שתף קטע נבחר

רוב הפלסטינים: רוצים להיות כמו חיזבאללה

בסקר משותף של מוסדות ישראלים ופלסטינים התגלה כי למעלה מ-60 אחוזים מהפלסטינים חושבים שארגוני הטרור צריכים להפגיז את ישראל ברקטות כדי להביס אותה. עוד התגלה: רוב ערביי ישראל מאמינים שנסראללה דואג להם

המלחמה האחרונה בלבנון העלתה את התמיכה בחיזבאללה בקרב האוכלוסיה הפלסטינית בשטחים, וגם בקרב ערביי ישראל, המאמינים שנסראללה דואג לשלומם. כך עולה מסקר דעת הקהל שנערך על ידי מכון הארי ס. טרומן לקידום השלום באוניברסיטה העברית בירושלים והמרכז הפלסטיני למדיניות ולחקר דעת קהל ברמאללה (PSR).

 

לפי הסקר, שנערך אחרי תום המערכה בלבנון, רוב מוצק של 65% מהציבור הפלסטיני סבור שעל ארגוני הטרור ברצועה ובגדה לאמץ את שיטת חיזבאללה ולהפגיז ערים ישראליות ברקטות. זאת, לעומת 35% בלבד שמתנגדים לכך. עורכי הסקר מציינים ששיעורי התמיכה בשיטות חיזבאללה דומים לאלה שנמדדו ביוני 2000 לאחר נסיגת צה"ל מדרום לבנון (65% מהפלסטינים תמכו ו-27% התנגדו). עם זאת, יש לציין שבשנת 2000 הקשר השאלה היה שונה, וההתייחסות ל"שיטות החיזבאללה" כוונה ללוחמת גרילה נגד כוחות צבא.

 

המלחמה לא הביאה לשינוי בתמיכת הפלסטינים בפיגועי התאבדות נגד אזרחים בישראל, ורוב הציבור הפלסטיני ממשיך לתמוך בהם. לפי הממצאים, 56% מהפלסטינים תמכו בביצוע פיגועים במארס 2006 ואילו 57% תומכים בכך בסקר הנוכחי. חטיפת חיילים ישראלים לצורכי מיקוח זוכה לתמיכה של שלושה רבעים מהציבור הפלסטיני על פי הסקר, ו-23% בלבד מתנגדים לכך.

 

"נסראללה דואג לאזרחים הערבים"

סוגייה נוספת אותה בחן הסקר הייתה השוואת עמדות הציבור הערבי והיהודי במדינה ביחס למלחמה, על רקע הביקורת הציבורית שנשמעה בימי הלחימה ואחריהם על הזדהות אזרחי ישראל הערבים עם חיזבאללה ומטרותיו.

 

בעוד שרק 24% מהנשאלים היהודים מאמינים שנסראללה דואג לגורל אזרחי ישראל הערבים, 70% מאזרחי ישראל הערבים מאמינים שהוא אכן דואג להם. ההסכמה בין הציבורים עולה מאוד כשבוחנים את הסוגייה מהכיוון השני. 77% מהיהודים סבורים שהערבים חרדים לגורל חיזבאללה בלבנון, ו-68% מהערבים אכן אמרו שהם מרגישים כך.

 

הסקר בחן גם את השפעת המלחמה על הערכות ישראלים ופלסטינים לגבי המשך האלימות והנכונות לחידוש המשא ומתן. בקרב הנשאלים הישראלים חלה התמתנות בנכונות לנהל משא ומתן עם ממשלת חמאס. 56% תומכים ו-43% מתנגדים למשא ומתן עם החמאס, כשבסקר שנערך ביוני 2006 תמכו בכך 48% ו-49% התנגדו. כשני שלישים מהציבור הישראלי תומכים במשא ומתן עם ממשלת אחדות לאומית פלסטינית הכוללת את החמאס, במידה שהדבר דרוש לצורך השגת הסכם פשרה.


נסראללה בעצרת "הניצחון האלוהי" (צילום: איי.פי)

 

בקרב הפלסטינים, המגמה הפוכה. בסקר שנערך לפני המלחמה סברו 70% כי על הרשות בהנהגת החמאס לנהל משא ומתן עם ישראל ו-26% התנגדו לכך. לאחר המלחמה ירד שיעור התמיכה ל-59%, ושיעור המתנגדים עלה ל-38%.

 

יצויין כי המדגם הפלסטיני, שנערך על ידי ד"ר חליל שקאקי, מייצג את תושבי הגדה, רצועת עזה ומזרח ירושלים וכלל 1,270 מרואיינים בני 18 ומעלה. הנשאלים רואיינו ב-127 מקומות בגדה וברצועה פנים מול פנים בין 14 ל-16 בספטמבר. הנתונים הישראלים נאספו בראיונות טלפוניים בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל שכלל 500 יהודים ו-401 ערבים. המדגם הישראלי, שנערך בהנהלת ד"ר יעקב שמיר, שוקלל על פי היחס הנכון של שני המגזרים באוכלוסייה לצורך חישוב האומדנים עבור כלל הציבור הישראלי.

 

"רוב הישראלים מתנגדים להסדר עם סוריה"

בסקר נוסף שערכו החוקרים בין 28 ל-30 באוגוסט, נבדקו עמדות הציבור הישראלי ביחס להסדר עם סוריה - סוגייה שנבחנה באוגוסט 2000 מיד לאחר התמוטטות המשא ומתן בין ישראל לסוריה באותה שנה.

 

מהסקר עולה כי מלחמת לבנון השנייה לא הביאה לשינוי בעמדות הציבור הישראלי. בסקר הנוכחי התנגדו 56% מן הישראלים לפינוי כולל של רמת הגולן תמורת הסכם שלום מלא עם סוריה, ו-32% תמכו בכך. באוגוסט 2000, התנגדו להסדר כזה 55%, לעומת 34% שתמכו בו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פלסטינים. רוצים להיות כמו חיזבאללה
צילום: איי פי
נסראללה. דואג לאזרחים הערבים?
צילום: איי פי
מומלצים