שתף קטע נבחר

 

אירופה בעד הידוק הקשרים עם סוריה

חברי ועדת החוץ של הפרלמנט האירופי הצביעו בסוף השבוע בעד הידוק הקשרים עם סוריה. בהודעת הפרלמנט האירופי נאמר שהסכם לשיתוף פעולה עם סוריה "יעניק תמריץ לרפורמות פוליטיות, כלכליות וחברתיות". הדברים נאמרים בשעה שהנשיא הסורי, בשאר אסד, מצהיר שהוא נערך למלחמה

ועדת החוץ של הפרלמנט האירופי החליטה בסוף השבוע להדק את הקשרים עם סוריה ולחתום עמה בהמשך הדרך על הסכם לשיתוף פעולה (association agreement). ההחלטה האירופית התקבלה בשעה רגישה במיוחד, שבה נשמעים מעברו הסורי של הגבול מסרים סותרים באשר לסיכויי השלום או המלחמה באזור. בסוריה עצמה התקיימו בסוף השבוע אירועי יום השנה ל"מלחמת אוקטובר" (יום הכיפורים). 


הנשיא אסד ואשתו מחלקים חתימות בביקור בעיר חמה (צילום: רויטרס)

 

חברת הפרלמנט האירופי, ורוניק דה-קייזר, שניסחה את הצעת ההחלטה, אמרה: "הדגשנו את בעיית זכויות האדם, את חקירת רצח חרירי. מצד שני, אנחנו סבורים שאם סוריה החליטה על מדיניות שונה ביחס למזרח התיכון, זה דבר חיובי". בהחלטת הפרלמנט, נקראת סוריה לכבד את ריבונותה של לבנון ולהימנע מחימוש של חיזבאללה.

 

בהודעת הפרלמנט האירופי שפורסמה אתמול נאמר שהסכם לשיתוף פעולה בין האיחוד האירופי לסוריה "יעניק תמריץ לרפורמות פוליטיות, כלכליות וחברתיות ויסייע להאיץ את תהליך השלום במזרח התיכון". עם זאת בהודעה נאמר שסוריה "תידרש לעמוד בדרישות מוקדמות הנוגעות לערכים דמוקרטיים, זכויות אדם וזכויות האזרח".

 

הפרלמנט האירופי קרא לסוריה לכבד את חופש הביטוי ואת חופש הדת, להימנע מעינויים ומעונש מוות. חברי הפרלמנט הביעו דאגה מיוחדת מחוסר ההתקדמות בתהליך הדמוקרטיזציה בסוריה ובזכויות האדם. הם גם הביעו דאגה מהמשך התמיכה הסורית בחמאס ובג'יהאד האיסלאמי וקראו לסוריה "לאמץ גישה חיובית יותר בכל הנוגע לחוות שבעא".

 

ובסוריה: עמימות וכוננות גבוהה

הנשיא בשאר אסד, שר ההגנה חסן אל-טורקמני, ומפקד הצבא הסורי עלי חביב השתתפו אתמול בעצרת ממלכתית בדמשק לציון 33 שנים למלחמת יום כיפור והניחו זרים ליד האנדרטה לזכר הרוגי המלחמה. אסד אמר בסוף השבוע שארצו מוכנה למלחמה עם ישראל. בראיון לעיתון "אל-אנבא" היוצא לאור בכווית, אמר הנשיא הסורי, כי ארצו מצפה למתקפה של ישראל על סוריה. "לגבינו, האפשרות לשלום אינה קשורה לנסיבות המשתנות והיא מהווה עקרון יסוד, אך באותו הזמן אנחנו צופים שתהיה תוקפנות ישראלית בכל רגע. כולנו יודעים שישראל חזקה צבאית ומאחוריה עומדת ארה"ב. 


מניח זר לזכר ההרוגים במלחמת יום כיפור (צילום: איי.פי)

 

בחודש שעבר אמר אסד כי אין לשלול את אפשרות שתפרוץ מלחמה חדשה באזור. "האפשרות הזאת באה בחשבון, משום שישראל מחפשת מוצא למשבר בו היא נמצאת באמצעות הרפתקאה חדשה, דרכה תשיב לעצמה את ביטחונה".

 

אבל ביום שלישי נשמעו קולות אחרים מדמשק, לאחר שהנשיא הסורי אמר כי נחוצים שישה חודשים בלבד לשם השגת שלום עם ישראל - אם המשא ומתן יחל בנקודה שבה הופסק. בראיון שהעניק לעיתון הספרדי "אל פאיס", אמר אסד כי "החזון שלנו בנוגע לשלום קבע שיחלפו לא יותר משנתיים מרגע שיצאנו לוועידת מדריד (ועד להשלמת המו"מ)... אם אנחנו רוצים להתחיל מהנקודה שבה הפסקנו, אזי המו"מ זקוק לשישה חודשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
בשאר אסד
צילום: איי אף פי
הממונה על מדיניות החוץ האירופית, סולאנה
צילום: איי פי
מומלצים