שתף קטע נבחר

כספית, דיגיטלי או אוזני: איזה מד חום עדיף?

מהי טמפרטורת ליבת הגוף, למי לא מומלץ להשתמש במד חום אוזני, מה החסרונות של מד חום כספית ומה חדש בגזרת המוצצים? כל מה שרציתם לדעת על מדידת חום

רבים מאנשי הרפואה עדיין טוענים כי מד חום הכספית הקלאסי, הזכור לכם מהילדות, הוא המדוייק ביותר. ועדיין, מרבית בתי החולים לילדים כבר עברו מזמן למדחום דיגיטלי. תחילה נזכיר את מושג טמפרטורת הליבה – זוהי הטמפרטורה "האמיתית" של מרכז הגוף, אותה ניתן למדוד רק באמצעות מד חום המוחדר לעורק ראשי הקרוי העורק הריאתי.

 

כיום מקובלות חמש צורות מדידה עיקריות:

  • דרך הפה: תוצאה נמוכה ב- 0.4 מעלות מטמפרטורת הליבה. צורת המדידה הזו נחשבת למדוייקת למדי, אולם עשויה להיות מושפעת מהנבדק, נשימותיו או משקה חם.

 

  • דרך פי הטבעת (רקטלית): תוצאה גבוהה ב- 0.2 מעלות מטמפרטורת הליבה. זוהי מדידת הטמפרטורה המקובלת בילדים וקשישים, ונחשבת למדוייקת מכולן.

 

  • דרך האוזן: עדיין חלוקות הדעות האם התוצאה זהה, גבוהה או נמוכה מטמפרטורת הליבה.

 

  • תחת בית השחי (אקסילרי): נותנת תוצאה נמוכה בכ-0.5 מעלות מטמפרטורת הליבה.

 

  • דרך העור: נחשבת לשיטת המדידה המדוייקת פחות מכולן, ונוטה לתת תוצאות שונות בכל מדידה.

 

אם כן איזה מד חום עדיף?

 

מדחום כספית. הפיזיקאי הגרמני דניאל גבריאל פרנהייט היה זה שהמציא את מד חום האלכוהולי בשנת 1709, ומאוחר יותר בשנת 1714 את מד חום הכספית. עשר שנים מאוחר יותר הוא הציג את סקאלת הטמפרטורות הנושאת את שמו – סולם פרנהייט.

 

מד חום הכספית הוא אכן הוותיק מכולם, ויש הטוענים כי הוא אמין יותר. אלא שכשהוא נשבר משתחררת הכספית הרעילה העלולה בכמויות גדולות לגרום לנזק מוחי. חום בתינוק מודדים בבדיקה רקטלית. אולם באמצעות מד חום כספית ניתן למדוד את הטמפרטורה גם דרך הפה או תחת בית השחי. משך המדידה הוא כ-2 דקות.

 

מד חום דיגיטלי. מדחום הפועל על סוללות ועושה שימוש בחיישני חום המודדים את הטמפרטורה. באמצעות מד חום דיגיטלי ניתן למדוד את הטמפרטורה דרך הפה, תחת בית השחי (חום אקסילרי) או דרך פי הטבעת (חום רקטלי), במשך 30 שניות או פחות. חלק ממדי החום הדיגיטליים, כמו אלה בהם עושים שימוש בבתי החולים, באים עם שרוולי פלסטיק שנועדו להחלפה בין חולה לחולה.

 

מד חום מוצץ. אם התינוק שלכם כבר משתמש במוצף, ייתכן שתעדיפו להשתמש במד החום

הזה. לעתים קשה לקבל כאן מדידה נכונה, משום שהילד חייב להחזיק את החלק הפנימי של המוצץ בתוך הפה מבלי להזיז אותו, למשך שלוש דקות בקירוב. הטמפרטורה מוצגת על צג דיגיטלי קטן בחזית המוצץ מחוץ לפה. מד חום מוצץ נוטה להראות קריאה מעט נמוכה ממד חום רגיל דרך הפה.

 

מד חום סטריפ. מדי חום אלה שכיחים פחות היום. הם מכילים קריסטל נוזלי הרושם את הטמפרטורה המוערכת על ידי שינוי צבע. אף שהם קלים לשימוש, אם אינם מדוייקים, ומשתנים כתוצאה מטמפרטורת העור שאינה בהכרח טמפרטורת הגוף. הקריאה אף משובשת בהזעה. לכן, כדי לקבל קריאה מדוייקת, השתמשו במד חום אחר.

 

מד חום אוזני. נקרא גם "מד חום טימפני", עושה שימוש בקרן אינפרא-אדומה כדי למדוד את הטמפרטורה בתעלת האוזן. מדי חום אלה מהירים, מדוייקים ומודדים את הטמפרטורה בפחות משתי שניות. עם זאת הם אינם מומלצים לשימוש בתינוקות קטנים מגיל 3 חודשים, משום שאז תעלת האוזן קטנה מידי. מד החום הזה אף עשוי להראות תוצאה שגויה אם האוזן מלאה בשעווה (צרומן).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כספית. וותיק אך מסוכן
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מד חום לאוזן. מהיר ומדוייק
מומלצים