שתף קטע נבחר

אחרי הניסויים: המשפחות משגיחות על החולים

יום לאחר מעצרם של הרופאים בחשד שביצעו ניסויים במאות קשישים, ובבתי החולים בהם עבדו החשודים מנסים לשקם את התדמית. חלק מבני המשפחות סומכים על הצוות הרפואים וחלקם מסרב לעזוב את המיטות של יקיריהם. וכדי שמקרים מסוג זה לא יחזרו בעתיד עבר הצוות השתלמות

בית החולים הרצפלד בגדרה מנסה לשקם את תדמיתו, לאחר שאתמול (ב') נעצרו מספר רופאים בכירים העובדים בו, בחשד שביצעו ניסויים רפואיים שונים במאות חולים קשישים במהלך אישפוזם בבית החולים, זאת בניגוד לחוק וללא הסכמה מודעת של המשתתפים בהם. 

 

על-פי החשד, הניסויים בוצעו תוך ביצוע עבירות של התעללות בחסרי ישע, תקיפה בנסיבות מחמירות, גרימת מוות ברשלנות, מרמה, זיוף, הפרת חובה חקוקה ושיבוש הליכי חקירה.

 

בני המשפחות חלוקים בדעותיהם - חלקם לא חוסכים בשבחים לרופאים ולצוות על הרפואי, אבל יש כאלו שלא סומך עליהם. שרה אליזרוב מקרית-מלאכי לא זזה ממיטתו של בעלה שמאושפז בבית החולים. "הזהרתי את הצוות הרפואי שאנחנו לא משאירים אותו לבד ושיש לו שבעה ילדים. כדי שהם ידעו ושלא תהיה הזנחה", אמרה היום.

 

י', תושב המרכז שהגיע לבקר את אביו בן ה-86, אמר: "אנחנו לא לוקחים סיכון ובאים כל יום. אתמול שמענו בפעם הראשונה שנעצרו רופאים. היינו קצת מודאגים. אנחנו רואים את אנשי הצוות והם משתדלים אבל רופא יכול לעשות משהו בחדר שאנחנו לא יודעים עליו". אדם אחר שקרוב משפחתו מאושפז במקום הוסיף: "משפחות נשארות פה 24 שעות כי לא סומכים על הטיפול".

 

בית החולים: לא עורכים ניסויים משנת 2004  

ומה אומרים בהנהלת בית החולים? ממלא מקום מנהל בית החולים, פרופסור יעקב גינדין, הדגיש בשיחה עם ynet שבמקום לא מבוצעים ניסויים או מחקרים מאז שנת 2004, אז החל מבקר המדינה בבדיקת החשדות לעריכת ניסויים ללא הסכמת החולים. "מאות העובדים שעובדים כאן מאד פגועים", אמר פרופ' גינדין, "יש שלושה עובדים, שעליהם מדובר, והם הוצאו מכאן. מאז שנכנסתי לתפקידי אני מקדיש מחצית מזמני לנסות ולעודד את העובדים. אני אומר להם שהזקנים צריכים אותם ושהחברה מעריכה את מה שהם עושים. כל תחושת השליחות וגאוות היחידה נפגעה קשות. הרופאים והאחיות עושים פה עבודה נהדרת".

 

לגבי החשדות נגד הרופאים העובדים בבית החולים, הוא אמר: "אני חושב שהנושא הזה יפגע בכל הרופאים, בכל הגריאטריים, בכל האנשים שמנסים לעבוד בתחום הזה. האנשים הללו לא עובדים כבר חודשים בתוך המערכת. ועדת החקירה של משרד הבריאות אמרה את דברה. שירותי בריאות כללית יישמו מסקנות. זה לא מקום עבודה או גחמה של אדם פרטי. יש חוקים ונהלים שאנחנו עובדים לפיהם, ונקפיד לעבוד לפיהם. לדעתי חשוב לבית החולים הזה יהיה את הגיבוי הציבורי לשירות הנפלא שהוא נותן לאנשים, כי אנשים זקוקים למקום שאין לו תחליף"

 

עוד לפני שהרופאים נעצרו, עברו העובדים קורס בנושא אתיקה ועריכת ניסויים רפואיים. פרופסור אברהם אלירז, יו"ר ועדת הלסינקי של בית החולים קפלן, שאישרה את הניסויים בבית החולים הרצפלד, אמר: "הפסקנו את כל הניסויים בהרצפלד עד שכל הרופאים יעברו קורס בנושא ורק אז נחליט מה מותר ומה לא". לדבריו, הבקרה על המחקרים היום היא הדוקה יותר וכוללת גם בקרה של שירותי בריאות כללית.

 

לדברי פרופסור אלירז, יש כעת תופעת דמוניזציה של הרפואה ושל הרופאים. "אני שומע שמשווים חס וחלילה דבר כזה למנגלה. כל המחקרים שאנחנו מאשרים דואגים לחולה". הוא ציין שייתכן שהחוקרים בהם מדובר לא שמרו על כללים מסויימים. "ההרגשה שלי היא בהחלט לא טובה, אבל אני רוצה להדגיש שיכולות להיות בעיות אדמניסטרטיביות".

 

לגבי החשדות נגד הרופאים בבית החולים אומר פרופ' אלירז כי לא מדובר בהתעללות בחולים, במקרים של פעולת הדיקור בשלפוחית השתן ציין שזהו סטנדרט מקובל, שנעשה גם בילדים. לגבי הטענות על הרעבת חולים ומתן התרופה הפסיכיאטרית זיפרקסה הסביר שישנם פסיכיאטרים שנותנים את התרופה, שמשפיעה לטובה על התיאבון לסרבני אכילה. "אני לא מאמין שהרעיבו אנשים למוות, אבל שהמשטרה תחקור". לגבי הפסקת מתן ברזל לחולים אמר פרופ' אלירז "במקום לתת מנה שלמה לחולה נותנים חצי כדור. גם זה עושה את העבודה".

 

הפרסום על החשדות נגד הרופאים, הדאיג מאוד בני משפחות של מטופלים ומטופלים לשעבר. פרופסור גינדין סיפר על שיחה רצופה בקללות שהתקבלה מצד בני משפחה שאביהם, חולה סופני, נפטר לפני שנתיים בבית החולים. "האחות שענתה לטלפון פשוט פרצה בבכי", סיפר.

 

עורכת הדין מירב בבא-נהרי, המייצגת את בני משפחתה של ברטה ויזל, שנפטרה לאחר שנערך בגופה ניסוי, סיפרה שמאז אתמול היא קיבלה חמש פניות מאנשים החוששים שקרוביהם שותפו בניסויים ללא הסכמתם. כעת נבדק המידע שמסרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
שרה אליזרוב. לא זזה ממיטת הבעל
צילום: ירון ברנר
צילום: ניב קלדרון
ד"ר נדיה קגנסקי. נעצרה
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
ד"ר שמואל לוי. נעצר
צילום: ניב קלדרון
מומלצים