שתף קטע נבחר

ישראל טוויטו, ממקימי "כיכר הלחם", הלך לעולמו

הפעיל החברתי שיצא למאבק למען מחוסרי הדיור ומחה על הפערים החברתיים ההולכים ומעמיקים בישראל, מת בביתו שבגבעת שמואל כשהוא בן 41. "חבל על אנשים כאלה, שלא התייאשו אף פעם וניסו לעשות כל דבר כדי לקדם את הנושא החברתי", ספדה לו ויקי קנפו. הוא הותיר אחריו שלוש בנות

ישראל טוויטו, פעיל חברתי שנלחם למען מחוסרי הדיור, מחה נגד הגזירות הכלכליות, ואף הקים מפלגה לקראת הבחירות האחרונות, הלך אמש (יום ו') לעולמו בביתו שבגבעת שמואל. טוויטו היה בן 41 במותו, והותיר אחריו שלוש בנות. סיבת מותו של טוויטו עדיין לא פורסמה, אך המשטרה מסרה כי לא מדובר בארוע פלילי. 

 

ויקי קנפו, שנאבקה לצדו של טוויטו ואף שקלה לרוץ עמו במפלגת "לחם", קיבלה את הבשורה על מותו בתדהמה. "גם אם לא הסתדרנו בתקופה האחרונה, מאוד כואב לי שהפסדנו בן-אדם כזה. חבל על אנשים כאלה, שלא התייאשו אף פעם וניסו לעשות כל דבר כדי לקדם את הנושא החברתי. כשבן-אדם אובססיבי, לא מתייחסים אליו במדינה הזו, וחבל".


רושם את מפלגתו לפני הבחירות (צילום: גיל יוחנן)

 

קנפו סיפרה כי לצורך המאבק למד טוויטו את הנושא החברתי-כלכלי. "כל מה שהוא אמר - היה בדוק סטטיסטית. הוא התעמק בפועלן של כל ועדות הכנסת על אף שזילזלו בו. הוא ידע הרבה ורצה לשנות, רק חבל שבישראל המצב החברתי הוא במקום האחרון. לא היה נעים לאנשים לשמוע את מה שיש לו לומר".

 

גיסו של טוויטו, אברהם זערור, סיפר "הוא היה אדם טוב שעוזר לכולם, חבל שהוא הלך כי הוא לא הספיק לעשות עוד כלום". בביתו שבגבעת שמואל התכנסו בני משפחה וחברים, שהתקשו לעכל את הבשורה.

 

שהשופטים ייקחו אחריות כי אני כבר לא יכול  

טוויטו עמד בראשם של עשרות מחוסרי דיור, שהשתלטו בתחילת 2002 על שטח בכיכר המדינה, במחאה נגד הגזירות הכלכליות, והכתירו אותה בשם "כיכר הלחם". אך בעלי הקרקעות באזור יצאו למאבק משפטי נגדם, במטרה לפנותם מהשטח. באוקטובר 2003 פונה "כיכר הלחם" מיושביו בצו של עיריית תל אביב, לאחר מאבק משפטי ממושך. טוויטו, ממקימי מאהל המחאה בכיכר איים להמשיך להאבק למען מחוסרי הדיור. "עכשיו הם יקבלו את המאבק כמו שצריך. שחררו אותי מכבלי הכיכר ועכשיו יקבלו את טוויטו בכל רחבי הארץ". טוויטו ואנשיו העבירו את אוהל המחאה שלהם לירושלים.

 

אך בחודש דצמבר 2004 הורה בית המשפט לפנות את אנשי תנועת "כיכר הלחם" מהאוהלים שהקימו מול הכנסת, בהם ישבו כשנה וחצי. טוויטו זעק אז: "בית המשפט גזר היום גזר דין מוות עלינו ועל כל אנשי כיכר הלחם. היום השופטים ייקחו אחריות כי אני כבר לא יכול".

 

בסיום הדיון המשפטי בנושא המאהל, טען טוויטו: "בית המשפט קיבל החלטה קשה וגורלית. לאזרחי המדינה אסור אפילו לגור באוהל או לעשות מחאה. חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, נרמס. מדובר באנשים שאין להם הכנסה. אנחנו נמשיך להיאבק ולהישאר במקום, כל עוד לא יהיה לנו היכן לגור".  

 

בחודש מאי האחרון שב טוויטו לכיכר המדינה בתל אביב, אחרי שנכשל בניסיונו להיכנס לכנסת עם מפלגת "לחם". המפלגה בהנהגתו קיבלה מספר קולות זעום בבחירות ולא עברה את אחוז החסימה. באותו המקום בו הקים שנים ספורות קודם לכן את "כיכר הלחם", הוא מחה בשנית - והפעם על עליית מחירי הלחם, והחליט לפתוח בשביתת רעב עד שמחירי הלחם יירדו.

 

טוויטו הגיע לכיכר המדינה עם מספר שלטים, אוהל ובובה תלויה שעליה שלטים ועליהם נכתב "אולמרט, למה אין שר רווחה?" "ממשלה שמנה עם לחם רזה", "נלחמים בעוני, מעלים את מוצרי היסוד". אך אט אט גוועה המחאה, והמאבק לא נשא פרי.

 

עו"ד שמואל סעדיה הגיש לפני ימים ספורים בשמו של טוויטו עתירה לבג"ץ בנושא כספי הרזרבות של המוסד לביטוח לאומי. לדבריו, טוויטו ביקש כי בג"ץ יפסוק שהכספים ינותבו לטובת מענה לדו"ח העוני הקשה, ולטובת יישובי קו העימות בצפון.

 

"טוויטו היה לפיד בוער בחייו ובמותו, ונשא כל ימי חייון את הדגל החברתי. הוא נאבק מאבק נחוש, איתן ואמיץ על דמותה החברתית של מדינת ישראל, והיווה פה ושופר לרבים ואומללים במדינה הנמצאים מתחת לקו העוני, מחוסרי דיור, נזקקים, מובטלים, נכים, אמהות חד הוריות, קשישים ויתומים", אמר סעדיה.

 

טוויטו יובא למנוחות מחר בשעה חמש וחצי אחר הצהריים בבית העלמין סגולה בפתח תקווה.


פורסם לראשונה 08/09/2006 18:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
ישראל טוויטו
צילום: עטא עוויסאת
צילום: אבי כהן
בכיכר הלחם
צילום: אבי כהן
מומלצים