מ-3,000 פניות של תושבים הזקוקים לסיוע ושל אזרחים המעונינים להתנדב הגיעו אלינו בשבועיים האחרונים", היא מפרטת. "עד כה חילקנו 20,000 חבילות סיוע ובהן כ-200 טון מזון, שרכישתו מומנה באמצעות תרומות של המגזר העסקי ואנשים שפתחו את לבם".

 

נתונים נוספים מספק דודי זילברשלג, המוביל את פעילות מטה סיוע החירום הארצי "ישראל ביחד". "ההערכות התקציביות עומדות על היקף של קצת יותר מארבעה מיליוני שקלים בשבועיים הראשונים", הוא מרחיב. "את המזון חילקו מאות רבות של מתנדבים, חלק נכבד מאוד מהם חדשים, שמציפים אותנו בפניות".

 

- איך מתנהלת פעילות השטח נכון לעכשיו?

"אחרי שבועיים קשים של קריאות נואשות מהצפון, אנחנו נמצאים בנקודת זמן שמבחינתנו מבשרת על התארגנות. המבצע של שופרסל, למשל, הציל את המצב מבחינה טאקטית. ההתארגנות של איש העסקים נוחי דנקנר מסמלת היערכות טובה מאוד של אנשי עסקים למטרה, מה גם שבעקבותיו

 התגייסו החברה לישראל ובנק דיסקונט. בעצם, נוצר מעין מצב של "קנאת סופרים", גם אם במשמעות של אנשי הממון, שהוסיפה למעגל העזרה אנשים רבים.

 

"הדבר הכי חיוני שהתרחש, שמשמש גם מסקנה לעתיד, הוא הניסיון של "ישראל ביחד" לאחד את הכוחות. הדבר יצר מערך תיאום ובנוסף הביא את הערכים המוספים שיש לכל ארגון בזכות עצמו. הוא מונע כפילויות ויוצר שילוב ידיים, שהתוצאות הסופיות שלו הן הרבה יותר מאשר הכפלת הכוח. כך נותר מצב שבמסגרת הפעילות המשותפת עם הקהילה העסקית, עם תנועות הנוער, עם "התנועה הקיבוצית", עם עמותת "רוח טובה" שגייסה מתנדבים ועם ארגוני שטח, כל-אחד נתן את חלקו ויצא סך-הכל הרבה יותר גדול. גם המנ"ל (מוקד ניהול לאומי) של משרד ראש הממשלה, ומטה התיאום במשרד הרווחה, פועלים בצורה שלפחות מנסה לגשר ולתאם בין הארגונים - וההצלחה די מפתיעה".

 

- מה יקרה בעתיד הקרוב?

"הצורך במזון לא יקטן אם המלחמה תימשך, מאחר וחלק מהאנשים חוזרים הביתה. המצב תלוי מאוד בחזרה לשגרה. בחיפה, למשל, חלק מהחנויות נפתחו בימים האחרונים וחלק מהאנשים המבוגרים יצאו גם הם לקניות. אבל בצפת, כרמיאל וקריית-שמונה, שהיו תחת לחץ הפצצות כבד, גם אנשים בעלי יכולת הופכים לנזקקים לשעה קלה. לא אחת הם פונים למוקד בבקשה שנביא להם מזון, אפילו בתשלום".  


"תרומת הציבור משמעותיות". מנהלים בוגרי תוכנית קלוג-רקנאטי משנעים

 

 

"המגע האישי מעודד את החיילים"

 

ומה עם לוחמי צה"ל? "הם צריכים את הדברים שהם משתמשים בהם גם בחיי היומיום, ממתקים, מוצרי הלבשה תחתונה והיגיינה, וגם פינוקים שיעזרו להם להעביר את הזמן", אומר שוקי גוטמן, דובר "האגודה למען החייל" שמפעילה את מטה "מחבקים ומחזקים" לתמיכה בחיילים. "מה שהכי מרגש אותם הוא לקבל דברים מאנשים שנמצאים בקצה השני של המדינה. זה מראה להם שחושבים עליהם, המגע האישי הזה מעודד אותם".

 

- למה הם זקוקים כרגע?

"יותר מהכל הם צריכים מגבות, מוצרי טואלטיקה, דיאודורנטים, קרם הגנה מהשמש, קצף גילוח וסכיני גילוח. יש צורך גם בהלבשה תחתונה, בגרביים ובגופיות, בעיקר בצבעי חאקי ושחור. גם משחקים וממתקים מתקבלים בשמחה, ועוזרים להם לנקות קצת את הראש. כאן המקום להודות לציבור ולחברות שנרתמות למבצע ולבקש מהם להמשיך לעזור", גוטמן מתרגש. "אנחנו מספקים לחיילים את כל מה שהם צריכים, אבל כל הזמן נערכים לחדש את האספקה. תרומת הציבור משמעותיות מאוד מהבחינה הזו".

 

  • למוקד מטה "ישראל ביחד" התקשרו 1220 מכל טלפון

 

  • לסיוע לפעילויות ארגון "משולחן לשולחן" התקשרו 09-7482804

 

  • להשתתפות במבצע "חבל הצלה" ותרומת מוצרי מזון לארגון "לתת" התקשרו 1-700-50-40-33

 

  • למטה "מחבקים ומחזקים" של "האגודה למען החייל" התקשרו 3399*

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'וש קריגר
"200 טונות של אוכל". מתנדבת "לתת" סוחבת
צילום: ג'וש קריגר
"שלחו לנו תחתונים וגופיות". לוחם צה"ל ומשלוח מנות של "האגודה למען החייל"
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים