שתף קטע נבחר

איך לצמצם את השפעות הקרינה הסלולרית

על אף המחקרים שאינם חד משמעיים, מומלץ לצמצם את החשיפה בפני השפעות הקרינה באמצעות פתרונות קלים יחסית, כמו שימוש בדיבורית חוטית או אלחוטית ורכישת מכשירים עם תקן SAR נמוך

לקראת רכישה של סלולרי חדש צרכנים רבים טורחים לברר אם המכשיר מצויד במצלמה חדשנית או נגן MP3. אך רבים לא מתעניינים ברמת ה-SAR (ראשי תיבות של Specific Absorption Rate) של המכשירים. נתון זה מעיד, למעשה, על רמת הקרינה הנספגת ברקמה הביולוגית.

 

צרכנים המודעים לעניין לעולם לא ירכשו מכשיר עם רמת קרינה גבוהה כדי להימנע מסיכונים מיותרים. המודעות בישראל נמוכה למדי, וההיצע של המכשירים בשוק מעיד על כך. בניגוד גמור למאבק הציבורי המתקושר נגד הצבת אנטנות סלולריות בקרבת בתי מגורים, נמכרים בישראל מכשירים עם רמת קרינה גבוהה עד מאוד ביחס לשווקים אחרים במערב. על רמת הקרינה והשלכותיה נרחיב בכתבה זו.

 

מה זו קרינה? 

קרינה היא צורה של התפשטות אנרגיה. יש קרינות מסוגים שונים, הנבדלות זו מזו על פי סוג החלקיקים המרכיבים אותן. בהן קרינה אלקטרומגנטית (הכוללת גם גלי רדיו, קרינה אינפרה אדומה ואולטרה סגולה).

 

קרינה מייננת גורמת ליינון של אטומים, כלומר, לפליטה של אלקטרונים. קרינה רדיואקטיבית היא קרינה מייננת. הקרינה מטלפונים סלולריים אינה בעוצמה חזקה מספיק כדי להיות מייננת, אך גם קרינה זו משפיעה על האטום.

 

מחקרים לא חד משמעיים 

הטלפון הנייד שלנו הוא בעצם מקלט ומשדר רדיו בהספק נמוך. הקרינה הבלתי מייננת שכל מכשיר נייד פולט מורכבת למעשה מאנרגיה המועברת בצורת גלים של שדות אלקטרו-מגנטיים.

 

בכל הנוגע לנזק, מחקרים רבים נעשו בעולם על ידי גופים מדעיים עצמאיים

 בנושא. חלקם הצליחו להצביע על נזק בעת שימוש בסלולרי וכי הקרינה גרמה בחלק מהמקרים לגידולים סרטניים במוח ואף החמירו וקבעו כי הקרינה פוגעת בספירת הזרע של גברים שמחזיקים אותם בכיסם רוב היום והמליצו להכניס את המכשיר בכיס האחורי.

 

אולם, חוקרים אחרים טוענים כי מדובר בנזק מזערי, ואף קבעו כי בחלק מהמקרים לא נגרם נזק כלל. עם זאת הואיל והידע שנצבר אינו חד משמעי, הנושא עדיין נחקר.

 

איך בודקים קרינה?

מכוני התקנים בחו"ל בודקים באופן מקצועי ובטוח את הקרינה הנפלטת מכל דגם סלולרי שיוצא מקו הייצור של יצרניות הסלולר בעולם (נוקיה, סמסונג, מוטורולה, סוני אריקסון ועוד רבות).

 

בעקבות המחקרים המטרידים, כל דגם מכשיר סלולרי המשווק בארץ ובעולם תוכנן ויוצר כך שלא יעבור את רמת החשיפה המרבית לאנרגיית גלי רדיו (RF), שנקבעה על ידי תקנים בינלאומיים קפדניים וכאן בארץ על ידי האגף למניעת רעש וקרינה במשרד לאיכות הסביבה.

 

עוצמת השידור של הסלולרי (לה אנו נחשפים בעת שיחה ובכל זמן נתון) תלויה בעיקר במקום הימצאנו, בין אם הוא קרוב לתחנת השידור של המכשיר ובין אם אנו רחוקים. אם אנו נהיה קרובים יותר לתחנת שידור "נספוג"

פחות קרינה, באם רחוקים - עוצמת השידור של המכשיר תעלה עד למקסימום של רמת ה-SAR שנבדקה.

 

מה הם התקנים? 

ובכן, ישנן שתי שיטות מקובלות ושונות לבדיקות ה-SAR. רשתות סלקום ופרטנר עם מכשירי ה-GSM המיובאים מאירופה, נמדדים לפי התקן האירופאי. לעומת זאת מכשירי ה-CDMA של רשת פלאפון/ESC נמדדים לפי התקן האמריקני. ועדיין- בשתי הבדיקות לא יהיה מכשיר שיעבור את רמת הקרינה המרבית.

 

רמת הקרינה המותרת בחוק למכשירים סלולריים העובדים בטכנולוגיית ה-GSM של פרטנר וסלקום היא: W/kg 2.0 בממוצע ל-10 גרם רקמה.‬ ובטכנולוגיית CDMA של רשת פלאפון התקן עומד על W/kg 1.6 בממוצע ל-1 גרם רקמה.

 

רמה זו מגדירה בעצם את עוצמת אנרגית הרדיו המירבית המותרת לכלל האוכלוסייה בארץ וגם בעולם. הסטנדרטים האלה כוללים גם מקדמי בטחון משמעותיים שנועדו להבטיח את בטיחות כלל האנשים, ללא קשר לגילם או מצבם הבריאותי.

 

יש לקחת בחשבון כי עוצמת השידור שנמדדת במכוני התקנים היא ע"י תוכנה שבה מאלצים את המכשיר לשדר במקסימום עוצמה שאותו מכשיר פולט, וברוב היום כשלא נבצע שיחות המכשיר לא יפלוט קרינה בעוצמה הגבוהה שנבדקה, כך שבפועל נצטרך להיות רחוקים מתחנת השידור של המפעילה בכדי להיחשף לרמת ה-SAR המירבית שאותו המכשיר פולט בזמן השיחה. 

 

המשמעות 

משמעות הדבר שככל שרמת הקליטה טובה יותר (יותר אנטנות), עוצמת החשיפה לקרינה מהסלולארי שלכם נמוכה יותר. כך לא מזמן הוחלט במס' ערים בארץ לאמץ את רעיון האנטנות הצפופות עם קרינה נמוכה יותר מאשר אלו שכרגע עם מרחקים גדולים יותר בין אחת לשנייה.

 

לא מזמן גם יצאו החברות הסלולאריות בקמפיין אשר עיקרו הוא להרגיע את

 הלקוחות מהאנטנות הסלולאריות בעקבות המון פרשות כאלו ואחרות של שריפת אנטנות שהתרחשו בחצי שנה האחרונה.

 

הקמפיין כמו כן ילווה בהצעה מפתה ויאפשר לכם בתמורה לתשלום של 200 שקלים (מחיר מסובסד על ידי החברות הסלולאריות בעלות הקמפיין) לבדוק כמה ביתכם והשכונה בה אתם נמצאים רוב היום - רחוקים/קרובים מהאנטנה ולאיזו כמות שידור של קרינה בלתי מייננת אתם נחשפים מהאנטנה עצמה.  

 

הפתרונות 

הפתרונות הקיימים כיום להפחתת רמת החשיפה מקרינת המכשיר מאוד נוחים - תרתי משמע- גם מבחינת המחיר וגם מבחינת הנוחות בין אם ברכב ובין אם באופן נייד. האופציות הנפוצות כיום הן להשתמש באוזנייה חוטית שכיום נכללת כמעט בכל ערכת מכשיר.

 

ובאם ברצונכם להיות יותר ניידים (ובמידה ומכשירכם תומך) תוכלו לרכוש אוזנית BlueTooth (שן-כחולה) אל-חוטית שמחירה כיום ירד למתחת מ-100 שקלים בלבד. מעבר לפתרונות אלו שכרוכים בהוצאה כספית קיימים פתרונות בילד-אין במכשירכם, הנפוץ בהם הוא ה-"ספיקר" שמאפשר דיבור רחוק מהמכשיר ונוח - וללא ידיים.

 

לרכב קיימים שלל אופציות נרחבות שהנפוץ בהם הוא הדיבורית המובנית ברכב המאפשרת דיבור ללא ידיים וללא תאונות וגם ללא קרינה אם תרצו להתשכלל יותר קיימת אופצייה יותר נוחה וניידת שעליה כתבנו לא מזמן וגם היא אופצייה שתלויה בתמיכה של מכשירכם בהתקן הבלו-טות שנהיה נפוץ משנה לשנה בעולם. פתרונות אלו יכולים להביא להפחתה של הפגיעה בבריאותכם ובבריאות ילדכם במהלך היום. 

 

נושא הקרינה במודעות  

נראה כי גוברת המודעות של יצרניות המכשירים לנושא הקרינה הבלתי מייננת גוברת בשנים האחרונות.

 

על אף שהמחקרים שנעשו על נזקי הקרינה אינם חד משמעיים, מומלץ לא להסתכן. אם נושא הקרינה מדאיג אתכם, שקלו לרכוש לכם או לילדכם מכשיר בעל רמת SAR נמוכה. רמת ה-SAR הממוצעת במכשירי ה-GSM (ברשתות של אורנג' וסלקום) היא כ-0.75 SAR. כל מכשיר הפולט קרינה ברמה דומה מומלץ לקנייה.

 

על מנת לדעת מידע נוסף בדבר קרינת טלפונים ניידים גשו כעת לפורום החברות הסלולריות, המעודכן בכל מדידות רמות ה-SAR שנמדדו בכל מכשירי הסלולר המשווקים בארץ.

  

הבהרות: התמונות בכתבה הן להמחשה בלבד, ולא מייצגות דבר. כל הנאמר בכתבה מייצג את דעתו של הכותב בלבד ואינו מיועד לשמש קביעה בתחום הקרינה בסלולר. 

 

קישורים נבחרים בנושא:

 

ארגון הבריאות העולמי

פורום החברות הסלולריות

המשרד לאיכות הסביבה

משרד הבריאות

 

עוד באתר "פוקט": סנדיסק משיקה כרטיס זיכרון מהיר בעולם בקיבולת 8 ג'יגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
המחקרים מטרידים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
pocket.co.il
מומלצים