שתף קטע נבחר

ראש אמ"ן: סוריה - מחסן הנשק של איראן

בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, אמר האלוף ידלין שטהרן מעורבת עמוק בנעשה בארגונו של נסראללה ומעבירה לו נשק דרך סוריה. לדבריו, גם בדמשק וגם בחיזבאללה ציפו ליותר נפגעים מירי הרקטות והופתעו מעמידת העורף הישראלי

ראש אמ"ן, האלוף עמוס ידלין, אמר היום (ה') בישיבת ועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי איראן מעורבת עמוק בתוך ארגון חיזבאללה בהדרכה במקצועות הצבאיים, במימון ובהנחייה. "איראן משתמשת בסוריה כמחסן נשק עבור חיזבאללה - בהעברה ישירה או בתשלום לסורים, בכדי שיעבירו את נשקם לחיזבאללה". הוא ציין גם כי צבא סוריה חזר לכוננות רגילה, לאחר שזו הועלתה בזמן הלחימה בין צה"ל לחיזבאללה בלבנון.

 

למרות שמעורבותה של איראן לא הוסתרה, ידלין הסב את תשומת לב הוועדה לכך שחיזבאללה העדיף להשתמש בנשק סורי ולא איראני. "רוב הרקטות, פרט לטילים ארוכי הטווח (זילזאל), היו מהארסנל הסורי ולא האיראני".

 

בישראל חוששים שהסורים ממשיכים להזרים תחמושת לחיזבאללה ומקווים שהכוח הרב-לאומי יפקח על מעברי הגבול, אולם כבר היום דווח שמכולות מועברות מנמלי לטקיה וטרטוס שבסוריה לדרום לבנון.

 

ידלין ציין כי מספר ימים לאחר ההכרזה על "הפסקת האש" החלה דמשק בהורדה הדרגתית של כוננות כוחותיה, וכיום צבא המדינה נמצא בכוננות רגילה. הוא הוסיף שסוריה קיוותה להגביר באמצעות המשבר את הרלוונטיות האזורית שלה, והיא "מאוכזבת ממנגנון הסיום של המלחמה שאינו כולל אותה".

 

"הם ציפו ליותר נפגעים"

אכזבה נוספת, הן של חיזבאללה והן של סוריה, נרשמה לטענת ידלין בגזרת העורף הישראלי. "הם הופתעו לרעה מעמידת העורף הישראלי. הם ציפו ליותר נפגעים לאחר שירו כ-4,000 טילים, ולכאוס רב יותר בחברה הישראלית בזמן המלחמה - דבר שלא קרה". עם זאת, "דמשק שבעת רצון מהתנהלות חיזבאללה ומעודדת את הארגון להתנגד לפירוקו מנשקו, וסוריה מנסה להפיק לקחים אופרטיביים מהדרך בו התנהלה המערכה".

 

גם נאומו של הנשיא הסורי, בשאר אסד, משקף לדעת ידלין רצון לייצר רלוונטיות. "אסד הציג את תפיסתו לפיה 'דרך ההתנגדות' והכוח מניבה תוצאות מול ישראל. הוא הדגיש את דבקותו בשלום כבחירה אסטרטגית, אך גרס שניתן להשיג זאת במספר דרכים - אחת מהן היא דרך ההתנגדות. התבטאויותיו בקשר ל'דרך ההתנגדות' החלו עוד לפני תחילת המלחמה בדרום לבנון, והמלחמה נתנה דחיפה נוספת להתבטאויות אלה".

 

ביום שני אמר השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, בראיון לגלי צה"ל כי "תמורת שלום אמת עם סוריה, יכולה ישראל לרדת מרמת הגולן". כמה שעות לאחר מכן הציג ראש הממשלה, אהוד אולמרט, עמדה שונה לחלוטין. "ישראל לא תנהל משא ומתן עם מי שנותן חסות לטרור ומי שהוא חלק מציר הרשע". הוא הוסיף: "יש כאלה שאומרים שיש לחבק את בשאר אסד. אני אומר בצורה ברורה, בואו לא נשכח את אלפי הטילים שנפלו כאן בחודש האחרון. כולם עברו דרך דמשק

וחלקם אף יוצרו בדמשק".


חיזבאללה מנסה לשקם עצמו

ידלין אמר שצבא לבנון התפרס לצדו של חיזבאללה ואינו מחליף אותו. "הארגון לא מתכוון לעזוב את הדרום ולהתפרק מנשקו, אך יהיה מוכן להצניע את נשקו בגזרה זו". לדבריו, חיזבאללה פועל בשלושה מישורים לשיקום המוקדים בהם נפגע:

 

  • שיקום תשתיות - העברת אמצעי לחימה ושיקום התשתיות המבצעיות בדרום לבנון. כמו גם הכנה לפריסת כוחות צבא לבנון והכוח הרב לאומי לצד אנשיו.

 

  • שיקום הפגיעה בעדה השיעית - תשלום כספים איראניים לבעלי בתים שנפגעו בתקיפות צה"ל. כ-15 אלף בעלי בתים יקבלו כ-12 אלף דולרים כל אחד.

 

  • שיקום מעמדו בלבנון - ביקורת קשה הוטחה בנסראללה על שסיבך את לבנון במלחמה ויש כעס רב בקרב אזרחים. אולם ישנה גם גאווה גדולה על שהארגון הצליח להתמודד מול ישראל, וחיזבאללה מבקש להדגיש זאת.

 

חיזבאללה - מודל לארגונים הפלסטינים

בכל הנוגע לגזרה הפלסטינית, ידלין מציין שמצב ארגוני הטרור בגדה וברצועה קשה. "הם אינם יכולים להציג 'הצלחות' ברצועה שכן מאות מחבלים נפגעו ומקומות ייצור אמצעי לחימה ומחסני נשק הופצצו. גם מערך הקסאמים נפגע וכמעט ולא היה ירי מה-15 בחודש". עם זאת, ידלין הדגיש שהטרור והנסיונות לבצע פיגועי "איכות" מהרצועה לא נעצרו והיעדים המועדפים הם מעברי הגבול.

 

לדבריו, חיזבאללה בהחלט מהווה מודל עבור הפלסטינים. "הם יודעים שהם עדיין רחוקים מלהשיג את המטרה, אך בהחלט שואפים להגדיל את יכולת הפגיעה בישראל. לכן מוחדרות כמויות גדולות של חומר נפץ תקני באמצעותו מתכוונים ארגוני הטרור לשפר את ראשי הנפץ של הקסאמים, והם פועלים להארכת טווחי השיגור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
האלוף ידלין. חיזבאללה ינסה להתחמש
צילום: ירון ברנר
צילום: איי אף פי
אסד. רוצה את הגולן
צילום: איי אף פי
מומלצים