שתף קטע נבחר

החורף כבר כאן: החלה מגיפת ה"ברונכיוליטיס"

תינוקות רבים הובאו במהלך סוף השבוע האחרון וביום הכיפורים למרפאות קופת חולים וחדרי מיון ילדים ברחבי הארץ לאחר שנדבקו במחלת הברונכיוליטיס, לה גורם הנגיף RSV. המחלה מתבטאת במצוקה נשימתית ויכולה להסתיים גם באישפוז ביחידה לטיפול נמרץ. אשתקד אושפזו אלפי תינוקות בישראל לאחר שנדבקו בנגיף האלים. ניתן לחסן את התינוקות בישראל, אלא שעלות החיסון שערורייתית ומגיעה לכ-28 אלף שקלים בשנה

גם השנה הקדים החורף את זמנו: בשבוע האחרון הובהלו עשרות תינוקות למרפאות קופות החולים וחדרי המיון בבתי החולים לילדים בישראל, לאחר שנדבקו בנגיף האלים RSV הגורם למחלת הברונכיוליטיס הקשה. המחלה מתבטאת במצוקה נשימתית קשה ביותר של התינוק ולאישפוזים ממושכים. מהשנה שעברה משווק חיסון כנגד הנגיף בבתי המרקחת, אלא שהוא עדיין לא מצוי בסל הבריאות, ועלותו מעל 28 אלף שקלים בשנה.

 

המדובר באחד הווירוסים הפעילים ביותר בחודשי החורף, התוקף את מערכת הנשימה בתינוקות. לרוב, גורם הנגיף RSV למחלה קלה שתסמיניה הם חום, נזלת ושיעול. תסמיניהמחלה נעלמים בדרך כלל לאחר כשלושה ימים. אלא שהמחלה עלולה להידרדר ולהתפתח לסוג של דלקת ריאות נגיפית הנקראת ברונכיוליטיס. המחלה גורמת לקוצר נשימה קשה, ולעתיים רבות גם לצורך באישפוז במחלקות הילדים. במקרים קשים, מועבר התינוק לאישפוז במחלקת טיפול נמרץ.

 

מחלת הברונכיוליטיס עלולה להיגרם גם מווירוסים נוספים אלא שלמרבית מקרי הברונכיוליטיס בעונת החורף, והקשים שבהם, אחראי נגיף אחד, ה-RSV האלים.

 

בשל העובדה שהמדובר במחלה נגיפית, אין כל טיפול המכחיד אותו, שכן אנטיביוטיקה פועלת על חיידקים בלבד. הטיפולים היחידים הניתנים במסגרת בית החולים נועדו להקל על התינוק הסובל, וכוללים חמצן, אינהלציות, ועירוי תרופות סטרואידיות לווריד. עם זאת, המחקרים הוכיחו כי הטיפולים הללו אינם מביאים להקלה משמעותית בתסמינים. המחלה עלולה להימשך שבועות ארוכים, כשמצבו של התינוק עלול להידרדר גם לאחר שהשתפר.

 

ההגנה הטובה ביותר: סטריליות

הטיפול היחיד המונע את ההדבקה בנגיף הוא החיסון המכיל נוגדנים, שניתן בהזרקה מידי חודש במשך 5 החודשים בהם הוירוס פעיל (מנובמבר עד מרץ). מחקרים הראו כי הוא מפחית עד 80% מהאישפוזים הקשורים ל- RSV אצל פגים, ומפחית עד כ-57% את שיעור האישפוזים במחלקות לטיפול נמרץ. עם זאת, החיסון ניתן במסגרת סל התרופות רק לפגים או לילודים עם מומי לב מולדים עד גיל שנה.השאר ייאלצו לשלם מעל 5,500 שקלים בחודש עבורו, כלומר – מעל 28 אלף שקלים למשך חמשת חודשי החורף. המעוניינים לחסן בסכום השערורייתי יכולים לפנות לרופא הילדים.

 

מה בכל זאת תוכלו לעשות כדי להפחית את סיכון ההדבקה? לא הרבה. ובכל זאת, מומלץ להקפיד על רחיצת ידיים תכופה של כל אדם הבא במגע עם התינוק, שימוש חד פעמי בניירות טישו, ניקוי וחיטוי של צעצועי התינוק במיוחד כאשר ילד אחר שיחק בהם, שימוש בחדרי שינה נפרדים לתינוקות וילדים בגיל בית ספר, שמירת מרחק ביטחון של לפחות שני מטר של אדם עם סימפטומים של הצטננות ובין התינוק והימנעות מסביבת מעשנים.

 

החדשות הטובות: תרופה מסובסדת

במהלך השנה פעלה עמותת לה"ב (למען הפגים בישראל) להוזלת עלות הטיפול ושמירת זכויות הפגים. העמותה הגיעה להסכם מכירת הטיפול ללא עמלות בשני בתי מרקחת (פארמה טל במרכז שרונה בכ"ס ובית מרקחת קוניבר ביהוד) בהם יוכלו ההורים לרכוש את הטיפול במחיר נמוך הרבה יותר ממחיר השוק. עמותת לה"ב הקימה קרן תרומות דרכה יכולים הורים לקבל את החיסון בסבסוד. ניתן לברר פרטים נוספים לזכאות לחיסון או לקרן באתר העמותה  או בטלפקס 03-5423173

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ההגנה היחידה - סטריליות כשבאים במגע עם התינוק
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים