שתף קטע נבחר

הסטודנטים בצפון מוחים כנגד האוניברסיטאות

למרות המלחמה לא זוכים הסטודנטים בצפון להקלות מצד מוסדות החינוך והם נדרשים להשלים את כל החובות האקדמיים שלהם ואף לקיים בחינות דרך האינטרנט. "לא די שאנו נדרשים להתמודד עם הלחץ שנובע מהמלחמה, אנו גם נדרשים להתמודד עם לחץ הבחינות", אומר אחד הסטודנטים

הסטודנטים בצפון היו אמורים להתעסק בימים אלה בבחינות מועדי א' וב', השלמת הכנסה בעבודות מזדמנות או בטיול איוורור לחו"ל. במקום זה הם מצאו עצמם כלואים במקלטים, מחכים לסיים את חובות הלימוד שלהם ונלחמים במוסדות להשכלה גבוהה שאינם מתחשבים במצב המיוחד שנוצר ומגלים חוסר גמישות בכל הקשור להקלות במבחנים ובקורסים.

 

למרות ש-11 מוסדות לימוד, אוניברסיטאות ומכללות בצפון נסגרו עם תחילת הלחימה, הסטודנטים נדרשים לגשת למבחנים או לקורסים, גם במוסדות בהם כלל לא חודשו הלימודים. ואם במהלך מבצע "ענבי זעם" קיבלו כל הסטודנטים בקו העימות פטור בשני קורסים לבחירתם, הפעם הם נדרשים להשלים את כל החובות. בנוסף, קבוצה קטנה של מכללות, מאלה שנפגעו מהקטיושות, לא פרסמו כלל את ציוני המבחנים, כך שלסטודנטים אין דרך לדעת האם יש להם צורך לגשת שוב לבחינות.

 

כבר בתחילת המלחמה, עם נפילת הרקטה הראשונה על חיפה, התעקשו בטכניון לקיים את המבחנים במועד ובמהלך השבועיים הראשוניים מצאו עצמם הסטודנטים מתמודדים עם שטף הודעות מבולבלות לגבי המועדים. גם הסטודנטים לרפואה נדרשו לחזור לספסל הלימודים למרות שלא חודשו הלימודים במוסד בשל הוראות פיקוד העורף. במכתב שנשלח לסטודנטים כתבה סגנית דיקן לענייני הוראה בבית הספר לרפואה: "אנו מאמינים כי החזרה לשגרת הלימודים בתנאי לחץ, היא חלק מהכשרתכם להיות רופאים, ומקווים כי כולנו נסיים תקופה קשה זו בשלום".

 

בחינות דרך האינטרנט

 

המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) מקבלת מדי יום עשרות פניות של סטודנטים נואשים. עד כה הגיעו אליהם כ-500 פניות מסטודנטים הלומדים או מתגוררים באזור הצפון, כשרוב הפניות הגיעו מסטודנטים הלומדים באוניברסיטת חיפה ומתלוננים על כך שהאוניברסיטה מקיימת בחינות בהתראה של 48 שעות. בעקבות תלונות הסטודנטים פנתה המל"ג לאוניברסיטה שהסכימה להאריך את ההתראה ל-96 שעות והתחייבה להעניק מועד חריג למי שלא יגיע למבחן.


סטודנטים בממ"ד. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: אופיר ניר)

 

גם קבוצה של כ-20 סטודנטים ממכללת תל חי התלוננה למל"ג על כך שהמכללה עורכת בחינות דרך האינטרנט, למרות שלרובם אין כלל אינטרנט במקלט. כמו כן הגיעו מספר פניות מסטודנטים ממסלולים קדם אקדמיים החוששים כי לא יוכלו להתחיל את התואר השנה כי לא סיימו את כל הבחינות.

 

במקביל מגיעות גם פניות אישיות של סטודנטים המופנים חזרה למוסד האקדמי שלהם. כמו למשל פנייה של סטודנטית שקנתה כרטיס טיסה לחצי שנה ודורשת שיחזירו לה את הכסף של הכרטיס, מאחר ועליה להשאר בארץ ולהשלים את חובותייה האקדמיים, תלונה מסטודנטית שיום החתונה שלה נקבע לאותו היום בו יש מועד בחינה מיוחד וגם סטודנט שאיפשרו לו להיבחן באוניברסיטת תל אביב, והוא מעוניין לדעת מי ישלם לו החזרי נסיעות.

 

גם לקו החם של ארגון הסטודנטים במכללות, בשיתוף מועצת נשיאי המכללות, הגיעו  קרוב לחמש מאות פניות. חלקן על מועדי מבחנים ומועדים חריגים, חלקן מסטודנטים המתקשים ללמוד עקב השהייה במקלט וחלקן מאלה הטוענים שיש להם בעיות כלכליות והם מתקשים לשלם שכר דירה ואת שכר הלימוד לשנת הלימודים המתקרבת, מאחר שאין אפשרות לעבוד, עקב הלחימה ודחיית הבחינות. 

 

דורשים עובר

 

חלק מהסטודנטים מעדיף שלא להסתפק בהגשת תלונות ובימים אלה מתארגן בטכניון גל מחאה. הדרישה של הסטודנטים היא לקבל ציון עובר ללא בחינה לכל הקורסים שנלמדו בסמסטר הקודם. בנוסף, מוחאים הסטודנטים על ההחלטה לחדש את מועדי הבחינות ב-1 בספטמבר, מבלי שיהיה להם זמן להתאושש מימי המלחמה.

 

לדברי הסטודנט ארנון זומר: "לא די שאנו נדרשים להתמודד עם הלחץ שנובע מהמלחמה, אנו גם נדרשים להתמודד עם לחץ הבחינות, כשאנחנו בכלל לא יודעים אם נוכל למצוא זמן ולהתרכז בהכנות לבחינות אלה. נוצר רושם שהקביעה העתידית של תאריכים היא רק על מנת לתת תחושה שיש איזושהי מסגרת לפיתרון, אך בפועל, אין פיתרון של ממש. אלא סתם החלטה שמלחיצה אנשים רבים, ואינה תורמת, כפי שהייתה הכוונה".

 

שרת החינוך ויו"ר המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) יולי תמיר בתגובה: "כמו כל שאר האזרחים שיזכו להטבות בתום המצב הרגיש בצפון, כך גם הסטודנטים יקבלו את זכויותיהם בכל הנוגע לשכר".

 

השרה תמיר הוסיפה כי פנתה לממשלה בבקשה להקים קרן סיוע ממלכתית לסטודנטים תושבי הצפון וכי קבעה פגישה עם וועד ראשי האוניברסיטאות וועד ראשי המכללות על מנת לגבש תקנות מסודרות שיחולו על כל הסטודנטים ועל כל המוסדות להשכלה גבוהה בצפון.

 

מנכ"ל מכללת תל חי איתן גדליזון מסר בתגובה: "אנחנו המכללה היחידה שאפשרה לתלמידיה להיבחן במועדי א' באמצעות האינטרנט או דרך אוניברסיטת תל אביב. מי שהתלונן זה סטודנט אחד או שניים שזה לא נראה להם כי הם

קיוו לממוצע, במקום בחינה. אנחנו היחידים בצפון שנתנו אופציה לסבב מועדי א'".

 

פרופסור אביב רוזן, המשנה הבכיר לנשיא הטכניון מדגיש כי "רמתו האקדמית והמצוינות של הטכניון היא נר לרגליו. גם בעת קשה זו, בצד הסיוע שהוא מתכוון לתת לסטודנטים שנפגעו, הטכניון לא יהיה מוכן לפגוע ברמה האקדמית. פגיעה כזו היא בראש ובראשונה פגיעה בבוגרי הטכניון, ורוב הסטודנטים מבינים זאת. הטכניון, כדרכו, יעשה ככל יכולתו לסייע לכל הסטודנטים, ובפרט לסטודנטים שגויסו ויגויסו לשירות, כמו גם לתושבי הצפון שנפגעו".

 

ודיקן הפקולטה לרפואה על שם רפפורט בטכניון, פרופסור אדו פרלמן, מדגיש כי לפי הנחיות פיקוד העורף, מותר לעבוד במקומות עבודה בהם יש מרחבים מוגנים. הנהלת הטכניון והפקולטה, בתיאום עם מנהלי בתי החולים ומנהלי המחלקות, החליטו כי חזרה ללימודים הקליניים אפשרית לטובת הסטודנטים, כדי שחינוכם הרפואי לא ייפגע.

 

סטודנטים המעוניינם לבדוק את התנאים המיוחדים להם הם זכאים בעקבות המצב הביטחוני יכולים לעשות זאת באתר המועצה להשכלה גבוהה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס לבב
טכניון. עסקים כרגיל?
צילום: עמוס לבב
צילום: אביגיל עוזי
סטודנטים בימים רגילים
צילום: אביגיל עוזי
צילום: אלי אלגרט
יהיו הקלות. תמיר
צילום: אלי אלגרט
מומלצים