שתף קטע נבחר

רבע מתלמידי כיתות א' - לא בחינוך הממלכתי

במשרד החינוך שמו למטרה להחזיר כמה שיותר תלמידים מהחינוך הפרטי לציבורי. התוכנית: יותר כיתות לגילאי 3-4, יום לימודים ארוך ביותר בתי ספר ושיעורים בכיתות א'-ב' שבהם ירכשו התלמידים מיומנויות שפה וחשבון בקבוצות קטנות

משרד החינוך מודאג מהעלייה במספר הלומדים בחינוך העצמאי והפרטי, ומתכוון ליישם תוכנית מיוחדת להחזרת הילדים לחינוך הממלכתי. מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר כי מנתוני המשרד עולה ש-25% מהתלמידים במגזר היהודי בכיתות א', שהם 24,659 ילדים, לומדים מחוץ למסגרת הממלכתית והממלכתית דתית.

 

שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר, אמרה ל-ynet שמדובר בתופעה הולכת וגוברת אותה יש לבלום, אך לא לחסל כליל. "אנחנו בהחלט מתכוונים לעשות מאמץ גדול להחזיר את הילדים למערכת החינוך הממלכתית. אין כוונה לסגור את הזרם המוכר שאינו רשמי, אלא לעשות מאמץ גדול להחזיר את הילדים לחינוך הציבורי".

 

על-פי הנתונים, 9,514 מבין הנרשמים לכיתות א' בשנת הלמודים הקרובה (תשס"ז) שייכים לחינוך העצמאי. 2,712 משתייכים לרשת החינוך של מעיין התורני, 7,146 לחינוך המוכר שאינו רשמי (כמו בתי ספר פרטיים) ו-5,287 ילמדו במוסדות שקיבלו פטור.

 

להילחם בתופעה - כבר מגיל 3

במשרד החינוך חושבים ששום גיל אינו מוקדם מדי, ובכוונתם להילחם בתופעה כבר בגיל שלוש. על-פי התוכנית ייפתחו יותר כיתות לגילאי שלוש וארבע כפי שדורש החוק, המיושם כיום באופן חלקי בלבד. מדובר ב-40 אלף תלמידים שיצטרפו לחינוך חינם בגילאים אלו בשנת הלימודים הקרובה. המטרה היא להגדיל תוך ארבע שנים את המספר הזה ל-280 אלף.

 

במקביל, יותר גני ילדים יישמו את יום הלימודים הארוך (מ-8:00 ועד 15:30). במקום 530 גנים שפעלו במתכונת זו בשנה החולפת, יפעלו כך 1,200 גנים בתשס"ז. גם מפעל ההזנה וסיוע במלגות לתלמידים עבור תשלומי הורים יורחב. "אנו מקווים שנצליח לצמצם את מספר התלמידים שנוטש את מערכת החינוך הממלכתית", אמר אבואב.

 

החלק הנוסף הוא פיצול כיתות א'-ב' על מנת שהתלמידים לא ינטשו את המערכת גם בבואם לבית הספר הממלכתי. לכל כיתה יתווספו בשנת הלימודים הקרובה שבע שעות בהן יחולקו התלמידים לקבוצות למידה קטנות בהן ירכשו מיומנויות יסוד: שפה ומתמטיקה. השנה יהיו 350 כיתות כאלה, ובשנה שאחריה - 4,000.

 

יש גם מי שלא מחכים

אנשי רשת "חינוך ישראלי" פועלים מזה שבע שנים להקמת גנים ממלכתיים ופרטיים שיחזירו תלמידים מהרשתות החרדיות לחילוניות. לדברי מייסד ומנכ"ל העמותה, אורן יהי-שלום, "אנחנו מביאים אלטרנטיבה חילונית ותרבותית להורים. מבחינה ארגונית אנחנו מקבלים את רעיון החינוך הציבורי ואת תוכנית הלימודים הממלכתית".

 

יהי-שלום מותח ביקורת על משרד החינוך וטוען שהוא מצעיד אחורה את מערכת החינוך. "לא יעזרו לא ההזנה בגני הילדים ולא יום חינוך ארוך לשקם את המערכת. הדבר היחיד שיועיל הוא הבאת כוח אדם איכותי לגנים, כך שכל מקום יוכל לבחור את כוח ההוראה שלו והגננות ולא ייכפו עליו".

 

הרשת מפעילה כיום כ-20 גנים בתל-אביב, אור יהודה, פתח תקווה וחולון. בשנה הבאה תפעיל גנים גם באופקים. בכל גן של הרשת ניתנת ארוחה חמה לילדים ויום הלימודים מתחיל ב-7:00 ומסתיים ב-16:30 - כולל בחופשות ובחגים.

 

הקושי להילחם בחינוך החרדי העצמאי הוא כלכלי, לדברי יהי-שלום. "יש להם תקציבים כפולים משלנו. אני מציע למשרד החינוך להשתמש פחות בסיסמאות, להפסיק לקשקש ולעשות ניתוח כואב שישנה את המבנה הארגוני העקום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
מודאגת. תמיר
צילום: אלי אלגרט
חזרה לחינוך הציבורי?
צילום: צביקה ישראלי, לע"מ
מומלצים