שתף קטע נבחר

קראדי: שייכתב בגדול - הכל רכילות שקרית וגסה

מפכ"ל המשטרה, שהגיע להעיד בפני ועדת זיילר הבוחנת את פרשת פריניאן, אמר בפתח הישיבה כי כל ההאשמות נגדו הן שקריות. "ההחלטה על מינויו של לוי לימ"ר דרום הייתה עניינית בלבד", הסביר

מפכ"ל המשטרה, משה קארדי, מסר היום (א') עדות בפני ועדת זיילר לבדיקת התנהלות המשטרה בפרשת האחים פריניאן , ורצח השוטר צחי בן אור. "אני רוצה שייכתב באותיות של קידוש לבנה - הרכילות המרושעת היא שקר גס". לטענתו, מדובר בדברים שהופצו נגדו גם על ידי ניצב בדימוס יעקב בורובסקי, מי שהפסיד לו במירוץ לתפקיד המפכ"ל.

 

"כל ההחלטות בעניין מינויו של יורם לוי לימ"ר דרום נבעו משיקולים עניינים בלבד", המשיך ואמר המפכ"ל, כשהוא מתייחס לטיעונים לפיהם מינויו של לוי לתפקידו נעשה בלחץ חבר הכנסת לשעבר, עמרי שרון, והשר לשעבר, צחי הנגבי. לדברי קראדי, גם השמועות על היותו חבר ב"פורום החווה" של ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, אינן נכונות. "במסגרת תפקידי במחוז הדרומי, מעולם לא דרכתי בחווה השקמים", אמר. 

 

המפכ"ל קראדי אמר לוועדה כי המילים "הימנעות מכוונת": שהופיעו בכתב האזהרה נגדו "צרובות בי כאש". קראדי הסביר כי שילוב המילים התחבר באופן ישיר למה שאמר בתחילת עדותו לגבי הרוח הרעה נגדו, "זו הרוח הרעה. אני לא יכול להבין את הדברים באופן אחר, אבל אם כן הוא שפעלתי משיקולים זרים ואם זו לא הכוונה, אני מבקש למחוק את המלים מהאזהרה". הוא ביקש לשנות את הדברים ל"הימנעות בלתי מוסברת".

 

 

בהחלטתה בעניין קבעה הוועדה כי, "לא נוכל אלא להצטער על תחושתו הקשה של קראדי הנובעת כנראה ממתן משמעות שונה למילה 'מכוונת' מזו לה היא נועדה. המילה 'מכוונת' באה לבטא את העובדה שמדובר בהימנעות מודעת, היינו לא הימנעות בהיסח הדעת, אלא עשיית פעולה מכוונת של העברת תיק למקום אחר, כשמקופלת בהעברה זו מניעת היכולת הבלתי מוסברת מלבחון, לצורך גיבוש עמדה חקירתית, את נתוני תיק ההפעלה גדוש המידע רב הערך".

 
במהלך עדותו אמר קראדי כי היה לו חשוב למנות מפקד לימ"ר דרום שהגיע מתוך המחוז הדרומי. לדבריו הדבר נובע מתוך שיקולי אפלייה מתקנת ומתוך שיקולים מקצועיים לפיהם "הבאת שחקן מתוך הזירה הפנימית הוכיחה עצמה כיעילה יותר מאשר הבאת שחקנים חיצוניים".

 

הוא הוסיף וסיפר כי לאחר שמינויו של לוי אושר, הוא התייעץ בעניין עם הפרקליטה המחוזית, ורק לאחר מכן העביר את המינוי למטה הארצי. לדברי המפכ"ל, לוי גם לא היה הבחירה הראשונה לתפקיד. למעשה, המינוי הראשון עליו חשבו היה אפי מור, אולם לאחר התייעצויות נאמר לו כי "במצבו של הימ"ר, אין לנו זמן לשכר לימוד".

 

בהמשך עדותו סיפר קראדי כי הוא הציב שתי מגבלות למינויו של לוי – אחת באישור של מלחקת המשמעת במשטרה, והשנייה, ייחודית דווקא, היא קבלת אישור מאגף מודיעין.

 

בהתייחסו לפענוח פרשת פריניאן, הדגיש קראדי במהלך עדותו כי "כל הבדיקות בעניין הפרשה הראו כי המפתח לפענוח פרשת הרצח של בוחבוט נמצא במעצרו של צחי בן אור. והוא, על פי כל הפרמטרים, שהה בחו"ל".
 


המפכ"ל היום בפתח ישיבת הוועדה (צילום: גיל יוחנן)

 
סניגוריו של נצ"מ יורם לוי "חשפו" מסמכים שהיו מונחים כל העת מול עיני הוועדה וביקשו מהוועדה לפסול את עצמה. ע"ד בועז בן צור, בא כוחו של נצ"מ לוי, טען כי הוועדה כבר גיבשה את עמדתה נגד לוי. עו"ד בן צור הציג בפני הוועדה מסמך, מתוך חקירת קצין המשטרה שמעון אביעוז במח"ש, שבה מודה אביעוז בהסתרת תיק החקירה של בוחבוט. בכך, טוען בן צור, ניתן להפריך את הטענה שלוי הוא זה שהסתיר את התיק.   
 
ביום שני צפוי להעיד בפני הוועדה קודמו בתפקיד של קראדי, רנ"צ בדימוס שלמה אהרונישקי. בהמשך השבוע יעידו ניצב אילן פרנקו, מפקד מחוז ירושלים, וניצב משה מזרחי.

  

ועדת זיילר שיגרה זה מכבר אזהרות לגופים ואישים בכירים (13 בסך הכל), בהם גם מפכ"ל המשטרה. משמעות האזהרה היא שאותם אנשים עלולים להיפגע ממסקנות הוועדה ולפיכך היא מאפשרת להם להציג טיעונים, ראיות וחומרים שלא הועלו עדיין בפניה, בטרם תפרסם את מסקנותיה הסופיות. מלבד המפכ"ל קראדי, שבעת הפרשה היה מפקד מחוז הדרום במשטרה, קיבלו מכתבי אזהרה גם אהרונישקי ופרנקו. קראדי כבר הודיע כי לא יביא עדים מטעמו שיעידו עבורו בפני הוועדה. 

 

חברי הוועדה יכונסו לדיונים רציפים, ארבעה ימים בשבוע, כשברקע עתירתם של נצ"מ יורם לוי ורפ"ק רובי גלבוע, גם הם ממוזהרי הוועדה, שדרשו מחברי הוועדה להעביר לידיהם את כל חומר החקירה המונח בפניה, כולל העדויות החסויות, על מנת שיוכלו להתגונן נגדן כראוי.

  

לטענת השניים, "סירובה של הוועדה להעביר למוזהרים את העדויות החסויות, כביכול, שנשמעו בפניה, פוגע בזכותם למשפט הוגן ונוגד עקרונות יסוד של ההליך המשפטי". השניים קראו לוועדה לסיים את תפקידה אם אין ביכולתה להעביר למוזהרים את החומר.

 

פרשת השוטר בשירות הפשע

ועדת זיילר בוחנת את התנהלות מערכת אכיפת החוק בפרשת פריניאן: השוטר צחי בן אור מיס"מ ירושלים חצה את הקווים וחבר למשפחת הפשע פריניאן מהדרום, שבשליחותם על פי החשד, רצח את העבריין פנחס בוחבוט בעת שזה היה מאושפז בבית החולים. הוא הצליח להימלט למקסיקו - ושם נרצח. האחים שרון ועודד פריניאן, הם החשודים המרכזיים בפרשה.

 

בן אור רצח את בוחבוט בשנת 1999 בעת שעבד במשטרה, עם שותף נוסף. בימ"ר דרום, בפיקודו של ניצב-משנה אמיר גור, חקרו את הרצח בתל השומר אולם במשך חודשים לא הצליחו להעלות כל קצה חוט, עד אשר נעצר בן אור ביולי 2000 בחשד שביצע שני מעשי שוד בווילות בבאר-שבע. אז הוגש נגדו כתב אישום, עם בקשה למעצר עד תום ההליכים.  

 

במהלך מעצרו וחקירתו של בן אור הסתעפה הפרשה ובמהלכה נחשפו האחים פריניאן, שעל פי החשד היו מקורבים גם הם למספר גורמים במשטרה. בינתיים ברח בן אור למקסיקו, ובדצמבר 2004, בעת ששהה בדירת עבריין, נרצח. 

פורסם לראשונה 17/09/2006 10:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
המפכ"ל קראדי. "הכל שקרים"
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
יורם לוי. "שיקולים ענייניים בלבד"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים