שתף קטע נבחר

ראש בראש: IE 7 מול פיירפוקס 2.0

מי שמשתמש בפיירפוקס כברירת מחדל לא יוכל להתייחס אל אקספלורר 7 כתחליף מושלם, בגלל החסרון של ההרחבות, אך מדובר בדפדפן מעולה המשדרג את חוויית הגלישה העברית של חובבי פיירפוקס

בשבועות האחרונים הושקו שתי גירסאות ניסיון חדשות לשני הדפדפנים המובילים בעולם: אינטרנט אקספלורר ופיירפוקס. במסגרת המלחמה על לבם ומחשביהם של הגולשים, מציעים שני המגה דפדפנים גירסאות חדשות ונוצצות, אפשרויות מתקדמות ומגוונות וביצועים משופרים.

 

הדפדפן של מייקרוסופט לא התחדש כבר שנים ואיבד לא מעט משתמשים לטובת פיירפוקס. ענקית התוכנה שנחרדה לגלות שאיבדה כ־‭13%‬ מנתח השוק העולמי שלה לטובת פיירפוקס — לקחה את עצמה בידיים. כדי לעצור את הסחף החליטה מייקרוסופט להשיק את אקספלורר 7 עוד בטרם תצא לשוק מערכת ההפעלה החדשה, חלונות ויסטה.

 

קרן מוזילה מצידה אינה שוקטת על השמרים. היא מתכוננת להשיק בקרוב את גירסה 2 של פיירפוקס, שתכלול חידושים רבים כמו גם שיפור באגים שהתגלו בגירסה הנוכחית ‭.(1.5)‬ למרבה השמחה, מי שמרוויח מכל התחרות הם הגולשים. הנה סקירה של שני הדפדפנים המרכזיים, ולצידה גם כמה המלצות על חלופות ראויות.

 

אקספלורר ‭:RC1 7.0‬ מפתיע לטובה  

מהדורת ה־‭Release Candidate 1‬ של הדפדפן הנפוץ בעולם מהווה שיפור מהותי לא רק לעומת גירסה ‭,6‬ אלא גם לעומת גירסאות בטא קודמות של מהדורה ‭.7‬ אין ספק שגירסת הניסיון הלפני אחרונה (כך על פי הודעתה של מייקרוסופט) מפתיעה לטובה. אמנם לא הכל מושלם (תכונות אבטחה רבות יהיו זמינות רק ב־ ‭,IE7‬ שיגיע עם ויסטה) אבל יש הרגשה שצוות הפיתוח של הדפדפן לקח לתשומת ליבו את המשוב שקיבל.

 

אחרי תהליך התקנה מתיש וממושך (בעיקר בהשוואה למתחרה הזריז) מגיעים לעיקר. הדפדפן כולל כמה חידושים מעניינים שנחלקים לשיפור היבטים ”פנימיים” (כמו אבטחה, טיפול משופר בתקנים ותמיכה בעדכוני ‭(RSS‬ ולייעול הגלישה (שימוש בלשוניות, ממשק חדש ונוח ותמיכה במנועי חיפוש שונים‭.(‬

 

המפתחים מרדמונד ראויים לשבחים על עיצוב הדפדפן: התוכנה משרה תחושה נעימה לעין, הסרגלים מכווצים כברירת מחדל בפינה הימנית העליונה והממשק מהוקצע ומלוטש.

 

גם הטיפול בלשוניות נעשה בצורה נוחה מאוד: הדפדפן כולל, למשל, רכיב דמוי eXpose של אפל, המאפשר לצפות בכל הלשוניות הפתוחות בבת אחת - ושלא כמו בפיירפוקס, מגיע מובנה בתוכנה. הדפדפן יודע לשמור לשוניות פתוחות לגלישה עתידית (כלומר, אם גלשתם בחלון עם ארבע לשוניות פתוחות וסגרתם אותו, תוכלו לפתוח שוב את אותן הלשוניות באופן אוטומטי בעת הפעלת התוכנה) וניתן להורות לו ידנית לפתוח קישורים חדשים בלשונית במקום בחלון.

 

אף שאקספלורר 7 מגדיר את מנוע החיפוש ‭Live Search‬ של MSN כברירת המחדל, הוא מאפשר להתקין בסרגל החיפוש שבראשו גם מנועי חיפוש ואתרים אחרים (כמו גוגל או וויקיפדיה) ולהגדירם כברירת מחדל. תכונה הזמינה גם בפיירפוקס.

 

גירסת הניסיון שבדקנו אינה כוללת ממשק עברי אולם תומכת בעברית בצורה מלאה לגמרי. הבעיה היחידה: שמותיהם של אתרים עבריים שיובאו מרשימת המועדפים של פיירפוקס הופיעו בג׳יבריש.

 

אקספלורר 7 מגיע עם מנגנון לאיתור תקלות בחיבור האינטרנט (לא בחיבור אלחוטי‭,(‬ מנגנון עדכון אוטומטי וחוסם חלונות קופצים מובנה שפועל גם הוא אוטומטית (ניתן להפעילו או לבטלו ידנית מחלונית ‭.(Internet Options‬

 

בכל הנוגע לתוספים, ידה של פיירפוקס נותרה על העליונה. נכון שגם לאקספלורר יש תוספים, אולם מדובר בתוכנות צד שלישי שחלקן מותקנות ממילא ואחרות עולות כסף. לא חלופה אמיתית ל־Extensions המצוינים של פיירפוקס.

 

בכל הנוגע לאבטחה, הדובדבן שבקצפת הוא מנגנון אנטי פישינג. כלי זה בוודאי יועיל לא מעט לגולשים מתחילים שעלולים ליפול בפח של נוכלים מקוונים, אולם ירתיע מאוד משתמשים מנוסים יותר, מאחר שהוא מתבסס על משלוח פרטי האתר למייקרוסופט. לחשדנים מזומנת האפשרות לבצע בדיקה ידנית של אתרים החשודים כמזוייפים באמצעות לחיצה על הצלמית שבסרגל המצב או על סרגל הכלים.

 

בשורה התחתונה: מי שמשתמש בפיירפוקס כברירת מחדל לא יוכל להתייחס אל אקספלורר 7 כתחליף מושלם, אבל הקביעה הזו נכונה רק משום שלדפדפן הקוד הפתוח יש תוספים מרובים שהופכים את החיים לקלים בהרבה. למעט ההסתייגות הזו, אנחנו שמחים לקבוע שהאקספלורר החדש הוא דפדפן מעולה שמשדרג את חוויית הגלישה העברית של חובבי פיירפוקס, בלי שייאלצו להתפשר יותר מדי.

 

להורדת Internet Explorer 7

 

פיירפוקס ‭2.0‬ בטא: שדרוג משמעותי

מועד ההשקה המקורי של פיירפוקס 2 נקבע לספטמבר אולם אנשי קרן מוזילה אינם עומדים בקצב, וממש כמו מייקרוסופט דוחים את ההשקה בטיעון שנדרש להם עוד זמן פיתוח.

 

לפני שבועיים שוחררה גירסה ‭2.0‬ בטא של הדפדפן, וכבר בגירסה זו מדובר בדפדפן טוב מאוד, שלמעט בעיה אחת — חוסר תמיכה ברבים מהתוספים המוצעים לפיירפוקס — מתגלה כתוכנה ראויה ומומלצת להורדה אפילו כעת. אותם תוספים (שכאן נקראים ‭(Add-ons‬ הם הסיבה העיקרית שבגינה אולי לא כדאי למהר ולהחליף את פיירפוקס ‭.1.5 ‬

 

אז מה חדש בגירסה ‭2.0‬ בטא? בניגוד לאקספלורר המגונדר, הממשק עצמו נותר דומה למדי לעבר, למעט אפקט של שקיפות ותלת מימד בלשוניות ובאייקונים. שיפור רב ניכר בניהול הדפדפן: לחיצה על ‭Tools-Options‬ תגלה לכם מגוון חידושים כמו פונקציית שמירת חלונות ולשוניות אוטומטית, שמאפשרת לפתוח את אותן הלשוניות שהיו פתוחות בשימוש הקודם בדפדפן ‭.(Save Session)‬ כמו כן תוכלו לקבוע האם קישורים ייפתחו בחלון חדש או בלשונית חדשה, גם זה באופן מובנה, בלי שימוש בתוסף.

 

דרך הטיפול בעדכוני RSS שופרה אף היא, וכעת ניתן לבחור קורא מועדף שבאמצעותו תתבצע ההרשמה ל־‭.Feed‬ למרות שלא כל שירותי ה־RSS המקוונים זמינים סביר להניח שהם יתוספו בעתיד. מי שבכל זאת מעדיף את ה־‭Live Bookmarks‬ של פיירפוקס יוכל לבחור זאת גם כן. אפשר לקבוע תוכנת ברירת מחדל או להורות לתוכנה לשאול אתכם מהו יישום ה־RSS המועדף.

 

גם כאן תמצאו מנגנון אנטי פישינג, שמתבסס על בדיקה של האתר אל מול רשימה מקומית של אתרים חשודים או באמצעות בדיקת כתובת האתר בגוגל.

 

חלונית התוספים וערכות הנושא זכתה אף היא למתיחת פנים, וכעת היא מרכזת את התקנת כלל התוספים וה־Themes ואת ניהולם במקום אחד. עוד תמצאו תפריט History חדש (במקום תפריט Go המוכר מגירסאות קודמות) שמאפשר לגלוש בנוחיות לאתרים שאליהם גלשתם בעבר.

 

בנוסף, שופרה אפשרות ניהול מנועי החיפוש והיא מתבצעת מחלונית ייעודית, שמאפשרת הורדת מנועים נוספים ודירוגם על פי סדר אישי. גם הליך החיפוש עצמו שופר והוא תומך כעת ב־ Suggestions כלומר מציע מחרוזות ותוצאות חיפוש כבר בעת ההקלדה (כמו ב־‭Google Suggest‬).

 

מלבד אלה תמצאו בפיירפוקס הנסיוני גם כלי מובנה לבדיקת איות בטפסים (שעדיין אינו תומך בעברית‭.(‬ יש תמיכה בסימניות ‭,Microsummaries‬ פורמט חדש של מועדפים הפועלים קצת כמו ‭:RSS‬ מעדכנים את שורת הכותרת בהתאם לעדכון התוכן, למשל בחדשות, עדכוני בורסה, מכירות פומביות וכיוצא באלה‭.

 

בשורה התחתונה: זהו שדרוג ראוי וחשוב שכל משתמש ישמח לקראתו. ממש כמו מתחרהו הצמוד, גם הוא הפגין יציבות ואמינות לאורך כשבוע של שימוש רצוף. גם כאן אין ממשק עברי, ועדיין יש אתרים ישראליים רבים שלא עובדים עליו כשורה — אולם האשמה כולה שלהם.

 

להורדת Mozilla Firefox 2

 

נוגסים בפינות

 

לבד משני הגדולים יש בשטח לא מעט דפדפנים אחרים שמתגאים בקהל מעריצים אדוק. הנה המובילים שבהם:

 

אופרה

בגירסה 9 שלו, יש הרואים באופרה את הדפדפן האולטימטיבי. הוא כולל תמיכה בלשוניות, מנוע ביטורנט מובנה, תמיכה ב־‭,RSS‬ תוספים (המכונים כאן ‭,(Widgets‬ אבטחה איכותית במיוחד, ממשק גמיש ונוח, תמיכה בגלישה קולית, אפשרות לבחור מנוע חיפוש רצוי, תיבת דואר רשת ללא תשלום, חוסם פרסומות ומנהל סיסמאות.

 

הדפדפן הזה, שכבר אינו כולל פרסומות ומוצע בחינם, זמין גם בגירסאות המיועדות למערכות הפעלה רבות ומגוונות כמו סלולר, מחשבי כף יד, לינוקס, מקינטוש וכמובן חלונות.

 

קוראי עברית שיבחרו בו עדיין צפויים לקשיים, אולם אם הנושא הזה מטריד אתכם פחות — בהחלט תוכלו ליהנות מיכולותיו המתקדמות.

 

להורדת Opera 9 

 

מקסתון

מקסתון (לשעבר ‭(MyIE‬ הוא אחד הדפדפנים האהובים בארץ ויש לו ממשק עברי מלא. למעשה, זו מעין מעטפת חכמה למנוע של אקספלורר, שמשדרגת את הגלישה פי עשרות מונים. כמו פיירפוקס, גם הוא מאופיין בהמוני תוספים, אלא שכאן הם מותקנים כברירת מחדל: גלישה בלשוניות, קורא ‭,RSS‬ תמיכה במחוות עכבר, ניהול מועדפים נוח, חסימת פרסומות קופצות, גישה מרחוק ועוד. רף ההורדות של מקסטון, שחצה את ה־60 מיליון, מעיד על כך שמדובר בחלופה מצוינת.

 

להורדת Maxthon‬

 

פלוק

זהו דפדפן קוד פתוח המהווה מעין שדרוג קהילתי של פיירפוקס. בגירסת הבטא ‭0.7‬ הוא מציע מספר תכונות שיתופיות־חברתיות מתקדמות שאין לאחרים: מנגנון שיתוף תמונות מובנה, המאפשר להעלות תמונות לאתרי שיתוף, ולהגיב ולתקשר עם אנשי קשר באתרים שונים מכל עמוד וכל אתר/בלוג.

 

בנוסף, הוא כולל קורא RSS משוכלל, מנוע חיפוש דינמי שמאפשר לבחור מבין אלפי מנועים, שיתוף מועדפים ישירות מהדפדפן ואפילו אפשרות לפרסם פוסטים בבלוגים המאוחסנים בשירותים בינלאומיים, גם זאת ללא תוכנה חיצונית.

 

מספר התוספים הזמינים עבורו הוא רק כ־‭,140‬ לעומת אלפים בפיירפוקס, אולם נראה כי ככל שיגדל היקף השימוש תגדל גם קהילת המפתחים, שידאגו לעוד תוספים. גם כאן התמיכה העברית מוגבלת, ומונעת ממנו להפוך לדפדפן היחיד במחשבם של הישראלים.

 

להורדת Flock

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים