שתף קטע נבחר

בין חוה אלברשטיין לנינט

אם "כוכב נולד" הוא רוחה החדשה של האומה, שום מפרש כבר לא ילבין באופק שלה. אבל דווקא הפלטפורמה הזאת מקדמת צעירי פרברים, ברוכי כישרון אך מעוטי קשרים. פאנל על תרבות שמשתנה בקצב ה-SMS

יורם קניוק מירב קריסטל 

יורם קניוק
הערב נגמר הקפה ולא הצלחתי לשתות נס. זה קרה לכולנו עכשיו, התרגלנו שוב לקפה אמיתי, והלוא הייתה תקופה כשנס הנס הגיע והקפה האמיתי נדחק לשוליים. אנשים בחשו אז בקצב פראי אך מבוקר כפית או שתיים של חלב עם נס קפה - וחגגו. היום נס קפה הוא משהו שקורה כמעט רק במילואים.

 

בשבוע שעבר התגייסתי לעמישראל מול ערוץ השבט, והרי אין כמדורת השבט לבסס "אנחנו" צודק מול "אני" מושתן. צפיתי פעם שנייה בחיי בקטעים מ"כוכב נולד". חשבתי על הנס קפה, על פני הדור כפני כלב, אף כי לא ראיתי עדיין כלב משתטה כצביקה הדר. חשבתי, איזה סיכוי יש היום לאמנים באמת? האם חוה אלברשטיין או אריק איינשטיין או יהורם גאון או אהוד בנאי או שלמה ארצי או "הגשש" היו יכולים להצליח היום, מול שיטת ההמון המכוער הבוחר בSMSים כוכבים שמספר מועט של שופטים חסרי תרבות מוכרים להם, כדי שהשופטים עצמם יוכלו לבלוט כמלאכיו של צביקה? אפילו משה רבינו אמר "אין כמוך באלים אדוני", כלומר: יש אלים רבים, אבל צביקה הטוב ביותר.

 

הערוץ השני הוא אנחנו. הוא כל קשקושי החברה, המחפשת כוכבים שיחיו לרגע ויגוזו, אבל בינתיים יהיו מפורסמים. ואז אחרי כן הם גם עושים משהו. היום כוכב של טלנובלה מושך קהל בשביל מנהלי תיאטרון, שרוצים להציג את שייקספיר. אריק איינשטיין עמל שנים, הופיע, יהודית רביץ השתפשפה במועדונים קטנים ואט-אט טיפסה. אבל ישנה אחת נינט, שבלי השכלה זמרתית, בלי ללכת בדרך הקשה, בדרך הבחירה האמנותית המתגברת על מכשולים, בלי אישיות, היא מוכרת עשרות אלפי תקליטים כי היא היא. ואז מי צריך להתאמץ? מי צריך ללמוד? כל מה שצריך זה קהל של ילדות וילדים, שיקנו את הסחורה הפגומה ויעריצו את הכוכבים הבין-עירוניים.

 

אולי זאת אף האמת על המפלה במלחמת לבנון. פני הצבא כפני העם, והעם מיוצר בערוץ השני. בערוץ 8 שלבי בו, ניתן למכור סודות ביטחוניים ואיש לא יידע. כשהעם נהיה חסר תרבות וחסר כיוון, אזי גם צבאו נגרע. החיילים האמריקנים, שבאים היום מאותה שיטת יצור כוכבים נלעגת, אינם החיילים שהיו במלחמות קודמות. צבא וחברה מתפרנסים מאליטות. שנים הרבה היה צה"ל צבא של אליטה. זה מה שהציל אותו. הרעיון שכולם יקבלו חינוך שווה ויהיו משכילים מוליד צביקה פיק וצביקה הדר. כי במקום שבו יש למדינה הכי הרבה נחת כלכלית ויצירתית - המקום שמפרנס מדינה מטומטמת כמו שלנו - הוא המקום בו מיעוט קטן מייצר היי-טק, מבסס יצרנות בכל מיני תחומים, וזה מיעוט, זו אליטה, זה מה שהיה הצבא פעם. כלים שלובים.

 

אם "כוכב נולד" ו"פספוסים" ושאר מרעין בישין הם רוחה החדשה של האומה, הרי שום מפרש כבר לא ילבין באופק שלה. אני מדבר כסוג של גזען. אבל גזען לא לפי צבע עור, לא לפי העדה, אלא על-פי יכולתו של אדם להתפתח, לדעת את מקומו ולשאת עמו חברה מתוקנת יותר. כמחליפה לעתיד של השופטת בייניש יבחר העם בצביקה הדר, כי מי שהכי וולגרי הוא הכי מנצח, והוא גם יירש את הארץ ואת השמיים. בתנ"ך הבא יהיה כתוב: בראשית בראו הטיפשים את האל והוא ניצח ב-72 אחוז את העולם שהיה בסוד התקומה האישית והחברתית. וגם בתוך בכי, כפי שראינו אותו קורס בלבנון, והלוא אין צורך לקרוא עיתונים - מספיק לראות מי מוכר הכי הרבה אווילות בחסות חברות מסחריות, העושות הון מרמיסת האליטות על חשבון ההמון שמה לעשות, לא נעים, אבל אינו בדיוק קול שדיי.

 

חזור למעלה
מירב קריסטל
לאחרונה הולכים ומתרבים בארץ הקולות נגד ה"כוכב-נולדיזציה" שעוברת התרבות הפופולארית בישראל. בשיח הביקורתי העממי והאינטלקטואלי הולכים ומתמעטים אלה שמתייחסים אל התוכנית המובילה של ערוץ 2 בשוויון נפש. כנהוג במקומותינו, לכל ישראלי יש דעה ול"כוכב נולד" קמו ועלו ארבעה סוגים עיקריים של מבקרים: האחד שמרן, השני מיליטריסט, השלישי אליטיסט והרביעי סוציאליסט. רובם ככולם מדברים על "דור אחר". כמי שמחשיבה עצמה לצופה ביקורתית, אך כזו שאינה דוגמטית - אנסה להשיב לארבעתם.

 

השמרן

השמרן מזדהה עם "ערכים שאבדו", הוא איש "ארץ ישראל היפה". "פעם" הכל היה פשוט ותמים. זמרים לחכו אבק דרכים ושחקו נעליהם על במות זניחות רבות כדי להגיע לעמדות בכירות בבידור הישראלי. היה ערך לוותק ותמורה לניסיון הנצבר. ב"כוכב נולד" ההצלחה היא מטאור שנוסק לשמי הארץ בין לילה. אמני עבר לא היו מצליחים לעמוד היום במשטר הSMSים. בושה וחרפה היא שיום סיום עונה של "כוכב נולד" הוא יום חג עבור הצעירים, יותר משמיני עצרת של סוכות, ועצוב לאחדים מהם יותר מיום נפילת תל חי. השמרן, אגב ראה "כוכב נולד" פעם אחת בחטף.

 

שמרן יקר, בת כמה הייתה חווה אלברשטיין כשהתפרסמה? והאם לא הייתה ירדנה ארזי עוללה עם צמותיים כשהפכה לכוכבת של להקת הנח"ל? מי שטוען שלוּ היו נבחנות ל"כוכב נולד" לא היו מגיעות לגמר, מזלזל בכריזמה שלהן וברדאר של הקהל. האם ג'קו אייזנברג, הזוכה הטרי, לא כילה את לילותיו במועדונים ובאירועים מאירועים שונים בטרם התפרסם? ואם נינט עובדת מעט פחות קשה מאחרים, אחרי ששרה כל נעוריה בלהקות נוער - מה רע? האם אינה מוכשרת כלל? ושירי מימון? היא לא פה כדי להישאר? גם סופרי ההווה, למשל, עובדים פחות קשה מסופרי העבר בזכות המצאת המחשב. האם יש להשמיד אותו כדי שנרגיש את הזיעה "כמו פעם"?

 

המיליטריסט

בגלל "כוכב נולד" הפסדנו במלחמה. הנוער צופה ונבחן לתוכנית, והשירות הצבאי הופך משני עבורו. בחלקו אף אינו מתגייס.

 

מיליטריסט הקשב. במלחמה לא הפסדנו, הרי בוש אמר שניצחנו. רעיון "ריקנות הנוער" קנה לו שביתה בעשור האחרון, אך איבד את אחיזתו במציאות אחרי המלחמה האחרונה. רבים מצעירי הפריפריה, משם מגיעים רוב ה"כוכבים הנולדים", התגייסו לקרב בלי לחשוב פעמיים. בכל הפסד אשם הדור הקודם, זה שלא זנח את רעיון המלחמה או לחילופין, השקיע את משאביו האנושיים הצעירים במשימות שיטור בשטחים.

 

האליטיסט

הרדידות פשתה בכל חלקה טובה, ופס הייצור של "קשת" מפיק בובות מפלסטיק.

 

אליטיסט, הנמך לדקה את הסימפוניה התשיעית של מאהלר, הנח בצד את הדיסק של "רדיו הד", שים יד על הלב והודה שגם לתרבות מיין-סטרימית יש מקום. תמיד היה לה. לא כל האנושות הולכת לקראת תבונה כל הזמן, אם אתייחס למשנתו של הֶגל שוודאי מונחת אצלך על המדף. והחלקים ממנה שכן, נחמד להם לנוח מדי פעם בחיק צורות בידור שבאות לבדר גרידא. היזהר, כי לא כל מה שנחשב איכותי היום ייחשב איכותי מחר, ודע שמתוך הפלסטיק, לפעמים יוצא זהב טהור.

 

הסוציאליסט

חושש משלטונם של יפי המראה שקולעים לטעם ההמון, ומהשתקתם של קולות מקוריים וחדשניים. זועק כנגד היות הכוכבים פרסומות בשר ודם לחברות ענק.

 

אבל העדפת בעלי הכישרון והיכולת ש"כוכב נולד" מעודד אינה דוחקת את רגלי האחרים, יותר משדחקה אותם שיטת המריטוקרטיה הקודמת. להיפך, דווקא הפלטפורמה של "כוכב נולד" מעודדת השתתפות של צעירי פרברים מעוטי יכולת וקשרים, ומאפשרת להם לפרוץ חומות שהיו כמעט בלתי עבירות בעבר. בנוסף, השתלטות חברות הענק על מעוזי תרבות כאלה ואחרים היא סימפטום בולט לחולי, שאת התרופה לו לא תמצא בביטול "כוכב נולד".

 

לא אתמם: בכל הדעות הללו ישנו שמץ של אמת. ל"כוכב נולד" מגרעות רבות, ברם כל עוד היא מצליחה למצוא ולהמציא כישרונות, היא אינה מסממת את העם יותר משירי הלאום והמולדת של פעם ולא מוציאה רק כוכבנים לרגע, כפי שרבים היו רוצים להאמין. זו תוכנית שלוכדת את רוח התקופה, המתאפיינת במדיה מהירה שדרכה אל הנמענים מיידית. אין זה אומר שעולם שבו "כוכב נולד" נותן את הטון הוא הטוב שבעולמות. בהחלט רצוי לפעול כדי לשפרו, אם כי התרפקות על מסורות העבר אינה הדרך.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קרן נתנזון
רק כי היא היא: נינט טייב
צילום: קרן נתנזון
מומלצים