שתף קטע נבחר

אחרי הקטיושות: 50% הנחה לסטודנטים

בעקבות ירידה במספר הנרשמים למכללות בצפון, מעבירה הממשלה - באמצעות תורמים - 7 מיליון דולר, כמילגה לסטודנטים חדשים. חיפה והטכניון - בחוץ

המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, הודיע היום (ג') כי תינתן הנחה של 50 אחוזים בשכר הלימוד לכל הסטודנטים בשנה הראשונה בשבע המכללות בגליל. במקביל, הוחלט על הקמת קרן מלגות לסיוע לסטודנטים בשנים ב' וג' על פי קריטריונים סוציו-אקונומיים. אוניברסיטת חיפה והטכניון לא נכללים בסידור החדש.

 

ההחלטה על ההנחה באה בעקבות ירידה משמעותית בנרשמים למכללות האקדמיות בגליל עקב המלחמה. את המבצע מסבסדים מועצת הפדרציות היהודיות בצפון אמריקה, באמצעות הסוכנות היהודית וקרן סקט"א רש"י בסכום של שבעה מיליון דולר. 

 

פרס, שעמד בראש קמפיין לגיוס כספים לפיתוח וחיזוק הצפון, אמר שהוא גאה על התגייסותם המלאה של יהודי התפוצות לחיזוק הגליל. עוד אמר שהוא מאמין שהגעת אלפי סטודנטים חדשים לגליל תחזק את האזור. המשנה לראש הממשלה הוסיף כי הוא מקווה שהממשלה תממש בקרוב את התחייבותה להקים אוניברסיטה ראשונה בגליל. "כאשר רואים מה עשתה אוניברסיטת בן גוריון לנגב מבינים את תרומה תעניק אוניברסיטה לגליל".

 

יושב ראש הסוכנות היהודית, זאב ביילסקי ומנכ"ל הסוכנות, משה ויגדור, הדגישו כי מטרת המבצע היא למשוך צעירים למכללות בצפון ולהחזיר את המצב לזה שהיה לפני המלחמה.

 

בפגישה שנערכה בלשכתו של פרס דווח על אלפי ביטולי הרשמות לשבע המכללות בצפון. כך למשל נרשמה ירידה של כ-47 אחוזים בהרשמת תלמידים למכללת תל חי, 22 אחוזים במכללת צפת, 20 אחוזים במכלת עמק יזרעאל ו-33 אחוזים במכללת בראודה בכרמיאל.

 

מלשכתו של פרס נמסר שמשרד החינוך בירך על המהלך. מנכ"לית משרד המשנה למשרד ראש הממשלה, אפרת דובדבני, הביעה תקוותה ששיתוף הפעולה בין הקרנות לממשלת ישראל יביא לאיגום תקציבים לפרויקטים מחוללי מפנה בתעסוקה, בחינוך, ברווחה ובתשתיות. בשבועות הקרובים צפוי פרס לצאת שוב לצפון אמריקה ולאירופה על מנת לגייס כספים נוספים לטובת הצפון.

 

ומה אומרים במכללות? פרופ' יוחנן ארזי, סגן נשיא לעניינים אקדמאים במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה בכרמיאל, בירך על ההחלטה. "אנו מברכים על הצהרתו של שמעון פרס ושמחים שהמילגות יאפשרו לסטודנטים, שלא יכלו לעבוד בקיץ בגלל המלחמה, ללמוד לימודים אקדמאים. אין ספק שהכספים יעזרו לסטודנטים לעבור את השנה למרות המלחמה בקיץ. הייתה סכנה שהדור הצעיר ינטוש את הצפון ויילך ללמוד במרכז הארץ".

 

גם הסטודנטים בירכו על ההחלטה. יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איתי שונשיין, אמר: "אני מברך על היוזמה. עם זאת אם ועדת דברת הייתה ממשיכה להתקיים ושכר הלימוד היה מופחת ב- 50 אחוזים על פי מסקנותיה, לא היה צורך במתן הנחה, משום שהמחיר היה מאפשר נגישות להשכלה גבוה לשכבות החלשות".

 

יו"ר ארגון הסטודנטים במכללות, גל דאי, אמר כי מדובר ביוזמה חשובה וראויה לשבח. "הנחה זו אכן עונה על הצורך החשוב והאסטרטגי במדינת ישראל - פיתוח הגליל ופתיחת צוהר למימוש פוטנציאל דור העתיד בצפון".

 

נשיא הטכניון, פרופ' יצחק אפלויג, ברך על היוזמה, אבל שאל למה הסטודנטים בטכניון ובאוניברסיטת חיפה יקבלו גם הם הנחה. "אנו מברכים על יוזמת פרס לעודד את מוסדות להשכלה גבוהה בצפון, אולם כועסים על ששכחו אותנו, האוניברסיטאות בחיפה, שנמצאות גם כן בצפון. חיפה היתה נתונה למתקפת טילים וקטיושות כמו כל הערים בצפון. גם הסטודנטים בטכניון ובחיפה סבלו מהמלחמה ואיננו רואים מדוע לא ייהנו מאותן הנחות".

 

לדבריו, אין ירידה במספר הנרשמים לטכניון, אולם מצב המוסד בכי רע מבחינה כלכלית. "בשל קיצוצי הממשלה בארבע השנים האחרונות. אנו חוששים כי סטודנטים רבים לא יגיעו ללימודים ויפנו לעבודה כדי לפרנס את עצמם". עוד טען אפלויג כי שלח מכתב לשרת החינוך, ופרט את נזקי המוסד בשל המלחמה אולם עד היום לא נענה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורט בראודה בזמן המלחמה
צילום: אחיה ראב"ד
מכללת תל חי
צילום: לע"מ
מומלצים