שתף קטע נבחר

"אני צריך לפנות לגאידמק שיעזור לי?"

ארבעה שבועות לאחר הפסקת האש ושבוע וחצי לפני תקופת החגים, שואלים בעלי העסקים הקטנים בצפון "מה צריך לקרות כדי שממשלת ישראל תעזור?" לדבריהם, בלי סיוע של משרד האוצר חלק מבתי העסק יסגרו. אולי היום יקבלו תשובה בוועדת הכספים של הכנסת, ואולי לא

למרות שעברו ארבעה שבועות מאז הפסקת האש במלחמה בלבנון, העסקים הקטנים בצפון הארץ מתקשים לחזור לשגרה. במושב בית הלל שבגליל העליון יושבים מדי בוקר שי וסימונה בקרמן, הבעלים של מסעדת "הלימונצ'לו" ו"בית הארחה של זהבה" ומביטים במסעדה הריקה מאדם. בבוקר (יום ב') תתכנס ועדת הכספים של הכנסת לאשר את תקנות מס רכוש שמיישמות את הסכם הפיצויים, אך לא ברור אם משם יבוא מזור לעסקים הקורסים.

 

"שמעתי את שר האוצר מתבטא על הסיוע המיידי של הממשלה ואני מוכרח לומר לכל עם ישראל כי הממשלה היחידה

 שדאגה לנו הייתה זו שכיהנה במהלך מבצע 'ענבי זעם' בשנת 96'. לדעתי באוצר לא מבינים איזה אסון קרה לנו. אנחנו חיים ממשק התיירות וחיינו שסובבים סביב הענף ספגו מכה אנושה", אמר בקרמן בכאב.

 

הבנות במשפחה, שיר (9) ומאי (8), חזרו בשבוע שעבר לבית הספר והן נאלצות להתמודד עם מציאות לא מוכרת. בקרמן: "ברוך ה' אוכל לא חסר ולא יחסר, אבל הבנות למדו שלא ניתן לקבל כעת כל דבר והמילה 'לא' הפכה להיות חלק מחייהן. הן קטנות מכדי להבין את פירוש המילים 'קריסה כלכלית' ו'לאבא ואמא אין כסף' אבל גם עם זה מתמודדים. מה צריך לקרות כדי שממשלת ישראל תעזור לעסקים הקטנים? אני צריך לפנות לגאידמק שיעזור לי? אין לנו עם מה להגיע לחורף. 'עוזרים לצפון' זו סיסמה גדולה, אבל הממשלה הזאת חייבת לרדת בצורה פרטנית ולסייע לבעל העסק הקטן ולא רק למפעלים שגם ככה מקושרים לחלונות הגבוהים".

 

בית העסק של משפחת בקרמן הוא רק אחד ממאות עסקים הקטנים בצפון שעומדים בפני משבר כלכלי. מנכ"ל מט"י קריית שמונה ואצבע הגליל, יובל משה, הסביר כיצד נוצרה הבעיה: "לפני המלחמה הרבה עסקים נכנסו להשקעות אדירות לקראת עונת הקיץ, אבל במלחמה שפרצה הפסידו רבים מהם את כל ההשקעה. פנינו למשרד התמ"ת ולבנקים שהבטיחו שיעזרו לנו בזמן חריגה ממסגרות אשראי, אך בפועל לא יושמו ההנחיות בשטח ובעלי עסקים רבים מצאו עצמם מול שוקת שבורה".

 

משה מפנה אצבע מאשימה לעבר משרד האוצר. "התנהלות משרד האוצר הייתה קלוקלת. סיוע לא הגיע בזמן וזה שכבר הגיע היה לא נכון. אי הכרזת מצב חירום בגבול הצפון גרמה לכך שמסעדות ובתי העסק הקטנים שנערכו לכמות גדולה של תיירים נתקעו עם סחורות רבות שנאמדות במאות אלפי שקלים. כעת הם נאלצים להוריד את המחיר על מנת למכור אותן. עסקים רבים כמו זה של שי בקרמן, שלא פעלו בשנה שעברה, אינם יכולים להציב בפני אנשי מס רכוש והמדינה רווחים שעליהם הם יכולים לדרוש כעת פיצוי, דבר שגורם לעיכוב מתן הפיצויים ולנזק כלכלי רב יותר".


 

המסעדה ריקה  (צילום: אביהו שפירא) 

 

מרשות המיסים נמסר בתגובה: "בהסכם שהיווה בסיס לתשלום הפיצויים לבעלי עסקים בגין אובדן שכר ורווח בימי הלחימה בחודש יולי, התחייבה הרשות להעביר את התשלומים בתוך 25 יום ממועד התביעה. כ-90 אלף בעלי עסקים יזכו גם לפיצוי על חודש אוגוסט, על פי דיווחים שיוגשו לרשות המיסים עד ה-15 בספטמבר. לאחר ביצוע חישוב גובה הפיצוי יועברו הכספים לבעלי העסקים".

 

דובר שר האוצר, עידו הרטוב, מסר כי שר האוצר ואנשי משרדו עובדים בקצב מהיר כדי לתת פתרונות לבעלי עסקים בצפון. "ועדת הכספים של הכנסת צפויה להתכנס על מנת לאפשר את ההסכם לפיצויים לבעלי עסקים בצפון אותו גיבשו נציגי משרד האוצר, ההסתדרות ובעלי העסקים".

 

אבל עבור שי בקרמן לא מדובר בבשורות טובות, מכיוון שייתכן והסיוע עלול להגיע מאוחר מדי. כשהוא פנה לבקש פיצוי נשאל מה היתה הכנסתו בשנה הקודמת - אבל מכיוון שהמסעדה נפתחה רק השנה בקרמן אינו יכול להעביר למשרד האוצר מידע על הכנסותיו. לכן, ערב החגים, הוא ואשתו פועלים לבד במסעדה ובחדרי האירוח בנסיון למנוע את קריסתם המוחלטת.


פורסם לראשונה 10/09/2006 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
משפחת בקרמן. קרה לנו אסון
צילום: אביהו שפירא
מומלצים