שתף קטע נבחר

ישראל נחושה לעצור את רכבת הנשק לחיזבאללה

הפעולה בבעל בק מעידה על נחישות ישראל למנוע את פעולתה של "רכבת הנשק היבשתית" המעבירה סיוע חירום לחיזבאללה בחלל הצבאי שנוצר עם הפסקת האש. יש בפעולה הזו גם מסר לאו"ם ולעולם, לפיו אם הקהילייה הבינ"ל לא תאכוף את הסעיפים העיקריים של החלטת מועצת הביטחון – ישראל תעשה זאת בכוחות עצמה

הפסקת האש יצרה מצב דמדומים שבו הלחץ הצבאי הישראלי על חיזבאללה נפסק ואילו כוח רב לאומי עדיין לא נפרש בכל שטח לבנון. גם הגורמים הפוליטיים הלבנונים השואפים לרסן את חיזבאללה עדיין לא הספיקו להתארגן ואילו צבא לבנון חלש מכדי לאכוף את אמברגו הנשק שהטילה מועצת הביטחון.

 

חיזבאללה ופטרוניו הסורים והאיראנים חוששים שמצב זה לא יארך וכי בעוד כמה שבועות יקשה עליהם להתחמש ולהיערך מחדש. לכן הם ממהרים כעת לקבוע עובדות בשטח ובעיקר למלא את מחסני חיזבאללה בטילי נ.ט. טילי נ.מ. וברקטות לטווחים ארוכים. הם גם מזרימים אנשי משמרות המהפיכה שיעזרו לחיזבאללה בשיקום יכולותיו שנפגעו.

 

מצוייד וערוך מחדש יוכל חיזבאללה להרתיע את צבא לבנון, ואת הכוח הרב לאומי לכשיוקם, מפני אכיפה הדוקה מדי של החלטת מועצת הביטחון. כך גם יוכלו לחדש את פעילותם במלוא העוצמה אם תישבר הפסקת האש.

 

חיזבאללה, כמו ישראל, מעריכים שהאש עלולה להתלקח מחדש בתוך זמן קצר. בדרום לבנון לא יכול חיזבאללה לפעול בחופשיות בגלל נוכחות קרובה של כוחות צה"ל, בגלל צבא לבנון ויוניפי"ל הפרושים בשטח ובגלל התנגדות האוכלוסיה הרוצה לשקם את הריסותיה.

 

על אזור ביירות קיים סגר ימי ואווירי הדוק שמטיל צה"ל ובני העדות האחרות עוקבים שם בשבע עיניים אחרי מהלכי חיזבאללה. לכן פעילות שיקום הכוח הדחופה של חיזבאללה מתנהלת כעת בעיקר באזור השיעי הכמעט אוטונומי בבקעת הלבנון, סביב העיר בעל בק. אזור זה גם קרוב לגבול עם סוריה, יש בו נתיבי הברחה רבים שאפשר לנצלם לשינוע ציוד לחימה ואנשים ויושבות בו המפקדות הלוגיסטיות והמטות העיקריים של חיזבאללה שהועתקו אליו במהלך המלחמה מביירות.

 

לישראל ניסיון עשיר במצבי דימדומים כאלה שנוצלו במהירות על ידי גורמים ערבים כדי למסמס את החלטות מועצת הביטחון ובעיקר כדי לשפר את תנאי הפתיחה של סיבוב הלחימה הבא. כך למשל, מייד אחרי הסכם הפסקת האש שסיים את מלחמת ההתשה קידמו המצרים סוללות טילי קרקע-אוויר שקיבלו מבריה"מ לאזור תעלת סואץ, למרות שזה נאסר עליהם במפורש בהסכם. ישראל הבליגה אז והתוצאה הייתה שטילים אלה גרמו לאבידות כבידות לחיל האוויר שלנו כעבור שנתיים, בשלבי הפתיחה של מלחמת יום הכיפורים. בחסותם הצליחו המצרים להעביר שתי ארמיות לסיני.

 

לכן נחושה ישראל כעת למנוע את שיפור ההיערכות ושיקום כוחו של חיזבאללה המנסה לנצל את החלל הצבאי שנוצר עם ההכרזה על הפסקת האש. הממשלה אף הכריזה שלשום בגלוי שלא תהסס להשתמש לשם כך בכוח אפילו אם תספוג גינויים בין לאומיים. לכן ממשיך צה"ל לאסוף באינטנסיביות מודיעין בשטח לבנון מהאוויר, מהקרקע ובאמצעים אלקטרוניים.

 

פעולת הקומנדו מאמש באזור בעל בק העניקה שיניים סיכוליות למאמץ הזה. לכן יש להעריך שהיא לא תהיה אחרונה מסוגה. צה"ל אינו חושף את המידע המודיעיני שהביא לביצוע הפשיטה אבל מן המידע המקוטע שנחשף באמצעי התקשורת הלבנונים ברור למדי שהיעד היה מטה ששימש את הדרג הבכיר של חיזבאללה לתיאום וקישור פעולות הברחת הנשק, הציוד והאנשים מסוריה.

 

נראה שהמטה הזה הוא חולייה חיונית לפעולתה של "רכבת הנשק היבשתית" המעבירה כעת סיוע חירום לחיזבאללה ופגיעה בו עשויה לשבש את המאמץ. אפשר היה כמובן לפגוע בו מהאוויר אבל פשיטה קרקעית שבה כוחות ישראלים נכנסים ליעד מאפשרת לאסוף מודיעין חשוב ואולי אף לפגוע באנשים מרכזיים.

 

הפרטים הידועים כעת על מהלך הפעולה מעידים שהייה שם קרב קשה מאוד. מה שמוכיח שהמטה, בוואדי המרוחק 15 ק"מ ממערב לבעל בק, היה מאובטח היטב, כיאה לצומת עצבים צבאית מרכזית. צריך רק לקוות שאכן הפעולה השיגה את יעדיה העיקריים, כפי שטוען דובר צה"ל, למרות המחיר ששילמנו.

 

סביר גם להניח שלפעולה זו היה יעד מדיני. בעצם ביצוע הפשיטה העבירה ישראל מסר לאו"ם ולמדינות העולם כי אם הקהילייה הבין לאומית לא תאכוף את הסעיפים העיקריים של החלטת מועצת הביטחון – ישראל תעשה זאת בכוחות עצמה. זה נכון לא רק לגבי אמברגו הנשק על חיזבאללה אלא גם למרכיבים אחרים. החזרת החטופים, למשל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אי אף פי
אנשי חיזבאללה לאחר הפעולה בבעל בק
צילום: אי אף פי
צילום: איי אף פי
חיילים יוצאים מלבנון
צילום: איי אף פי
מומלצים