שתף קטע נבחר

בעולם מנסים להשיג הסכמה על טיוטת ארה"ב-צרפת

לקראת ההצבעה על טיוטת הצעת ההחלטה שגיבשו נציגי ארה"ב וצרפת באו"ם, המשיכו היום ראשי המדינות במאמצים הדיפלומטיים להשיג הסכמה על כל פרטי הנוסח. ארה"ב: מועצת הביטחון צפויה להצביע על ההצעה בימים הקרובים

בעוד שנציגי 15 המדינות החברות במועצת הביטחון עסקו בליטושים אחרונים של טיוטת הצעת ההחלטה שגיבשו אתמול (שבת) נציגי צרפת וארה"ב באו"ם לסיום המשבר בין ישראל לחיזבאללה, ניהלו היום מנהיגי המעצמות שיחות טלפון קדחתניות בניסיון לקדם את המאמץ הבינלאומי לשים קץ ללחימה בלבנון.

 

הטיוטה שגובשה אתמול קוראת להפסקה מוחלטת של פעולות האיבה, המבוססת על הפסקה מיידית של כל תקיפות חיזבאללה ושל המבצעיים הצבאיים של ישראל. עם זאת, ההחלטה מתירה לישראל את האפשרות לתקוף את חיזבאללה, במקרה שהארגון יתקוף את ישראל.

 

ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר שוחח היום (א') בטלפון עם נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש, עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ועם נשיא צרפת ז'אק שיראק. דוברו של בלייר מסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "ראש הממשלה בלייר שוחח ארוכות עם בוש ופוטין כדי לראות כיצד ניתן יהיה להשיג רוב מקסימלי להצעת ההחלטה, ולהגיע באופן המהיר ביותר להסכמה בין הצדדים".

 

עם זאת, המאמצים לסיים את המשבר בן 26 הימים נתקלו במכשול לאחר שממשלת לבנון הודיעה היום כי היא דוחה את טיוטת הצעת ההחלטה. גם המשך הלחימה בין הצדדים, שגבתה היום מחיר כבד משני עברי הגבול, הקשתה על ההתקדמות.

 

פקידי ממשל בריטיים לא הגיבו לדחיית הטיוטה על ידי לבנון. ואולם, דוברו של בלייר אמר כי לאור יום הלחימה הקשה שעבר על הצדדים, סבור ראש הממשלה הבריטי כי "קיים צורך דחוף עוד יותר לשים קץ לפעולות האיבה האלה".

 

דוברתו של נשיא צרפת שיראק מסרה כי בשיחתו עם בלייר, הבהיר הנשיא כי "הטקסט שהוצג אתמול על ידיד צרפת צריך לענות על דרישותיהם של כל הצדדים". "מטרתנו היא להשיג בלי דיחוי, הפסקת אש עמידה שתתבסס על הסכם מדיני, שייקח בחשבון את עמדות הנוגעים בדבר", אמרה הדוברת, והוסיפה כי "צרפת קוראת לכולם לקחת אחריות". מקור דיפלומטי בפריז אמר לסוכנות רויטרס כי צרפת מוכנה לקחת לתשומת ליבה את ההסתייגויות של לבנון מהטיוטה. 

 

בתוך כך, אמרה היום מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס כי כל החלטה באו"ם תהיה רק השלב הראשון בהשגת פתרון, ולא תהווה פתרון כולל למשבר, אלא חלק מתהליך.

 

במסיבת עיתונאים שקיימה בחוותו של הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, בטקסס אמרה רייס: "אנו נגד הסכמה להפסקת אש בלתי מותנית. הפסקת אש היא חלק מתהליך מדיני". רייס הוסיפה כי "לבנון לא תקבל את כל מה שרצתה. גם ישראל לא. אך ההסדר הוא בסיס טוב. הוא יגרום לכך שהמצב הבעייתי שהיה לפני המשבר לא יחזור לעצמו. הוא יחזיר את צבא לבנון לדרום כדי שהעניין לא יחזור לקדמותו".  

 

היועץ האמריקני לביטחון לאומי סטיבן האדלי, שביקר אף הוא בחוותו של בוש, אמר כי ארצות הברית מקווה שניתן יהיה להצביע על הצעת ההחלטה ביום שני או שלישי.

 

במקביל, אמר היום נשיא סוריה בשאר אל-אסד כי אם תתקבל הצעת ההחלטה של ארה"ב וצרפת במועצת הביטחון בלי לקבל קודם לכן את הסכמתה של לבנון, תעורער היציבות באזור. סוכנות הידיעות הסורית דיווחה כי בשיחת טלפון שקיים אסד עם מזכ"ל האום קופי אנאן, אמר הנשיא הסורי כי "כל החלטה שתתקבל, שעליה לא יהיה קונצנזוס בלבנון, רק יסבך את העניינים ויעמיק את חוסר-היציבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לסיים המשבר בדחיפות. בלייר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
לענות על כל הדרישות. שיראק
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ההסדר הוא בסיס טוב. רייס
צילום: איי פי
מומלצים