שתף קטע נבחר

 

ועדת החוקה אישרה: ייאסר סחר בבני אדם

הצעת החוק, שאושרה בוועדה בקריאה שניה ושלישית, מכלילה לראשונה בקטגורית "סחר בבני אדם" גם סחר באיברים והעסקת עובדים בתנאי עבדות. יו"ר הוועדה: "החוק שם את ישראל בשורה אחת עם הנאורות במדינות העולם"

ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (ד') בקריאה שניה ושלישית הצעת חוק כוללת לפיה ייאסר סחר בבני אדם – הגדרה הכוללת תופעות של סחר בנשים, עבדות, וסחר באיברים. לפי ההצעה, העונש על סחר בבני אדם ינוע בין 16 ל-20 שנות מאסר.

 

סחר בבני אדם: ישראל "מככבת" בדו"ח האו"ם

סחר בנשים: תעשייה שמגלגלת מיליארד דולר בשנה

 

את הצעת החוק יזמו באופן משותף חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ), והמפלגות החברות בקואליציה. החידוש העיקרי בחוק החדש הוא הרחבת ההגדרה של "סחר בבני אדם", שעד עתה עסקה רק בסחר בנשים, לגם לעובדים המועסקים בתנאי כפייה בעבודות אחרות. העונש שנקבע בהצעת החוק לעוברים של איסור סחר בבני אדם הוא 16 שנות מאסר אם הקורבן הוא בוגר, ו-20 שנות מאסר במקרה ומדובר בקטין.

 

לבקשת יושב ראש הוועדה, מנחם בן ששון (קדימה), הגדירו חברי הוועדה לראשונה בחוק הישראלי את המושג עבדות כ"מצב שבו מופעלות כלפי אדם אותן סמכויות המופעלות בדרך כלל כלפי קניינו של אדם". מדובר בהגדרה חדשה למונח העבדות המודרנית, המקביל להגדרתו של המונח באמנות בינלאומיות שונות.

 

בן ששון אמר ל-ynet לאחר סיום הישיבה כי החוק החדש מעמיד את ישראל בשורה אחת עם המדינות הנאורות: "מדובר בהתמודדות עם בעיה שהיא מבעיות הפשע והשחיתות הגדולות בעולם. בחוק יש מספר ניסוחים ראשוניים המאפיינים את העולם המודרני ובהם סחר בעבדים, עבודות כפייה ואחריות של הכפר הגלובלי למדוכאים והחלשים שבו", אמר.

 

יוזמת החוק, חברת הכנסת גלאון, אמרה כי "מדובר בחוק חסר תקדים שנועד להסדר את המאבק בבני אדם באופן מקיף וכולל. החוק מבטא את מחוייבותה הנחרצת של המדינה להילחם בסוחרים ובמסרסים בגופם של נשים שנסחרות לצורך עיסוק בזנות, באלו המעסיקים מהגרים בתנאי עבדות, ובסוחרי איברים".

 

רכז פרוייקט מהגרי עבודה ופליטים בארגון "רופאים לזכויות אדם", רן כהן, אמר כי השינוי המהותי ביותר בהצעת החוק הוא בלקיחת דמי תיווך בעבודה: "עד היום היו מביאים עובדים זרים וגובים מהם מחירים מטורפים המסתכמים באלפי דולרים. דמי התיווך הגבוהים הביאו לתופעה בה שרלטנים היו מביאים לישראל עובדים זרים אך לא היו טורחים לסדר להם עבודה לאחר מכן. בסופו של דבר מה שהיה קורה זה שהעובדים, שהיו לווים סכומי ענק בארץ המוצא שלהם, היו נמצאים בארץ ללא אישורים וללא עבודה".

 

"כל העניין הזה היה מלכתחילה לא חוקי", מסביר כהן, "אסור לגבות דמי תיווך כתנאי להעסקה אולם זה היה מעוגן בתקנות משנות החמישים שלעולם לא נאכפו. יש שוק שחור גדול מאוד בארץ ללקיחת דמי תיווך, ומהיום כל לקיחת דמי תווך זה כבר לא עברה של תקנות תעסוקה אלא עברה של סחר בבני אדם למטרות דמי תיווך".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מירי חסון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
סחר בנשים (ארכיון)
צילום: גבי מנשה
מומלצים