שתף קטע נבחר

מי דואג לזכויות הסוסים?

בשבוע שעבר נפגע סוס בראשו ובגופו בתאונת דרכים באיזור נס ציונה. צביקה תמוז מ"מוקד חי" ועמותת "תנו לחיות לחיות" מוחים על הטיפול שהעניקה המשטרה לסוס ודורשים שינוי ביחס השלטונות לבעלי חיים גדולים. המשטרה בתגובה: "לשוטרים מגיע צל"ש". משרד החקלאות המתחזק מתקנים מוגנים לטיפול בסוסים ובחמורים, מטיל את אחריות הטיפול בבע"ח על הרשויות המקומיות, אך במקביל מציע שיתוף פעולה עם רופאי השירות הווטרינרי בעת הצורך

ביום רביעי שעבר, מספר דקות אחרי חצות, אירעה תאונת דרכים קשה באיזור נס ציונה, בה נפגעו שני ילדים וסוס. הילדים פונו במצב קשה לבית החולים. הסוס נותר פצוע באיזור התאונה וסבל מפגיעות ראש וגוף. מוקד התנועה של המשטרה יצר קשר עם צביקה תמוז מ"מוקד חי", המטפל בחילוץ והצלה של בעלי חיים במצוקה, שהוזעק למקום התאונה. "בדרך כלל אני פותר למשטרה את הבעיות כשיש בעלי חיים המעורבים בתאונות דרכים. למרות מצבי הפיזי החלש, מיהרתי למקום", אמר תמוז ל-ynet.

 

לאחר שתמוז הגיע למקום התאונה, הוא ניסה לאתר את הסוס הפצוע. "המקום היה חשוך מאוד ולקח לי זמן למצוא אותו. לבסוף זיהיתי אותו קשור לעמוד, כשהוא סובל מפגיעות ברגליים, בראש ובגוף. אומנם הסוס הלך בכוחות עצמו, אבל הוא היה מפוחד, הוא לא הבין מה קרה ורעד כולו. הסוס היה קשור ברישול עם מה שנותר מכיסוי הראש שלו לעמוד".

 


הסוס הפצוע בזירת התאונה (צילום: צביקה תמוז)

 

לדברי תמוז, העגלה בה הובל הסוס נותרה הפוכה במקום ולא נותר זכר לניידת המשטרה. "במשטרה טענו שיש ניידת במקום והנחתי שהיא תישאר עם האנשים והסוס. התפלאתי לגלות אחרי מספר דקות, שהמשטרה שלחה משאית כדי לפנות את עגלת הסוס.  למשטרה היה זמן לפנות חתיכת ברזל כשהסוס הוא זה שהיה צריך התייחסות וטיפול. מה היה קורה אם הסוס היה משתחרר וחוצה את הכביש? הרי יכלה להיגרם תאונת דרכים עם הרוגים נוספים", מוסיף תמוז.

 

"לשוטרים המחלצים מגיע צל"ש", כך מסר בתגובה, רב-פקד דורון בן אמו, דובר משטרת התנועה. "לאחר הטיפול בילדים הנפגעים ובזירת התאונה, שיחררו השוטרים את העגלה מהסוס בעזרת עובדי מע"צ כדי לאפשר לתנועה לזרום במקום.

 

במהלך האירוע, הגיע למקום אחד מבני המשפחה של בעל הסוס ולקח אחריות על הסוס, הודה לשוטרים על הטיפול. השוטרים הזעיקו וטרינר ואת בעל הסוס למקום.  משטרת ישראל אינה אחראית על בעלי החיים ועל אכיפתם.

 

האחריות לכך היא על רשויות הדרך. מאחר ואנו נתקלים בבעלי חיים בטיפול השוטף, הנושא חשוב לנו גם בהיבט הבטיחותי שלא יתפרצו לכביש. לא מעט מקרים של בעלי חיים שנפגעו בתאונות דרכים טופלו על ידינו ואפילו השבתנו ניידת על מנת לטפל בחיה". 

 

רב-פקד שי מזרחי, מפקד משטרת התנועה הארצית בשפלה, מוסיף: "הסוס נקשר לעמוד יציב במרחק של שישה מטרים מהכביש, שבכל רגע הוא היה נתון לפיקוח וטיפול של נציגים מבני המשפחה של בעל הסוס. השוטרים עזבו רק לאחר שהסוס נקשר בביטחה, בפיקוח ובהסכמה של הווטרינר שהיה בדרכו למקום" 

 

דרישה ליחס הוגן לבעלי החיים הגדולים

 

אתי אלטמן, דוברת "תנו לחיות לחיות" דורשת לשנות את יחס השלטונות בנושא טיפול בבעלי חיים גדולים. "לצערי הרב, אין פה שום מענה ולא יתכן שצביקה תמוז מ"מוקד חי" בשיתוף פעולה עם "תנו לחיות לחיות", נהיה היחידים האחראים על הסוסים והחמורים במדינת ישראל על הטיפול והאחזקה ועל העתירות לבתי המשפט. אנו רואים במדינת ישראל האחראית גם כלפי בעלי החיים".

 

האם משרד החקלאות נערך לטיפול בבעלי חיים גדולים המעורבים בתאונות דרכים? "השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות לקחו אחריות כבר מזמן על הנושא. לא מכבר התקיים בשירותים הווטרינריים יום עיון לרופאים ווטרינרים רשותיים על החזקת סוסים ואופן הטיפול בהם. במסגרתו למדו הרופאים הרשותיים כיצד לטפל בסוסים במצוקה. המשרד מינה לא מכבר רופא ווטרינר לתפקיד רופא סוסים ראשי, האחראי על כל הטיפול בסוסים במשרד. רופאים מקבילים קיימים לבע"ח נוספים", אומרת דפנה יוריסטה, דוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר.

 

"במקרים של תאונה, השירות הווטרינרי העירוני/רשותי, אשר בתחומו קרתה התאונה מטפל בבעל החיים שנפגע. גם במקרים אלו, שיתוף הפעולה עם השירותים הווטרינריים של משרד החקלאות הינו נרחב. וברבים מהמקרים השירות הווטרינרי העירוני/רשותי נעזר ברופאי השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות לטיפול בבעל החיים או בהרדמתו ובפינויו במקרה הצורך.

 

משרד החקלאות הינו גוף רגולטורי הפועל בשיתוף השירות הווטרינרי העירוני/רשותי. האחריות לטיפול בבע"ח מוטלת על המועצה האזורית/העיר, בתחומה נמצאים בע"ח. הנושא דומה בכל מדינות העולם המערבי. כמו כן, בדומה לשאר מדינות העולם המערבי, גם בישראל השירותים הווטרינרים נעזרים בעמותות השונות".

 

ומה עלה בגורל הסוס? הוא קיבל טיפול רפואי ושוהה כעת ב"מתקן מוגן" הקולט בעלי חיים גדולים (חמורים וסוסים) ומפוקח על ידי משרד החקלאות. "הסוס זקוק להגנה ואם הוא יכל לדבר, הוא היה אומר דברים קשים על היחס ועל הטראומה הגדולה שעבר", מסכם מזור את האירוע ומקווה כי הסוס לא יסבול בעתיד מפגיעות חמורות.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסוס הפצוע ממתין לטיפול רפואי
צילום: צביקה תמוז
צילום: שלומית צור
העמותות השונות מסייעות בטיפול בסוסים ובחמורים
צילום: שלומית צור
מומלצים