שתף קטע נבחר

1.6 מיליון ישראלים מתחת לקו העוני

דו"ח העוני החצי שנתי של המוסד לביטוח לאומי חושף עלייה נוספת במספר העניים בישראל, ובמיוחד בקרב ילדים. מנגד, חלה ירידה מסוימת בשיעור הקשישים העניים. פערי ההכנסה המשיכו להתרחב, והבשורות הרעות באמת: הדו"ח הבא - על רקע הקיצוץ הצפוי לאחר המלחמה - לא צפוי להיות טוב יותר

בצל הוויכוחים הכלכליים והפוליטיים על הקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה - לאור נזקי המלחמה בעורף והצורך בציוד צבאי לקראת הסיבוב הבא - מתפרסם היום (ד') דו"ח העוני החצי-שנתי של המוסד לביטוח לאומי, כתזכורת לבעיות החברתיות העמוקות שקיימות בישראל גם בזמן שגרה.

 

לצפייה בדו"ח העוני בפורמט PDF

 

בשנת 2005 - השנה אליה מתייחס הדו"ח הנוכחי - חיו בישראל 1,631,000 עניים. מספרן של המשפחות העניות בישראל עמד על 411,000 - 26.2 אחוז מכלל המשפחות, לעומת 24.5 אחוז ב-2004 ו-21.8 אחוז ב-2002. בקרב משפחות בנות ארבעה ילדים ויותר הגיע שיעור העוני ל-58.1 אחוזים לעומת 54.7 בשנת שלפני כן.

 

בביטוח הלאומי אומרים כי מדובר ביציבות יחסית בממדי העוני בקרב משפחות, אולם קשה להתעלם מכך שנמשכת מגמת העלייה בשיעור הפרטים העניים - לרבות הילדים. בשנת 2005 35.2 אחוזים מהילדים בישראל חיו במשפחות עניות, לעומת 33.2 אחוזים בשנה שקדמה לה. מנגד, חלה ירידה מסוימת בשיעור העוני בקרב קשישים - מ-25.1 אחוזים ל-24.1. הפערים בהכנסה הפנויה לנפש המשיכו להתרחב.

 

נתון נוסף המשקף את המשפחות העניות הוא גובה השכר. מהנתונים עולה שלכ-57 אחוזים מהשכירים במשפחות העניות שכר הנמוך משכר המינימום.

 

איך מסבירים זאת בביטוח לאומי? על רקע עליית רמת החיים בישראל והקיצוץ בקצבאות הילדים, הורע עוד מצבן היחסי של משפחות עם ילדים שהכנסתן נמוכה. לעומת זאת, הגדלת הקצבאות לקשישים מעוטי יכולת, שבאה לידי ביטוי חלקי בלבד ב-2005 - שמרה על רמת החיים היחסית של הקשישים העניים ואף הובילה לצמצום מסוים בממדי העוני בקרבם.

 

נתון מעניין בדו"ח הנוכחי מצביע על כך שעוד לפני המלחמה בצפון והמשברים שיצרה - איתם יצטרכו הן התושבים והן המדינה להתמודד - היה המצב באזור זה החמור ביותר. התפלגות הנתונים על פי מחוזות מלמדת כי ההכנסה הפנויה של משפחה בצפון נמוכה ב-25 אחוזים מהממוצע, זאת לעומת משפחה בתל אביב הנהנית מהכנסה פנויה הגבוהה ב-20 אחוזים מהממוצע. בדרום עומד שיעור ההכנסה הפנויה של משפחה על 18 אחוזים מתחת לממוצע.


מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, בן שלום, משמאל (צילום: דודי ועקנין)

 

עלייה חלה בדו"ח האחרון גם באחוז העניים מקרב העובדים השכירים לעומת ירידה בשיעור העניים בקרב העצמאיים. כמו כן שיעור העוני עלה בקרב משפחות עם מפרנס יחיד אך ירד בקרב משפחות עם שני מפרנסים. בסך הכל, עלה חלקן של המשפחות העניות העובדות מכלל המשפחות העניות - מ-37.7 אחוזים בשנת 2002 ל-43.1 אחוז ב-2005.

 

בדו"ח הקודם, שפורסם בינואר השנה, נאמד מספר העניים בישראל ב-1.58 מיליון איש - 24% מכלל האוכלוסיה - ומתוכם 738 אלף ילדים ונערים. מספר המשפחות העניות היה אז 403 אלף - 20.5%. בין ההמלצות שפרסם אז הביטוח הלאומי, הייתה גם עצירת הקיצוץ המתוכנן לשנים 2007 עד 2009, ובמקביל - המשך תהליך השוואת הקצבאות לכל הילדים. כעת, לאחר מלחמת לבנון, הקיצוץ בתקציבי החינוך והרווחה השונים דווקא אמור להיות מואץ. 

 

המוסד הלאומי: ממליץ על מס הכנסה שלילי

ד"ר יגאל בן-שלום, מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, הסביר היום במסיבת העיתונאים בה פורסם הדו"ח: "הסיבות לעוני המתמשך בקרב ילדים ומשפחות - למרות המצב הכלכלי שהשתפר - נובעות מכך שהקיצבאות בקרב המשפחות בישראל פחתו בצורה ריאלית אופן מצטבר מאז 2002 (שחיקה של כ-15 אחוזים).

 

"לגבי הילדים הקיצבאות נשחקו בצורה משמעותית (שחיקה של 47 אחוזים מאז 2001) ולפיכך, היכולת של המוסד לביטוח הלאומי להוציא ילדים מעל קו העוני מצטמצמת. אם יחזירו באופן הדרגתי לקצבאות הילדים כמיליארד שקלים בשנה בעשור הקרוב, אני חושב שזה יהפוך את המגמה. זו משימה אפשרית וחיונית למשק הישראלי".

 

"בנוגע לקשישים", אמר בן שלום, "הדו"ח לא מביא לידי ביטוי את השיפור המלא משום שהמדידה היא רק עד נובמבר 2005 וההעלאה בקיצבאות היתה בחודש מאי, ולכן אנו צופים את המשך המגמה".

 

בן שלום הדגיש כי למרות השיפור במצב שוק העבודה ולמרות הצמיחה, "עדיין יש לנו למעלה מ-177 אלף משפחות שגם עובדות וגם נמצאות מתחת לקו העוני. הנתון הזה הוא משמעותי וקשה, מה גם שבדקנו ומצאנו שכשישים אחוזים מהשכירים שנמצאים מתחת לקו העוני הם עובדים במשרה מלאה. המסקנה היא שמבחינת שוק העבודה, הממשלה חייבת לעשות תיקונים והמוסד לביטוח לאומי ממליץ בכל זאת על מס הכנסה שלילי, כי זו התשובה לאנשים שהם גם עובדים וגם נמצאים מתחת לקו העוני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
צילום אילוסטרציה
צילום: אחיה ראב"ד
בן שלום. השיפור בקרב הקשישים צפוי להימשך
מומלצים