שתף קטע נבחר

העליון לא הסתפק במסדר זיהוי - וביטל הרשעה

עמאר דבאש מירושלים נידון ל-30 חודשי מאסר, לאחר שהמתלוננת נגדו זיהתה אותו במסדר זיהוי משטרתי. הוא ערער על ההרשעה וזוכה: בית-המשפט העליון קבע כי ייתכן שהמתלוננת טעתה בזיהוי, ולא ניתן לבסס הרשעה על בסיס זה בלבד

בית-המשפט העליון זיכה הבוקר (יום ה') בהחלטה יוצאת דופן את עמאר דבאש בן 23 מצור באהר שבירושלים מעבירת שוד בנסיבות מחמירות, וקבע כי הרשעה על בסיס מסדר זיהוי בלבד - אינה קבילה.  

 

דבאש הורשע בבית המשפט המחוזי בירושלים בעבירת שוד של נערה בת 15, לאחר שהכה אותה במקל וחטף ממנה ארנק ובו אלף שקלים. המתלוננת זיהתה אותו במסדר זיהוי חי, בו נכח גם עורך דינו, ובגזר הדין נקבע לו עונש של 30 חודשי מאסר בפועל.

  

הוא ערער על ההחלטה, ובבית המשפט העליון טענו עורכי דינו מהסניגוריה הציבורית, עו"ד רחל דניאלי ועו"ד משה סרוגוביץ', כי הרשעתו מבוססת על טעות בזיהוי. שופטי בית המשפט העליון קיבלו את טענת הסניגוריה וקבעו בהחלטה תקדימית, כי למרות בטחונה של המתלוננת בזיהוי, ייתכן שמדובר בטעות בשל היכרותה המוקדמת עם האיש, שגר בשכנות לביתה. דבאש ריצה כבר ארבעה חודשי מאסר, והוא צפוי להשתחרר היום לחופשי בעקבות הפסיקה.

 

ד"ר יואב ספיר, סגן הסניגורית הציבורית הארצית והממונה על תיקי בית-המשפט העליון בסניגוריה, בירך על ההחלטה: "חשיבותה היא בכך שבית-המשפט העליון מדגיש את הצורך בזהירות מיוחדת לפני שמבססים הרשעה על זיהוי כראיה יחידה. מחקרים רבים מראים שהזכרון האנושי מוגבל וכי פעמים רבות, על-אף שקורבן עבירה בטוח שהוא מזהה נכון את העבריין, המדובר בטעות".

 

לדבריו, בארצות הברית הוכיחו באמצעות ראיות ד.נ.א מקרים רבים של הרשעות שווא, שנבעו מהאמון הגדול שבתי-המשפט נוטים לייחס לראיות זיהוי. ממחקר של "פרוייקט החפות" בארצות הברית עולה כי טעויות בזיהוי הוא הגורם העיקרי להרשעות שווא. "מתוך כ-180 תיקים שבהם מורשעים זוכו באמצעות ראיות ד.נ.א, במעל 100 תיקים היו ההרשעות מבוססות על זיהוי", טען ספיר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
ישוחרר ממאסר (ארכיון)
צילום: אלי אלגרט
מומלצים