שתף קטע נבחר

האלוף אדם: הכוח הקרקעי נכנס מאוחר מדי

אחרי יותר מחודש של לחימה בלתי פוסקת, מתפנה אלוף פיקוד הצפון, אודי אדם, לעשות חשבון נפש. בשיחה עם ynet, הוא אומר: "איפה טעינו? בהבנה שאנו צריכים לעשות פעילות קרקעית גדולה. היה עיכוב בהכנת הכוח". הוא מפנה אצבע מאשימה לדרג המדיני שהתמהמה. ומה בעניין מינויו של האלוף קפלינסקי? "אחרי המלחמה, נחשוב הלאה"

החיילים חוזרים הביתה, חשבון הנפש מתחיל: רק היום, לראשונה לאחר יותר מחודש של לחימה, הגיע אלוף פיקוד הצפון, אודי אדם, לביתו. הוא התפנה הלילה (יום ד') לשוחח עם ynet ובפיו ביקורת קשה על הדרך שבה נוהלה המערכה. "איפה טעינו? בהבנה שאנו צריכים לעשות פעילות קרקעית גדולה וכפועל יוצא מזה - היה גם עיכוב בהכנת הכוח. אני לא יודע זה אם מאוחר מדי, אבל היה מאוחר".

 

לדברי אדם, "הכוח היה צריך להיכנס קודם והיה צריך להיות מגויס קודם. היה צריך להכין אותו, להכין מאסה שיודעת לעשות את העבודה. בזה שגינו. איני יודע אם הדבר היה מצמצם את היקף הנפגעים כי לפעולות כאלה יש מחיר, אבל זה היה לדעתי מקצר את זמן המלחמה". 

 

מי לא קיבל החלטות? הדרג המדיני?

 

"בעיקר הדרג המדיני. הם אלה שמחליטים".

 

אז הם "שיגעו" אותך?

 

"לא יודע אם שיגעו אותנו. אני גם יכול להבין גם אותם, אבל לא קיבלו החלטות מספיק מהר".

 

לדבריו, כל הדיון שעוסק בהחלטה לצאת לפעולה נרחבת רק ביום שישי בערב ולעצור אותה בשני בבוקר על רקע הסכם הפסקת האש, הייתה נמנעת אילו הכוחות הקרקעיים היו נכנסים ללבנון מוקדם יותר. "החוכמה הייתה להתחיל את הפעולה קודם, כמו שאנחנו רצינו, ואז לדעתי בכלל לא היה את הספק הזה האם היום האחרון היה שווה או לא".

 

וזה לא הכל. האלוף אדם גם רומז בדבריו כי טענות שהשמיעו חיילי מילואים, בעיקר בנוגע לבלבול ולבלגן הגדול, יש מן הצדק, לפחות בחלק מהמקרים. "חיילי המילואים הטיחו במערכת דברים צודקים בחלקם וצריך להתייחס לכך בכובד בראש. הטענות על אי סדר לעיתים נבע מכך שלא היו החלטות תמיד, וכשאין החלטות אז מה תגיד להם?".

 

הוא מספר שהרגעים הקשים ביותר במלחמה היו ההודעות על מותם של חיילים. "זה היה מאוד קשה לי. אולי ביחס למלחמה שנמשכת חודש ימים, זה לא הרבה חללים, אבל כל אחד הוא המון. אי אפשר לדעת מראש כמה חיילים יפגעו, לא ידענו איך העימות יתפתח".

 

לאחר שהסכם הפסקת האש בדרום לבנון נכנס לתוקף, ולקראת הגעת כוחות יוניפ"ל ודרום לבנון, ממשיך צה"ל לפעול בהיבטים הגנתיים בלבד. אתמול הרגו הכוחות חמישה מחבלים חמושים שהיוו איום. כוחות אחרים נפרסו בשטח. במקביל, בצה"ל נערכים להחלפת כוחות מילואים נוספים על-ידי חיילים בסדיר. כוחות יוניפי"ל כבר ערוכים בחלקם בדרום לבנון ויחלו להתפרס בתוך יום-יומיים. לאחר מכן יורו לכוחות צבא דרום לבנון שיגיעו בשלב הראשון מצפון לליטני לנוע דרומה.  

 

בתוך כך, בלילה פורסם כי שעות ספורות לפני שהפסקת האש נכנסה לתוקפה הרגו כוחות צה"ל מפקד בכוח המיוחד של חיזבאללה, סאג'ד דוויר. בצה"ל מייחסים לדוויר תכנון וביצוע פעולות התקפיות רבות נגד חיילי צה"ל, לרבות מבצעי חטיפות חיילים.

חיילים בדרכם חזרה לישראל (צילום: איי.פי)

 

האלוף אדם מסביר כי בהסכם הפסקת האש כפי שסוכם יש לא מעט אי הבנות לגבי מה מותר ומה אסור בפרק הזמן הנוכחי ועד שיצאו כוחות צה"ל מהשטח. עם זאת, הוא תולה תקוות שההסכם יביא שקט לגבול הצפון. "אחת האפשרויות שנראה בעתיד היא את חיזבאללה נכנס לתוך צבא דרום לבנון והופך חלק ממנו. אם הדבר יהווה איום, תהיה לנו כתובת - ממשלת לבנון ולא נפעל מול הארגון עצמו".

 

האלוף אדם מציין שמה שהיה באזור גדר המערכת לא יהיה עוד. "אם יבוא כוח רב-לאומי זה יהיה יותר פשוט. בכל מקרה, ננקוט במדיניות כזו שאף אחד לא יתקרב לגדר. הרסנו לחיזבאללה מוצבים רבים, אני מניח שהוא לא יחזור. נעשה גם תיקונים בתפיסת ההפעלה שלנו. בשלב הזה ועד שלא נתיישר ונדע שאנו עומדים על קרקע מוצקה, יהיו פה הרבה כוחות. אני לא הולך לוותר אפילו על חייל אחד".

 

"לא יודע מה עם הגנרלים, אבל החיילים בטוח ניצחו"

 

לגבי סוריה, אומר אלוף פיקוד הצפון, "היא ביצעה פעולות הגנתיות טהורות מתוך חשש שמא נתקוף אותם. הם רצו להיות מוכנים, זה לא אומר שהם לא יכולים לבצע כל מיני פעולות מקומיות שבעיני הן שטותיות. לא הייתה להם כוונה התקפית וגם אם הם מהללים ומשבחים את חיזבאללה, הם יודעים בדיוק מה היכולות שלנו מולם, ולכן לדעתי אין להם שום כוונה להיכנס עימות מולנו".

 

יום בלבד לפני שהכל התחיל, התקיים פורום מטכ"ל בהשתתפות שר הביטחון וראש הממשלה, מסביר האלוף אדם את תמונת המצב ערב פרוץ המלחמה, "אמרתי שם שחייבים לעשות משהו נוכח המצב שאליו הגיע חיזבאללה, לדבר עם מישהו או להפיח רוח".

 

בכל תקופת הלחימה בילה בבור בפיקוד הצפון. מבחינתו זה לא נגמר עד שזה לא נגמר. כעת, לאחר שסגן הרמטכ"ל, האלוף משה קפלינסקי, ששימש כנציג הרמטכ"ל בפיקוד - גמר את תפקידו הזה וחזר לקריה בתל-אביב, מנהל אדם את הערכות כוחות צה"ל בדרום לבנון לקראת כניסת הכוחות הבינלאומיים. "אני חושב שכולנו נשמח אם המהלך הזה יביא שקט לעשור שנים", הוא אומר ל-ynet. "אני לא יודע מה עם הגנרלים - אבל החיילים שלחמו בטוח ניצחו".

  

מאופק ככל שיהיה, לא מתכוון אדם להיות השעיר לעזאזל של המלחמה הזאת. את הפצצה שהטיל הרמטכ"ל דן חלוץ בעיצומה של הלחימה בדמות שליחת סגנו, האלוף קפלינסקי, הוא לא ישכח כל כך מהר. "אני לא מגדיר את התחושה שלי שאני פגוע", אומר האלוף אדם, "אני חושב שנעשה מעשה שלא צריך לעשות אותו במלחמה. אני חושב שמה שהיה חשוב באותו רגע וגם עכשיו, זה החיילים ובזה אני מתעסק. מאחר שלא פגעו בסמכות שלי ולא בחופש פעולה שלי, אז בלעתי את זה. אחרי המלחמה, נחשוב הלאה".

 

לדבריו, סגן הרמטכ"ל לא פגע בעבודתו ורק יעץ כשחשב שכך נכון הדבר. אתה חושב ששליחתו של סגן הרמטכ"ל אליך היא רמז? זה היה קורה אם היה פה אלוף אחר? "אני לא יודע. צריך לשאול את הרמטכ"ל".

 

אגב, מה אתה חושב את פרשת המניות של חלוץ?

 

"אין לי מה להגיד על זה. זה דברים פרטיים של הרמטכ"ל ואני לא מתעסק בזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
האלוף אודי אדם
צילום: ניב קלדרון
צילום: גיל יוחנן
דן חלוץ
צילום: גיל יוחנן
חוזרים הביתה
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
הלוחמים ניצחו
צילום: רויטרס
מומלצים