שתף קטע נבחר

ביטוח חובה לרכב - שאלות ותשובות

האם אפשר לבטח לתקופה קצרה, להקפיא ביטוח, ומתי החברה המבטחת חייבת להחזיר לכם כסף. בני ברק ממשיך ומסביר איך עושים זאת נכון, ובעיקר בזול

רוצים לבטח את המכונית לתקופה של מספר חודשים בלבד? מכרתם את הרכב וביטלתם את הביטוח - האם מגיע לכם החזר? האם אפשר להקפיא את הביטוח עד שתרכשו רכב חדש והאם מותר לכם לאפשר לרוכש הרכב שלכם להשתמש בביטוח על שמכם עד שיעשה לעצמו ביטוח חדש? יועצת הביטוח קטיה שוורצמן עונה למספר שאלות שעשויות לעזור לכם - בעיקר מבחינה פיננסית.

 

האם מותר להשתמש בביטוח החובה של מי שמכר את רכבו אבל לא ביטל את הביטוח?

 

התשובה חד-משמעית: לא. חברת הביטוח יכולה להתנער מחובתה לשלם במקרה של תאונה, בנימוק כי היא אינה מכירה בביטוח לאחר העברת הבעלות על הרכב. החברה יכולה לטעון שייתכן שלא הייתה מוכנה לבטח את הנהג החדש בתנאים בהם ביטחה את הבעלים הקודם של הרכב. מה אפשר לעשות בכל זאת? בקשו אישור להעברת הביטוח לנהג החדש, או שהוא יהיה זה שיעשה לעצמו ביטוח חובה חדש, עוד לפני העברת הבעלות.

 

אני נוסע לחו"ל לכמה חודשים ומשאיר את המכונית דוממת בחנייה. האם ניתן להקפיא את הביטוח?

 

אפשר להקפיא את הביטוח, אבל זה לא מומלץ. על-פי החוק, תאונת דרכים תיחשב גם במקרה בו ילד ישחק סמוך לרכב החונה שלכם, יחליק וייפגע מהרכב החונה. לנפגע תהיה עילת תביעה נגדכם, ואם ביטלתם או הקפאתם את הביטוח, אתם בבעיה. זאת מכיוון שבמקרה כזה, חברת הביטוח לא תשלם לנפגע. אם הנסיעה היא לתקופה ממושכת - מעל 30 יום - אפשר לפנות לחברת הביטוח ולקבל לתקופה הזו תעריף מוזל (בתנאי שתתחייבו שהרכב אינו נוסע‭.(‬ אבל אל תבטלו או תקפיאו את הביטוח. זה מסוכן מדי.

 

כמה עולה לעשות ביטוח לתקופה קצרה משנה?

 

החוק מגדיר מפורשות את התעריפים. תקופת המינימום לביטוח היא שבעה ימים. הפרמיה במקרה כזה תהיה ‭5%‬ מהפרמיה השנתית באותה חברה. אם תקופת הביטוח עולה על שבעה ימים, התעריף יהיה ‭5%‬ מהפרמיה השנתית בתוספת ‭0.3%‬ מהפרמיה השנתית עבור כל יום ביטוח החל מהיום השמיני. חברות הביטוח חייבות לנהוג לפי החישוב הזה, אלא אם קיבלו אישור מיוחד מהמפקח לשנות את השיטה.

 

מכרתי את המכונית ואיני רוכש חדשה. איזה חלק מהפרמיה השנתית חברת הביטוח צריכה להחזיר לי?

 

במקרה של מכירת רכב, גניבתו או הוצאתו מכלל שימוש, חברת הביטוח חייבת להחזיר למבוטח את החלק היחסי של הפרמיה השנתית ששילם, בהתאם ליתרת תקופת הביטוח. לדוגמה: אם הביטוח עלה ‭1,200‬ שקל לשנה והרכב נמכר אחרי שישה חודשים, חברת הביטוח תחזיר למבוטח 600 שקל.

 

מה קורה אם סיבת ביטול הביטוח שונה, כמו מעבר לחברת ביטוח אחרת?

 

כאשר סיבת הביטול אינה מכירה, גניבה או יציאת הרכב מכלל שימוש, חברת הביטוח זכאית להשאיר לעצמה פרמיה לפי שיטת החישוב לתקופה קצרה. כלומר, היא תחייב אתכם בתשלום של ‭5%‬ מהפרמיה השנתית ועוד ‭0.3%‬ בעד כל יום שהייתם מבוטחים אצלה. יתרת הסכום, אם עדיין תהיה כזו, תוחזר לכם.

 

מה הדין אם החברה מבטלת את הביטוח מסיבה שאינה הפרת התנאים על-ידי המבוטח, או ניסיון להונות?

 

במקרה כזה חייבת חברת הביטוח להחזיר למבוטח את הסכום הגבוה יותר, שיתקבל לפי אחת משתי שיטות החישוב הבאות: א. הסכום שחברת הביטוח הייתה דורשת ממבוטח דומה ביום החזר הסכום למבוטח, יחסית לתקופת הביטוח שנותרה מיום הביטול עד תום תקופת הביטוח. ב. הסכום ששילם המבוטח יחסית לתקופה שנותרה מיום ביטול הביטוח, ועד לתום תקופת הביטוח.

 

כדאי לדעת שגם אם הגשתם תביעה נגד חברת הביטוח לפני מועד ביטול הפוליסה - אם על ידכם או על-ידי חברת הביטוח - אתם זכאים להחזר. בנוסף, אם אתם מחליפים רכב ומבקשים תעודת ביטוח חדשה, וחברת הביטוח מוציאה לכם תעודה זמנית, או שביקשתם לשנות את הפוליסה לכזו שאינה כוללת נהיגה (אפשרי רק לתקופה העולה על 30 יום‭,(‬ חברת הביטוח יכולה לגבות מכם 40 שקל תמורת הוצאת התעודה הזמנית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
דעו את זכויותכם במקרה של תאונה
צילום: אמיר כהן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים