שתף קטע נבחר

להיפרד מהתינוק: למה צריך לשים לב במעון-יום

אמהות רבות ייפרדו לראשונה מתינוקן בתחילת ספטמבר. הן יחזרו לעבודה והתינוק יכנס למסגרת של מעון-יום. איך בוחנים את איכות הצוות המטפל? באילו דגשים של בטיחות המעון צריך לעמוד? ומה איכות הארוחות שמוגשות בו? כל מה שצריך לדעת כדי להבטיח שהתינוק יקבל את הטוב ביותר

חוזרים לעבודה, הרבה אימהות ישימו את תינוקן בפעם הראשונה במסגרת מחוץ לבית - מעונות יום. החששות מרובים והבלבול רב. מגוון המעונות עצום וקשה לדעת על מה לשים את הדגש ואיך להשגיח שהמקום החדש יענה בצורה הטובה ביותר על צרכי הבריאות והביטחון של ילדינו. ניסינו לקבץ בשבילכם הנחיות ראשונות כדי שתוכלו לדעת האם התינוק שלכם נמצא במקום הטוב ביותר עבורו.

 

בחנו את הצוות המטפל

 

כשמגיעים בבוקר, או בצהריים לגן כדאי שניכנס בכניסה לא מרשימה על מנת שנוכל להאזין לטונים הנהוגים בגן כאשר אין נוכחות הורית, מומלץ להגיע מדי פעם בשיא שעות הפעילות. כדאי לשים לב האם במקום מיישמים את היחס המומלץ בין כמות הילדים לכמות המטפלות: מטפלת לכל חמישה ילדים.

 

 שנית, יש לזכור כי מטפלת טובה לעולם לא תרים את קולה על ילדים רכים. מכיוון שהמטפלת תמלא את תפקיד ההורים בטיפול בילד שעות רבות ביום, עלינו להיות בטוחים שהיא תיתן לילדנו המון חום, אהבה וחיזוקים, אלה חשובים עבורו הרבה יותר מגירויים אינטלקטואלים. המדד הטוב ביותר לאיכות הגננת הינו – מה אנחנו מרגישים כלפיה כשאנו מסתכלים עליה כשהיא משחקת ומטפלת בילדים אחרים ועם ילדינו שלנו. חשוב שגם אנחנו נרגיש בנוח בחברתה על מנת שנוכל לשוחח איתה על יומו של הילד והחוויות שעבר.

 

האם נעים לתינוק בגן?

עלינו לבחון את הגן בעיני הילד – האם נעים לו לשהות בגן ימים שלמים, האם קיימת אווירה טובה ומגוון של צעצועים המותאמים לגילו. האם קיימים תמיד אנשי צוות לרשותו, שירימו או ישחקו איתו. האם החצר מרווחת ומוצלת והאם המבנה בטיחותי ובנוי לשם שמירה על שלומו, תוך סיפוק הסקרנות הטבעית שלו שתוביל אותו לשוטט במרחב המוצע לו. ודאו שהמרחב הזה לא יסתכם בלול למשך רוב היום, אלא תהייה לו אפשרות לשוטט על הרצפה או על שטיחים.

 

מהם זמני פעילות המעון?

מלבד שעות הפעילות היומיות של המעון, משעת פתיחת השערים ועד זמן סיום יום הפעילות לא כדאי לשכוח לבדוק גם את לוח החופשות. 

 

בהשוואה בין גנים שונים יש מקום כמובן להשוואה של עלויות. מחירי הגנים שונים עד כדי כך שתוכלו למצוא באותו איזור שני גנים שאחד יגבה תשלום כפול על שירותיו מהגן השכן. יש לבדוק מה מציעים הגנים ולשים לב למשל לעובדה כי גנים רבים, פרטיים בעיקר, יגבו תשלום גבוה יחסית, אך יספקו יותר ימי פעילות למשל ולכן לעיתים התשלום הנוסף מתקזז והופך להיות זניח מול התשלום שתיאלצו לשלם עבור סידור חלופי כמו בייביסיטר.

 

תזונה ושתייה במעון

כמובן שבחודשים הראשונים לחיי הילד התזונה תהייה מורכבת רק מחלב, ואם הילד ניזון מהנקה עליכם לברר האם תוכלו להביא עבורו חלב שאוב. אך אם התינוק שותה תחליף חלב, עליכם להביא את התחליף שישמש את הגננות להזנתו. כאשר הילד גדל ניתן לדבר על תפריט מגוון יותר. יש לבדוק מה התפריט המוצע לילדים, האם הוא כולל את כל אבות המזון, מי מבשל את הארוחות והאם הן טריות. ברוב הגנים מוגשת לילדים ארוחת בוקר קלה הכוללת לחם, ירקות ומנת חלבון כגון ביצה, טחינה, גבינה, או אבוקדו.

 

לילדי הצהרון מוגשת גם ארוחת צהריים חמה שצריכה לכלול מנת חלבון, פחמימות וירקות. כמו כן ניתנת להם גם מנת ביניים עם ההשכמה משנת הצהריים. זאת יכולה להיות מנה של פרי, ביסקוויט או פרוסה עם שוקולד.  כנ"ל בנושא שתיית המיצים הרווחת בגנים שונים. לגבי נושא השתייה, מסביר ברוך זיסר, חוקר מים ומנכ"ל חברת "גל על" חשוב מאוד לזכור כי תינוק שמשקלו עד 8 ק"ג צריך לשתות 1.2 ליטר ביום ויש כמובן להתחשב בטמפרטורת הסביבה,מאמץ גופני והלבוש. מעבר לכך חובה שהמטפלות ידאגו להרתיח מים בכל שימוש עבור התינוקות.

 

שמירה נכונה על בטיחות

בבואנו לגן עלינו לבדוק את איכות הצעצועים וגודלם (למניעת בליעה), ואת בטיחות מתקני החצר ולוודא שהצוות עבר הכשרה בטיחותית, קורס לתפקוד במצבי שריפה וקורס עזרה ראשונה. עלינו לשאול האם ואיך בודק הצוות את הילדים הרכים בשנתם. ידוע. מכיוון שמדובר בילדים רכים מאוד וההשגחה בגן של צוות הגננות אינה הדוקה כמו בבית, ממליץ פרופסור גיורא פילר, מנהל המרפאה להפרעות שינה בילדים בבית החולים מאייר בחיפה, על שימוש במוניטורים "בייבי סנס" במיטות תינוק לתינוקות עד גיל שנה, אלו מצפצפים בזמן אמת בכל פעם שאינם חשים בתנועות בית החזה של התינוק, ויכולים להציל חיים.

 

האם קיים פיקוח במעון?

במעונות המוסדרים קיים פיקוח על איכות הצוות, והקפדה על הכשרות והשתלמויות. כמו כן קיים מערך של מפקחות שנותן גם מענה להורים וניתן לפנות אליו לשאלות ותלונות. סדר היום קפדני ויש שמירה על איכות הארוחות. גופים מפקחים לצורך העניין יכולים להיות משרד הבריאות והאגף למעונות יום במשרד התמ"ת. לעומת זאת על חלק מהמעונות פרטיים מפקח גוף אחר בשם "ארגון הגנים הפרטיים", אך על רובם אין שום פיקוח בגילאים הצעירים.

 

מה לשלוח עם הילד למעון?

הציוד שעלינו להביא למעון שונה במקצת ממקום למקום. בדרך כלל תידרשו להביא סדין ושמיכה פעם בשבוע, ובאופן יום יומי - טיטולים, מגבונים, בגדי החלפה, בקבוק שתייה ומוצץ אם נדרש. לרגל כניסתו למעון, ההוצאות בציוד מן הסוג הזה רק עולות וגדלות ,לכן אפשר לבחון רכישה של ציוד יד שנייה החל מבגדי פעוטות ועד עגלות לולים צעצועים. כמו כן מומלץ לשלוח עם הילד חפץ אהוב שיעזור לו בעיקר בימים הראשונים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מה אסור לשכוח לשלוח למעון-יום?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים