שתף קטע נבחר

חמש שנים אחרי, אמריקה מרכינה את ראשה

בדממה ודמעות ציינו בארצות הברית וברחבי העולם את יום השנה החמישי לפיגועי ה-11 בספטמבר 2001. הנשיא הניח זרים באתרי הפיגועים השונים וינאם מהבית הלבן. ראש עיריית ניו יורק בלומברג: "אחרי חמש שנים, אנו עומדים כאיש אחד". מזכ"ל האו"ם אנאן: "הפיגועים הם פצע פתוח שמזכירים שהטרור בלתי מתקבל על הדעת"

מיליוני אנשים בארצות הברית וברחבי העולם התייחדו אתמול (ב') בדממה ודמעות עם זכרם של אלפי קורבנות פיגועי הטרור ב-11 בספטמבר 2001.

 

באתר "גראונד זירו" במנהטן, המקום בו עמדו לפני חמש שנים מגדלי מרכז הסחר העולמי, ציינו את יום הזיכרון בדקת דומייה בדיוק בשעה 8:46 בבוקר - השעה בה התרסקה טיסה 11 של "אמריקן איירליינס" על המגדל הצפוני. דקת דומייה נוספת צויינה בשעה 9:03 - השעה בה התרסקה טיסה 157 של חברת יונייטד על המגדל הדרומי.

 

בני ובנות זוגם של הנספים החלו להתקבץ במקום כבר משעות הבוקר המוקדמות, נושאים תמונות של יקיריהם על גבי שלטים או צמוד לבגדיהם. כשהחל הטקס הם קראו בדמעות עצורות את שמותיהם של 2,749 יקיריהם.

 

"חמש שנים חלפו, ואנו עדיין עומדים כאיש אחד", אמר ראש עיריית ניו יורק, מייקל בלומברג. "אנו באים למקום הזה לציין את יום השנה שובר הלב, ואת כל האנשים שמצאו כאן את מותם - אלה הידועים ואלה העלומים - שהיעדרם תמיד נשאר עימנו". "באנו לכאן להיזכר בגבורתם של אלה שאיבדנו, החפים מפשע שהלכו לעבודה באותו יום, והאמיצים שהלכו לחלצם", אמר רודי ג'וליאני, ששימש כראש העיר בעת הפיגועים.

 

עוד בנושא:

 

בנאום שהוא ישא מהחדר הסגלגל בבית הלבן צפוי בוש לומר שהמלחמה בטרור העולמי לא הסתיימה, ושאם אמריקה לא תביס את אוייביה כעת, היא תשאיר לילדיה מזרח תיכון שורץ טרוריסטים עם נשק גרעיני. בוש צפוי לומר שפיגועי ה-11 בספטמבר הם "מאבק לציביליזציה", שדורש מאמצים נחושים מצד אומה מאוחדת.

 

"אנו נלחמים כדי לשמר את אורח החיים ממנו נהנות אומות חופשיות... אנו במלחמה שתקבע את נתיב המאה ותחרוץ את גורלם של מיליונים ברחבי העולם".

 


פצע פתוח. שמי מנהטן בלי מגדלי התאומים (צילום: איי.פי)

 

את יום הזיכרון פתח נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש בארוחת בוקר בתחנת הכיבוי "פורט פיט" בלואר איסט סייד במנהטן. הוא השתתף בטקס זיכרון יחד עם כבאים ושוטרים שהיו בין הראשונים בזירת הפיגועים, ואיבדו בפיגועים רבים מחבריהם.  מאוחר יותר הוא עמד דום והאזין לקטע קריאה של רב מול דלת שחולצה ממשאית כיבוי שנקברה תחת הריסות המגדלים.

 

לאחר מכן טס בוש לאתרי הפיגועים הנוספים בשנקסוויל פנסילבניה - זירת התרסקות טיסה מספר 93, ובפנטגון - שם התרסקה טיסה מספר 77. בפנסילבניה הניחו בוש ורעייתו זר בטקס בשדה הפתוח בו התרסק המטוס לאחר ש-40 נוסעיו ואנשי צוותו התקוממו נגד החוטפים. אתר הזיכרון במקום הוא גדר פשוטה שכוסתה בדגלי ארה"ב קסדות של כבאים וציורי ילדים. 

 

אמש הניחו נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש ורעייתו לורה זרים באתר התרסקות מגדלי התאומים בניו יורק, וכיבדו את זכר הנספים בדקת דומייה ובתפילה בכנסיית "סנט פול" הסמוכה.

 


בת של שוטרת שנספתה בניו יורק (צילום: איי.פי)

 

טקסי זיכרון אחרים נערכו במהלך היום במקומות נוספים בעולם. ברומא צילצלו פעמוני כנסיות ובלונדון הניחו התושבים ורדים לבנים ליד אנדרטה לזכר בריטים שנספו בפיגועים. האפיפיור, המבקר בגרמניה, ערך מיסה מול קהל של רבבות בעיירה קטנה בבוואריה. בתפילה הוא קרא לשלום בעולם כולו".

 

בהלסינקי שבפינלנד, שם נערכת ועידת פיסגה של מנהיגי 38 מדינות האיחוד האירופי ואסיה, ציינו את יום השנה החמישי לפיגועים בדקת דומייה. ראשי המדינות - בהם מנהיגי יפן, סין ודרום קוריאה וכן ראשי מדינות האיחוד האירופי - התחייבו בוועידה כי המאבק בטרור העולמי יימשך.

 


משתתפי הטקס בניו יורק (צילום: איי.פי)

 

עם זאת, הייתה גם ביקורת מרומזת. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שחותרת לשקם את יחסי שתי המדינות אחרי הקרירות שאיפיינה אותם בשנות קודמה בתפקיד גרהארד שרודר, אמרה ש"המטרה לא מקדשת את האמצעים. במאבק נגד הטרור העולמי... כיבוד זכויות אדם, מתינות וכיבוד תרבויות אחרות צריך להיות גולת הכותרת של מעשינו, לצד החלטיות ושיתוף פעולה".

 

מזכ"ל האו"ם קופי אנאן אמר שפיגועי ה-11 בספטמבר הם "פצע פתוח" שמזכירים לעולם שהטרור בלתי מתקבל על הדעת, לא משנה מי מבצע אותו. "... אלה היו התקפות על האנושות עצמה", אמר אנאן בנאום שנשא בפני ישיבת זיכרון מיוחדת במטה האו"ם בניו יורק, בהשתתפות נציגי 191 המדינות החברות בארגון ונציגי מועצת הביטחון.

 

נשיא עיראק, ג'לאל טלבאני, שיגר לבוש מסר של ידידות והשתתפות בצער בשם העם העיראקי. "ביום עצוב זה, אני רוצה להביע את תודת העם בעיראק לעם האמריקני ולך על מנהיגותך", כתב לו.

 

ראש ממשלת אוסטרליה, ג'ון הווארד השתתף בטקס זיכרון שנערך בשגרירות ארה"ב בקנברה, וטען כי הטרור הוא האויב של כל בני האדם הרוצים בטוב. הווארד כינה את הפיגועים "התקפה על הערכים המשותפים לעולם כולו" והבטיח כי רעיון החירות וחופש הדת והדיבור "יינצח בסוף". המנהיג האוסטרלי אף הגן על החלטתו לשלוח חיילים לעיראק, וכינה את המלחמה באפגניסטן "המערכה הראשונה במלחמה נגד הטרור".


פורסם לראשונה 11/09/2006 19:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטר בטקס בניו יורק
צילום: רויטרס
הנשיא בוש, שוטרים וכבאים בטקס בניו יורק
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אנדרטה באתר התרסקות טיסה 93 בפנסילבניה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
קיר זיכרון לנספים בניו יורק
צילום: איי פי
מומלצים