שתף קטע נבחר

אחיות בית הספר יוצאות למאבק נגד הפרטתן

במהלך דיון בנושא השירותים הרפואיים בבתי הספר, התבשרו האחיות על העברת הפיקוח עליהן ממשרד הבריאות לעמותה פרטית - וזעמו. גורמים במשרד הבריאות מתנגדים אף הם לרעיון: "ישראל נותנת שירות פחות טוב לתלמידים מאשר הרשות הפלסטינית"

מה עוד אפשר לעשות למען בריאות ילדי ישראל? במשרד הבריאות ובמשרד האוצר סבורים כנראה שרק הפרטה מוחלטת של השירותים הרפואיים בבתי הספר תאפשר לתת טיפולים וחיסונים לכל ילדי ישראל. האחיות לעומתן מזהירות שהשירות בקריסה ודורשות מתן תקציב הולם ותוספת כוח אדם. כעת הן מאיימות לצאת למאבק ולהשבית את השירותים עליהן הן מופקדות, לרבות טיפות החלב.

  

שנת הלימודים החולפת הסתיימה כאשר רבע מהתלמידים לא חוסנו בגלל מחסור באחיות. בנוסף במהלך השנה רק מחצית מבתי הספר זכו לשירות מלא, הכולל מלבד מתן החיסונים, גם מעקב גדילה ובדיקות התפתחות שונות מאותה סיבה. ואם לא די בכך לקראת סוף שנת הלימודים, כ"בונוס" על העבודה הקשה, שבמסגרתה אחות אחת טיפלה ב-3,500 תלמידים ואף יותר, קיבלו האחיות מכתבי פיטורין בתקופת החופש הגדול, פיטורים שבוטלו בהתערבות משרד הבריאות.

 

במהלך דיון שהתקיים אתמול בלשכתו של דב פסט, סמנכ"ל לענייני כוח אדם במשרד הבריאות, התבשרו האחיות על הפתרון החדש שנמצא עבורן. משרד האוצר יוסיף עוד 10 מיליון שקלים לתקציב העסקתן, בתמורה להעברת האחריות המקצועית והעברת הפיקוח על האחיות ממשרד הבריאות לידי עמותה פרטית בשם "האגודה לבריאות הציבור".

 

בדיון עצמו התברר שגם במשרד הבריאות לא מרוצים לגמרי מהפתרון. אחד מבכירי המשרד אמר כי לאור המשבר התקציבי המתמשך בשירותי הבריאות לתלמיד "ישראל נותנת שירות פחות טוב לתלמידים מאשר הרשות הפלסטינית".

 

יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, התקשה עדיין לעכל, לדבריה, את מה ששמעה באותו דיון. לדבריה, חובה לתת חיסונים ולערוך בדיקות לתלמידים. "בפועל לא יוכלו לתת חיסונים במצב כזה. נעשה פה דבר שלא יעשה וצריך להקים ועדת חקירה לבריאות ילדי ישראל. זה סחר בבריאות של ילדים, שצריכה להינתן לתלמידים על פי חוק".

 

כהן הוסיפה שישנם מקומות שבהם אחות אחת אחראית לטפל טיפול ב-5,000 תלמידים. "מצער שלעובדים הזרים בישראל יש יותר זכויות מלאחיות. אנחנו לא אחיות מעופפות שיכולות לטפל בכל כך הרבה תלמידים".

 

יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור, מוריה אשכנזי, חוששת שהעומס על האחיות יגרום לאסון. "קיימת סכנה שאחיות יתחילו לעשות טעויות באבחון ואפילו בחיסון חס ושלום. רפואה מונעת חייבת להישאר ממלכתית, היא לא יכולה לעבור לידי עמותה. עד היום הפיקוח היה של משרד הבריאות, הם אלו שקלטו את האחיות והיו אחראיות על היכולת המקצועית וההכשרה ומעכשיו זה יעבור לידי עמותה".

  

בתשובה לשאילתא של ח"כ שלי יחימוביץ' הודה לאחרונה שר הבריאות יעקב בן-יזרי כי יש קשר ישיר בין הקיצוצים בתקציב אחיות בריאות הציבור ובין אי מתן חיסונים לתלמידים נגד שיתוק ילדים, טטנוס, שעלת וחצבת. השר ציין כי "אם הדבר ימשך עלולה להיווצר סכנה לחיי הילדים".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "האגודה לשירותי בריאות הציבור מעסיקה את האחיות על פי תקציב שמועבר אליה על ידי משרד הבריאות. התקציב להפעלת שירותי בריאות קוצץ על ידי משרד האוצר במהלך השנים, כאשר מספר התלמידים ומספר הכיתות גדל מאוד. מתוך מגמה להרחיב את השירות לבריאות התלמיד ולשפרו הוחלט להעבירו לידי האגודה, תוך פיקוח ובקרה של משרד הבריאות ולאחר התחייבות של משרד האוצר להגדיל את התקציב ב-10 מיליון שקלים. כל זאת לאחר שתתקבל תוכנית מקצועית להפעלת השירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעה במתן חיסונים (ארכיון)
צילום: גבי מנשה
מומלצים