שתף קטע נבחר

האר"י הקדוש נותר לבד השנה

בכל שנה פוקדים עשרות אלפי מאמינים את קברו של האר"י הקדוש מצפת ביום פטירתו - ה' באב. אלא שהשנה, בעקבות המצב הביטחוני ונוכח הנחיות פיקוד העורף, הגיעו למקום כמה עשרות. אחד המתפללים: "כל שנה אנשים עומדים בתור כדי לעלות ולרדת, אבל הפעם ריק"

יום ההילולה לאר"י הקדוש שצוין היום (א') נראה השנה צנוע במיוחד. בעוד שמדי שנה פוקדים את ציון קברו של המקובל אחד המקובלים הגדולים ביותר בהיסטוריה היהודית, השנה טפטף לבית הקברות הישן של צפת זרם איטי של כמה עשרות מאמינים לאורך כל היום. מרביתם של אלו שבכל זאת הגיעו היו בעיקר מתנדבים מארגונים שונים שעברו באזור וכבר ניצלו את ההזדמנות להגיע למתחם הקבר כדי לומר במקום מספר פרקי תהילים ותפילות.

 

 

לקראת יום ההילולה, שנערך מדי שנה בה' באב - יום פטירתו של האר"י, הוציאו במשטרה ובפיקוד העורף הנחיות שלא להגיע קבר. פיקוד העורף אף הודיע כי ציון הקבר יהיה סגור ולא תינתן גישה אליו.

 

אחד מבין פוקדי הקבר היום היה נחמן אורלנצ'יק מבני ברק, שהגיע לצפת כדי לחלק מנות מזון לתושבי הצפון מטעם ארגון החסד יד-עזרא. אחרי שהסתיימה החלוקה, החליט אורלנצ'יק יחד עם מספר מתנדבים נוספים, להגיע להתפלל בציון הקבר. "כל שנה, בתאריך הזה, ההר מלא באנשים. אנשים עומדים בתור כדי לעלות ולרדת", הוא מספר, "אבל הפעם ריק כאן". גבריאל קורדוברו מטבריה מספר ש"בשנה רגילה כמעט לא ניתן להגיע לכניסה לציון הקבר, וכעת שער הכניסה פנוי והמדרגות ריקות". 

 


המקווה של האר"י (צילום: עומרי אילת)

 

אחד המתפללים שהגיע מבני ברק ביקש היום מהאר"י ש"נסראללה וכל השונאים שלנו ימותו, ושכל החיילים יחזרו בשלום". מתפלל אחר ביקש ישועה ו"שזכותו של הצדיק תגן עלינו". 

 

יוסף, שנוהג להגיע להילולת האר"י כבר עשרות שנים, מודה ש"זה כואב מאוד וקשה מאוד לראות את כמות האנשים המועטה שהגיעה היום לבית העלמין הישן בצפת, אבל לא אנחנו מנהלים את העולם. אנחנו מאמינים שכמו שהשם התחיל את המלחמה, ככה הוא גם יסיים אותה. יש מי שמכוון את הכל".


 

אחד המתפללים שהגיע להילולה (צילום: עמרי אילת) 

 

העלייה לקברי צדיקים נחשבת בעולם הדתי כסגולה גדולה, ובעיתות צרה מייחסים המאמינים לתפילות על קברי צדיקים

משמעות מיוחדת. האר"י הקדוש (האלוקי רבי יצחק לוריא) חי בצפת במאה ה- 16 ונחשב כמקובל השני בגדולו בהיסטוריה

היהודית, כאשר לפניו ממוצב רבי שמעון בר יוחאי, מחבר ספר הזוהר.

 

בכניסה לבית הקברות ממוקם מקווה הטהרה של האר"י הקדוש, שהנוהגים להיכנס אליו מאמינים שכל מי שיטבול בו לא יעזוב את העולם מבלי שיחזור בתשובה.

 

מעל בית הקברות הישן ממוקם בית הכנסת הספרדי של האר"י, שבמשך שנים ארוכות היה סגור והמאמינים טענו כי "כל מי שהיה נכנס פנימה היה מת". לדברי זיו בוחבוט, שהגיע לצפת ממגדל העמק. "בית הכנסת לא נפתח עד שהגיע הבבא סאלי (הרב ישראל אבו-חצירא), עשה כמה כוונות, פתח בספר תורה, קרא בו ובזכות זה איפשר לכל עם ישראל להיכנס". היום בית הכנסת נותר נעול והמתפללים יאלצו כנראה לחכות עד שהמלחמה בצפון תיגמר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההילולה השנה. יחידים על הקבר
צילום: עמרי אילת
מומלצים