שתף קטע נבחר

 

גמלאים: עם כזו תקשורת, לא הייתה קמה מדינה

עשרות גמלאים, ח"כים לשעבר ולוחמים בדימוס, הפגינו במחאה על הסיקור התקשורתי במלחמה. אביו של העיתונאי בן כספית טען כי התקשורת "שופכת דלק למדורות השסע". אמו של רני רהב: "התקשורת אוכלת כל חלקה טובה"

"אם במלחמת העצמאות היתה תקשורת כמו של היום, ספק אם היינו מקימים את המדינה". כך הסביר יו"ר הסתדרות הגמלאים, גדעון בן ישראל, המשמש גם כיו"ר ארגון חברי הכנסת לשעבר. בן ישראל הפגין היום (ג') עם כמה עשרות מחבריו בכניסה לבית העיתונאים בתל אביב "למען תקשורת אחראית במלחמה".

 

"התקשורת אוכלת כל חלקה טובה. מכניסים לנוער דברים לפה. 'למה לכם לחזור לקו' שואלים אותם בתוכניות הרדיו. גם ברגע שהציבו סוללת פטריוט בחיפה הם דיווחו על זה ונפל שם טיל. העיתונאים הם ממש סוכנים של האויב שלנו", קבלה חנה רהב, יו"ר אגף הבריאות בהסתדרות הגמלאים ואמו של איש יחסי הציבור, רני רהב.

 

הוויכוח: בעד ונגד תקשורת חופשית במלחמה

 

לטענתה של רהב, העורף משדר היום חוזק והיא מופתעת לטובה ממיטב הנוער שנרתם למלחמה, אבל התקשורת שוב הורסת את התמונה. "הבן שלי רק הגיע לארץ וכבר נחת בשדרות. היום כל אחד עושה מה שהוא יכול, ואנשים עושים יותר ממה שחשבנו. זה מזכיר לי את מלחמת ששת הימים, כשחשבנו אז שהנוער הוא 'דור האספרסו' והופתענו מההתגייסות למלחמה. זה הוכיח לנו שלא רק אנחנו היינו חלוצים והיינו אידיאולוגים. כל פעם בשעת מאבק והתמודדות הנוער נדבק לשורשים".

 

בן ישראל, שכיהן כח"כ בכנסת הרביעית והחמישית, הדגיש: "דור לוחמי מלחמת העצמאות מחזק את דור לוחמי מלחמת לבנון השנייה". לדבריו, להפגנה שתי מטרות: להביע הזדהות עם צה"ל ולפנות לתקשורת. "יש לי שבעה אותות ממלחמות ישראל ואני יודע שכשהתותחים יורים, הרייטינג חייב קצת להתמתן. אנחנו עדים למלחמת רייטינג כאילו הימים ימי שלום, בעוד הנכדים שלנו נמצאים בחזית. כל עוד המלחמה נמשכת, אנחנו תובעים מהתקשורת לגלות איפוק. חיזבאללה שומע כל דבר".

 

יצחק כספית, חבר מרכז ליכוד לשעבר, שיחגוג בעוד כשבועיים את יום הולדתו ה-80, הוא סגנו של בן ישראל. הוא הציע לבנו, העיתונאי בן כספית, לחזור למקום ממנו הגיע הוא עצמו "ואני בכלל דור חמישי בטבריה. שפות האם שלי הן יידיש וערבית". כספית חילק דף עמדה ובו כתב: "בשעה גורלית שכזו, התקשורת צריכה לשמש כמלט לחיזוק המורל הלאומי ולא לשפוך דלק למדורות השסע". 


מפגינים מול בית העיתונאים (צילום: אלי אלגרט)

 

לצידו עמדה נעמי סג"ל, מתנדבת בהסתדרות הגימלאים בסניף תל אביב-יפו. "נלחמתי במלחמת השחרור כשהייתי בת 14. הנכדים שלי משרתים בעזה. אבל העיתונות הורסת לנו הכל, הרי יש לנו צה"ל יוצא מן הכלל".

 

חיים, מנערי ספינת המעפילים "אקסודוס", נלחם אף הוא במלחמת העצמאות. "הייתי בגדוד היחיד שלא נרשם במלחמה, גדוד שלא הצליח בשום דבר ורבים ממנו הפכו למשתמטים. המוטיבציה של החיילים היום היא משהו אחר לגמרי".

 

"גם כתיבה ביקורתית צריכה להיות מנומסת"

 

ישראל הדרי, ששהה כמו חברו על סיפון "האקסודוס" עורך כיום את ירחון הגמלאים "כיוון חדש". לדבריו, "גם כתיבה ביקורתית צריכה להיות מנומסת. אנשים רותחים מכעס על התקשורת. הרי עיתונאי שמתיימר לייצג את הציבור לא נבחר על ידו. כל מי שמנסה לבקר את התקשורת מושתק. עיתונות שלא סובלת ביקורת היא לא עיתונות ראויה".

 

מתי דוד, לשעבר חבר מועצת הרשות השנייה ודירקטוריון בחברת החדשות: "זה המשך של האנרכיה, זכות הציבור לדעת עד לאיבוד הדעת. אין צנעת הפרט, אין קווים אדומים, אין אתיקה מקצועית. יש סקופ ואחרינו המבול. את הנאום של נסראללה משדרים מההתחלה ועד הסוף ואת שר הביטחון קוטעים באמצע ואומרים לו 'הבנו את הנקודה'", זעם.

 

ההפגנה היתה קצרה ונחרצת וארכה פחות משעה. "העובדה שלא הגיעה לכאן תקשורת אינה מקרית. זו שערוריה שלא נשמע קולם של הגמלאים", אמר בן ישראל, והכריז על הקמת תנועה חדשה במסגרתה ייפגשו הגמלאים עם גורמים בתקשורת וינסו להשפיע על התנהלותה. לדבריו, בין התומכים בתנועה גם ח"כים ושרים לשעבר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
בן ישראל. איך מקימים מדינה
צילום: אלי אלגרט
מומלצים